Meget taler for, at olieprisen skal videre op

Udgivet: 7. oktober 2021

OPEC+ annoncerede i denne uge en månedlig produktionsstigning på 400.000 tønder om dagen. Dette var i overensstemmelse med den tidligere udsendte produktionsplan. Der var bred enighed inden for OPEC+ for at modstå presset om en yderligere stigning i produktionen. Organisationen og makroforholdene ser nu så stærke ud, at olieprisen kan snige sig godt over 100 dollars tønden i en ikke alt for fjern fremtid.

Af Tor Klaverness, analytiker på daytrader.dk

Flere analytikere forventede en stigning på mere end 400.000 tønder om dagen, især efter USA’s sidste uges pres på åbne oliehaner. Men OPEC + viste muskler og havde efter min mening relativt gode argumenter for at holde sig til den oprindelige plan.

oljepris oljeplattform
Foto: Stuart Conway, Shell.com

Da håbet om en yderligere stigning i produktionen forsvandt, førte det til en stigning i oliepriserne i løbet af ugen. Kort efter mødet blev olie styrket med 4%. En allerede brændende sektor har således smidt mere benzin på bålet, og jeg synes, at olie- og energisektoren er et af de bedste steder at investere i ellers usikre handelstider.

Vi anbefaler handelsplatformen Markets til effektiv trading: Klik her

OPEC+ med faste hænder på rattet

Da covid-19-pandemien ramte, handlede OPEC+ kollektivt og gik ind for produktionsnedskæringer på hele 9,7 millioner tønder om dagen. Dette var imidlertid ikke nok til at balancere markedet, og OPEC+ lavede dermed en langsigtet plan om langsomt at øge produktionen. Målet med dette var at reducere / normalisere de store lagre, der blev opbygget sidste år.

oljeproduksjon oljebruk

Vi er nu i sidste fase af programmet, hvor produktionen øges med 5,8 millioner tønder om dagen i september 2022. Den månedlige stigning vil stadig være 400.000 tønder.

For nylig har USA imidlertid presset på for at få OPEC+ til at øge produktionen med mere end det allerede aftalte. Dette kan indikere, at Biden-administrationen begynder at være bekymret over stigende olie- og benzinpriser og tilsvarende lave lagerbeholdninger. OPEC+ hævder på sin side, at der stadig er usikkerhed forbundet med covid-19, og at organisationen trods alt ikke ser nogen “strukturelle ændringer” på oliemarkedet.

Har OPEC+ en pointe?

OPEC+ har en pointe, når organisationen siger, at det (overraskende) stramme marked ikke skyldes strukturelle ændringer. Årsagen findes hovedsageligt i kølvandet på orkanen “Ida”, men også det stramme gasmarked påvirker olieprisen i et vist omfang. Organisationen vælger dog at overse en tredje faktor, der utvivlsomt er strukturel: Vestlige virksomheder investerer betydeligt mindre i olieudvinding.

Orkanen “Ida”

Orkanen Ida ramte USA for cirka seks uger siden, og konsekvenserne for den amerikanske olieindustri var betydelige. Ifølge Platts anslås det, at orkanen har bidraget til et produktionstab på 20-30 millioner tønder. Af nedenstående graf kan det ses, at amerikanske oliebeholdninger sandsynligvis ville have været tæt på det historiske gennemsnit, hvis orkanen ikke havde fundet sted:

Gasmarkedet

Saudi Aramco vurderede for nyligt, at den høje gaspris bidrager til øget efterspørgsel på olie på 500.000 tønder om dagen. Det er relativt meget. Grunden til dominoeffekten er hovedsageligt, at mange oliekraftværker er startet op på grund af de ekstremt høje elpriser (gaspriser og elpriser er ofte tæt forbundet). Mange af disse kraftværker er normalt ikke i drift, da både CO2-emissioner og ikke mindst omkostningerne er høje. Nu er der dog et skrigende behov for dem, og det er en god forretning for ejerne at få dem i gang.

Når det er sagt, er krisen på gasmarkedet af relativt kortsigtet karakter. I Europa skyldes mange af problemerne usædvanligt lidt vind i de seneste måneder, mens Rusland samtidig kun har sendt lidt gas. Nord Stream 2 vil snart blive sat i drift, og rørledningen vil levere gas direkte til Tyskland fra Rusland. Selvfølgelig er der heller ingen grund til at tro, at det vil blæse mindre end normalt i fremtiden.

Prøv vores gratis handelssignaler – LIVE Via Telegram-app

Mangel på investeringer

Siden covid-19 ramte os, har olieselskaberne reduceret deres investeringer i olieudvinding betydeligt:

Selvfølgelig hænger meget sammen med selve pandemien, men der er to andre faktorer, der begrænser ønsket om at investere: Højere krav til udbytte fra ejerne og det faktum, at mange olieselskaber ønsker at blive grønnere. Dette hænger ofte sammen, og et eksempel, der ofte nævnes, er Shell, der for nylig solgte ud af Permian Basin i Texas. Salgsprisen var hele 9,5 milliarder dollars, hvoraf 7 milliarder dollars vil gå til aktionærerne. Resten skal bruges til at styrke balancen, så virksomheden blandt andet kan fortsætte sin investering i vedvarende energi.

Forventninger til olieprisen

Der er meget som taler for, at olieprisen skal videre op.

Verdens ledige kapacitet er ikke hele verden, og Platts anslår den til 3,3 millioner tønder om dagen ved årets udgang. Det forventes yderligere, at 95% af denne kapacitet kontrolleres af Saudi -Arabien, Rusland, De Forenede Arabiske Emirater, Irak og Kuwait. Alle er OPEC+ lande, og organisationen vil dermed have fuld kontrol over oliemarkedet i lang tid fremover.

Den moderate investeringsvillighed vil også med tiden skabe betydelige problemer. Derfor tror jeg, at chancerne er store for, at olieprisen inden for et par år vil snuse til gamle all time high niveauer. Det betyder fantastiske pengestrømme til olieselskaberne og giver de virksomheder, der ønsker at blive grønnere finansielle muskler til dette.

Med dette i baghovedet fremstår de etablerede europæiske olie- og energigiganter som oplagte købsalternativer. Både Equinor, Shell og TotalEnergies er aktier, som jeg vil være meget tryg ved at have min egen portefølje.

Hos Markets.com kan man handle alle de ovennævnte aktier. På investeringsplatformen MarketsI kan man handle aktier kurtagefrit i tre måneder, mens handelsplatformen MarketsX tilbyder gearede CFD´er (fx enkelteaktier og olie) til den risikovillige investor. Læs evt. vores anmeldelse af Markets her.

I det aktuelle kursusforløb “Verdens bedste aktiehandlere” kan man via webinarer møde forskellige førende investorer fra hele verden. Blandt andet kommer norske Espen Teigland, som er ekspert i at identificere momentumaktier. Han har afsløret, at han vil præsentere et olieselskab, der har potentiale til at blive en “vanvittig” investering i de kommende måneder. Det er muligt at tilmelde sig gratis allerede i dag.

image_pdfimage_print
Del denne artikel