Hvorfor Just-Eat netop nu kan friste både konkurrenter og investorer

Udgivet: 18. oktober 2021

Der er øget vækst og opkøbsiver i food delivery-branchen. Justeattakeaway.com har for nyligt øget sin omsætning mere end 50 % ved at opkøbe konkurrenter og udvide sit udbud med nogle af de mest populære restaurantkæder. Alligevel har aktien underperformet sine konkurrenter i 2021 – er det tid til at investere i madudbringning?

Just-Eat er grundlagt i Danmark i år 2001 af blandt andre den danske angel investor Jesper Buch. Situationen for virksomheden og dens aktie ser nu sådan ud:

Af Anders Isbrand, erfaren privat investor
  • Just-Eat-aktiens pris er siden foråret 2021 faldet, i modsætning til fx virksomhedens to største konkurrenter i England, Deliveroo og Uber Eats.
  • Aktien fremstår nu billig i forhold til virksomhedens omsætning. Som den amerikanske avis Barron’s bemærkede i sin juni-artikel Just Eat Stock Is a Cheap Way to Play the Future of Food Delivery, var virksomhedens aktiekurs i forhold til sin omsætning hele 5 gange billigere end konkurrenten DoorDash.
  • Just-Eat har for nyligt indgået samarbejde med store kæder. Dette gælder bl.a. McDonald’s, Pret-A-Manger, Chipotle og Starbucks, som nu tilbyder udbringning med Just-eat’s bude.
  • Virksomheden er blevet bedre til at kommunikere sin strategi og prioriteringer. Dette har tidligere har udgjort et problem.
  • Milliardærinvestor Seth Klarman har købt op i aktien. Superinvestoren købte i gennem sin hedge fund Baupost Group op i aktien i august 2021. Dette er normalt et stærkt tegn på, at virksomheden repræsenterer værdi, som endnu er uerkendt af markedet.
  • Virksomheden kan repræsentere et potentielt opkøbsmål for sine konkurrenter. Der er nemlig opkøbsstemning i food delivery-branchen, hvor en stor markedsandel ofte er nødvendig for at generere overskud på bundlinjen, da profitmarginer generelt er relativt små. I 2020 blev Just-Eat opkøbt af takeaway.com, og den resulterende virksomhed justeatakeaway.com opkøbte dernæst amerikanske GrubHub for 7,3 mia. $ og udvidede dermed sit marked til USA. Den trykkede aktiepris gør Just-Eat til et muligt takeover target for konkurrenterne.

En af grundene til aktiens billige pris kan være, at virksomhedens indkomst faldt i første halvdel af 2021 – fra et overskud på 205 mio. EUR i 2020 til et underskud på 190 mio. EUR i 2021. I samme periode steg omsætningen imidlertid fra 52 % til 2,6 mia. EUR. I perioden har Just-Eat investeret i marketing, aggressiv prissætning og logistik.

“Denne signifikante vækst er drevet af vores investeringer i marketing, udbringning, øget synlighed, aggressiv prissætning såvel som udvidelsen af vores udbud af restauranter”, fortæller Just-Eat om sin øgede omsætning i 1. halvår 2021.

Investorer kan have følgende antagelser for at købe sig ind i Just-Eat-aktien:

  • At food delivery-markedet vil fortsætte sin vækst, der tog fart under coronaepidemien 
  • At den øgede omsætning har effekt på virksomhedens potentiale
  • At opkøbsiveren i branchen vil fortsætte

Sådan kan du spekulere i kursudviklingen på Just-Eat-aktien med gearing

Det schweiziske investeringshus Vontobel tilbyder mulighed for, at man kan spekulere i kursudviklingen på f.eks. Just-Eat i både opadgående og nedadgående retning. Det foregår igennem bull- og bear certifikater, hvor man, alt efter ens risikovillighed, har mulighed for at geare sin position mellem 2 og 5 gange. Gearingselementet betyder dog, at en sådan investering ikke er egnet for enhver, idet man jo handler for lånte penge. I yderste konsekvens kan man således risikere, at ens position bliver 0 værd. Jo højere gearing man vælger, jo højere tab risikerer på sin position, hvis kursudviklingen går i den forkerte retning. Omvendt vil muligheden for en god gevinst også blive tilsvarende højere. 

Man kan bl.a. handle Vontobels Just-Eat-certifikater hos Nordnet. Se en komplet liste her. Man kan på listen bl.a. sortere på retning i markedet og på gearingsniveau. Man kan læse mere her hos Vontobel om, hvordan de gearede certifikater fungerer i praksis.

Vontobel har betalt for at få ovenstående oplysning om deres certifikater i bunden af denne artikel.

image_pdfimage_print
Del denne artikel