Vil Kinas økonomi kollapse i 2017?

”Et langvarigt fald i Kinas vækst vil have en voldsom global effekt – langt voldsommere, end hvad der har været tilfældet for få årtier siden”.

Sådan skriver Global Forecast Service under The Economist, der anser en krise i Kina, for en af de mest alvorlige trusler mod verdensøkonomien i 2017.

Den kinesiske gæld er i de seneste ti år vokset fra 150% til næsten 260 %. Kina har brug for mere og mere kredit for at skabe en vækst, der til gengæld bliver mindre og mindre. Ifølge flere eksperter, kan det måske blive ved i nogle år endnu, men på et eller andet tidspunkt vil økonomien stå foran et chok.

Stigning i den kinesiske gæld er et bevidst resultat af regeringens økonomiske politik. Inden finanskrisen, der blev udløst i 2008, havde Kina tocifrede væksttal. I de år betød et lån på 1 dollar også en BNP-vækst på 1 dollars. Men sådan er det ikke mere. Efter finanskrisen skulle der optages meget større lån for at opnå den samme vækst i BNP-vækst.

Brug for hjælp til den rette handelsplatform for dig? Chat med os

Da problemerne stod klar for politikerne i Beijing, reagerede man ved at pumpe billioner af yuan ud i økonomien. Landudvikling, byggeri og infrastruktur oplevede et veritabelt boom. Det fleste projekter blev gennemført af lokalregeringer og de statsejede selskaber på opfordring. Udviklingen gik så hurtigt, at der opstod store spøgelsesbyer i Kina, hvor det så ud til, at der kun blev bygget for byggeriets skyld.

Kinas gæld
Kinas gæld

I de seneste år har det stået klart for Kinas regering, at man ikke længere kan opnå de enorme vækstrater, der var kendt før finanskrisen, og i 2016 sænkede Kina officielt målene, så man i dag går efter vækstrater på 6,5 – 7%. Og det er netop også, hvad man har opnået i de seneste tal, hvor man fint lever op til målsætningerne. Både industriproduktionen, byggeaktiviteten og detailsalget stiger fortsat, selvom udviklingen i dag går lidt langsommere end for blot få år siden.

Spørgsmålet står nu tilbage om, hvorvidt man overhovedet kan stole på regeringens officielle tal, og om Kinas forsøg på at opnå en såkaldt ”blød landing” af økonomien vil lykkes, eller om risikoen er større for, at det hele vil falde samme med et brag. Under alle omstændigheder fortsætter Kinas gæld med at vokse, og mange tvivler på, om det kan blive ved.

Vigtige citater om Kinas økonomi sagt og skrevet i 2016:

”Kinas ubalance mellem efterspørgsel og udbud er ved at nå et kritisk niveau, og der er sandsynligvis et enormt overudbud af erhvervsejendomme og boliger, der reelt ikke er efterspørgsel efter. Kina har som andre økonomier en vis gældskapacitet, og på et tidspunkt kan elastikken ikke strammes mere, og økonomien vil blive tvunget ned i gear med lavere vækst til følge. Det vil skabe betydelig usikkerhed for internationale virksomheder, der enten investerer i eller leverer varer til Kina. Det vil ramme en lang række andre Emerging Markets-lande, og samlet har det potentiale til at skabe betydelige dønninger i den globale økonomi […]. Jeg vurderer derfor, at vi inden for to-tre år vil se en væsentlig nedgang i den kinesiske vækst”, Ulrik Roux Wolke, der er senior porteføljemanager i PFA. PFA Nyhedsbrev, Maj, 2016.

“Det er kun et spørgsmål om tid, før Kina bliver ramt af sine gældsproblemer”, leder i The Economist, 7. maj 2016.

”Uden meningsfulde strukturelle reformer i den kinesiske økonomi og den finansielle sektor, så vil det hele til sidst ende med en boble. Og en boble vil altid briste – det er kun et spørgsmål om tid”, Prof. Ning Zhu Credit Shanghai Advanced Institute of Finance i New York Times, 19. april 2016

markets“Den kinesiske regering tillader spekulation ved at levere billig financiering. Kina rider på en tiger, og er rædselsslagen for et crash. Så man bliver ved med at pumpe penge ind i økonomien. Det er svært at se, hvordan Kina i sidste ende vil undgå en krise. Det vil minde om Den Store Depression i 1929.”, Andy Xie, uafhængig kinesisk økonom, tidligere topøkonom i World Bank and Morgan Stanley i MarketWatch 6. juli 2016.

”Vestlige producenter og detailhandlere har øget deres afhængighed af Kina, og en langvarig opremsning i kinesisk vækst vil derfor have en alvorlig global indvirkning”, Economist Intelligence Unit under The Economist

”Hvis den kinesiske regering ikke er i stand til at foretage en blød landing i forhold til nedbremsningen i den kinesiske vækst, vil det gå ud over priserne på råvarer, især metaller. Det vil have en skadelig indvirkning på latinamerika, Mellemøsten og visse afrikanske lande”, Economist Intelligence Unit under The Economist

”Heldigvis for resten af verden, har Kina en høj opsparing. Samtidig har Kina regler, der gør kapitalflugt vanskelig. Regeringen har næsten fuld kontrol over banksektoren, og Kinas børsnoterede banker får omkring 70 procent af deres midler fra indlån. Til sammenligning var amerikanske investeringsbanker i tiden omkring finanskrisen stærkt afhængig af hurtig finansiering på pengemarkedet. Den slags forskelle, gør, at det ikke er særlig sandsynligt, at Kinas gæld vil sparke til en global krise i den nære fremtid, ” Jin Sun, markedsspecialist for Bloomberg, 28. august 2016.

Brug for hjælp til den rette handelsplatform for dig? Chat med os

“Der er meget snak om usikkerheden ved Kinas vækst, men jeg er af den opfattelse, at den usikkerhed er skabt af omverdenen”, Thorkil K. Christensen, Formanden for Danish-Chinese Business Forum, den tidligere finansdirektør i Novo A/S. Berlingske Business 16. april 2016.

”Hvis du vil se på et område, der har gældsproblemer, så kig på Kina. Kina har en lånefinancieret vækst, og det fortsætter ikke for evigt. Der er ingen tvivl. Kina udgør den største fare for den globale økonomi,” Kenneth Rogoff, professor i økonomi på Harvard University og tidligere chefoøkonom i IMF, i CNBC, spetember 2016.

Vi har opsummeret tre vigtige emner og fundet tankevækkende citater frem fra eksperter i årets løb:

Vil Kinas økonomi kollapse i 2017?
Vil politisk uro føre til økonomisk krise i 2017?
Vil den lempelige finanspolitik føre til krise i 2017?
2017 bliver et skelsættende år for økonomien

hongkong-pic