Tesla og Apple i aktiesplit: Forvent yderligere stigning

I dag er en speciel dag på børsen for to meget kendte selskaber, nemlig Apple og Tesla. Begge selskaber handles i dag til en ny pris per aktie, når den amerikanske børs åbner (15:30 dansk tid), fordi begge selskaber har gennemført et såkaldt aktiesplit.

For Teslas vedkommende bliver en enkelt aktie omsat til 5 aktier, og for Apple vedkommende bliver en enkelt aktie omsat til 4 aktier. Det betyder, at prisen for en enkelt aktie kommer ned på ca. 440 USD for Tesla, og 120 USD for Apple.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Under et aktiesplit øger selskabet simpelthen sit antal af aktier. Dermed koster en enkelt aktie mindre. Det er dog vigtigt at forstå, at virksomhedens markedsværdi forbliver den samme. Som aktieejer kommer man til at mærke et aktiesplit ved, at man simpelthen får flere aktier. Ejede man før en enkelt aktie i Tesla, vil man efter et aktiesplit pludselig eje 5 aktier. Hver aktie er dog også kun en femtedel værd i forhold til den oprindelige aktie, så man har altså IKKE pludselig fået en større del af selskabet. Samme forhold gælder naturligvis et evt. udbytte, der også deles ud på hver af de nye aktier.

Et aktiesplit ændrer intet ved værdien af selve selskabet, men det har alligevel vist sig, at et aktiesplit typisk får kursværdien til at stige i de efterfølgende måneder. Det skyldes blandt andet, at flere småaktionærer pludselig får råd til at købe aktier i selskabet, fordi en enkelt aktie med et slag er blevet billigere.

Selvom der altså er tale om ren spekulativ ændring, så viser historien, at et aktiesplit især på sigt er stærkt for aktieværdien.

Apple har f.eks. gennemført aktiesplit fire gange tidligere, og hver gang har reaktionen stort set været den samme. Når et aktiesplit blev annonceret, steg aktiekursen pænt op til selve splittet. I dagene efter splittet, steg kursen mere markant, hvorefter der kom et mindre tilbageløb. Dette blev dog opvejet i de følgende måneder, hvor Apples aktiekurs generelt klarede sig bedre end det samlede indeks.

Joe Marwood fra portalen Decoding Markets har kigget nærmere på alle store aktiesplit siden 1990, og her er tendensen den samme. Et aktiesplit er generelt godt for aktiekursen, der ofte stigere mere end det generelle marked i månederne efter.

Siden 1990 har der været 905 aktiesplit i det store amerikanske S&P 500-indeks, og nedenstående graf viser med al tydelighed, at det generelt går bedre for virksomhedernes aktiekurs i aktiesplit målt i forhold til de de øvrige selskaber i indekset.

Diagrammet viser kursstigning i virksomheder med aktiesplit versus det brede S&P500-indeks. Man kan tydeligt se, at kursværdien stiger mest for de virksomheder, der har undergået aktiesplit (kilde: Decoding Markets)

Efter 180 dage var kurserne steget med 11,7% for selskaber i aktiesplit mod en stigning på 9,08% for det gennemsnitlige marked.

Det interessante er, at det modsatte også er tilfældet. Hvis selskaberne foretager et såkaldt omvendt aktiesplit, hvor flere aktier bliver samlet til en enkelt aktie, så viser det sig, at aktiekursen generelt klarer sig lidt dårligere end gennemsnittet.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Naturligvis er der ingen garanti for, at et aktiesplit betyder stigninger. De enkelte virksomheders aktier følger naturligvis til en vis grad resten af aktiemarkedet, og hvis børsmarkedet pludselig rammes af massive fald, så går det naturligvis også ud over selskaber, der har gennemført aktiesplit. Samtidig virker Teslas kurs i forvejen meget, meget høj. Men noget tyder altså på, at de alligevel generelt klarer sig bedre, end hvis de IKKE havde gennemført aktiesplit.

En særlig interessant pointe er samtidig, at de selskaber der foretager aktiesplit nær all-time-high i aktiekursen faktisk generelt klarer sig endnu bedre, end hvis aktiesplittet sker i lavere niveauer. Dette er særligt interessant i forbindelse med både Tesla og Apple, da deres aktiesplit netop sker nær all-time-high.

Hvis man som privat spekulant vil prøve at ride med på bølgen i et aktisplit, så viser historien med andre ord, at det kan være en god idé at hoppe med på vognen. Føler man sig sikker på sin strategi og er man risikovillig, kan man for eksempel købe sig ind i en gearet position. På handelsplatformen Markets kan du for eksempel købe både Tesla og Apple med en gearing på 1:5. Det betyder, en evt. stigning i kursen og dermed altså også din gevinst øges med faktor 5. Det samme gælder naturligvis et evt. fald i kursen, der altså øger dit tab med faktor 5.