De fleste langsigtede investorer er glade, hvis de slår markedet med bare få procent. Men det mål er slet ikke nok for Jeppe Kirk Bonde, der er privat investor og til dagligt arbejder med blandt andet valutation for amerikanske Hackett Group i London. I 2017 opnåede Jeppe Kirk Bonde et afkast på sine investeringer på 148%, og det kommer oven på et år 2015 og 2016, hvor han fik afkast på henholdsvis 23% og 81%. Det skal ses i sammenhæng med, at hans risikoprofil samtidig er meget lav. Hele hans statistik og portefølje kan ses præcis på handelsplatformen eToro.
Jeppe Kirk Bondes store force er, at han via sit arbejde som management konsulent for nogle af verdens største banker får et unikt indblik i globale trends. Han bruger seks uger på grundig research, før han vælger en bestemt aktie, og i den tid laver han økonomiske analyser og går til messer og debatter for at kende alle detaljer i de virksomheder, den industri og de trends, som han vil undersøge. For Jeppe Kirk Bonde har i den grad fingeren på den globale puls. Hans far er den tidligere Europa-Parlementariker Jens-Peter Bonde, og hans mor, Lisbeth Kirk, er grundlægger af EUobserver. I de seneste tre år har Jeppe Kirk Bonde boet i London, men han har også haft adresse i Belgien, USA, Indien og Singapore.
Hvordan kom du i gang med at investere?
Som management konsulent har jeg arbejdet meget med valuations. Jeg er med til at værdiansætte virksomheder, og det betyder ofte adgang til de store virksomheders CEOs. Ledelsen er som regel meget interesserede i, hvad deres virksomhed er værd, blandt andet fordi det afgør deres bonus-struktur. Det var som en naturlig forlængelse af det arbejde, at jeg begyndte at analysere og investere i virksomheder på egen hånd.
Jeg synes, at det er meget interessant at kvantificere det abstrakte. Hvor meget koster en risiko? Hvor meget er forskellige ‘competitive advantages‘ værd? Hvilke teknologier er klar og hvilke ligger stadig langt ude i fremtiden? Hvis der kommer en dårlig nyhed for en virksomhed, og deres aktiekurs falder, står faldet så mål med den dårlige nyhed? Det er måske nemt at regne ud, hvis en bygning brænder og virksomheden mister 5% af sit lager, men det bliver hurtigt mere kompliceret, hvis man for eksempel skal vurdere om et fald i Facebook-aktien står mål med dårlige omtale i forbindelse med læk af data.
Hvordan går du frem, hvis du overvejer en bestemt investering?
Jeg har nogle modeller som jeg anvender. Jeg henter virksomhedens finansielle data som det første, og laver en hård økonomisk analyse af virksomheden, der også er relateret sig til den strategiske analyse, hvor jeg holder mig opdateret, tager til events og læser om globale markeder og trends og prøver at forstå dem. Jeg får et godt billede af industrien og virksomheden, og laver analyser af, hvordan deres strategier vil påvirke virksomhedens indtjening på længere sig. Det bruger typisk op til seks uger på at analysere en aktie, før jeg evt. tager beslutning om at købe. Jeg har slet ikke stress i den forbindelse. Det betyder ikke noget for mig, om jeg køber virksomheden 5% billigere eller dyrere. Jeg handler langsigtet og holder gerne aktien så længe som muligt. Gerne i flere år.
Når jeg kigger på din portefølje på eToro, så ser jeg flere traditionelle aktier, men også aktier som de fleste danskere ikke ejer, for eksempel Pernod-Ricard SA. Hvorfor har du den aktie?
Jeg handler meget i forhold til globale trends. Pernod-Ricard SA er en af verdens største inden for produktion og salg af spiritus som for eksempel whisky, rom og gin. I fremtiden bliver der flere og flere mennesker i den klasse, der kaldes affluencers og high-net-worth individuals. Det er mennesker med en årlig indtægt fra 100.000 dollars til over en million dollars. Den udvikling ses globalt, men specielt i Asien, der er et af de helt store væksområder for den øvrige middelklasse. Disse mennesker har råd til luksus, og derfor vil efterspørgslen efter luksus stige endnu mere i de kommende år, og det gælder også luksus inden for drikkevarer. Sagen er bare, at en whisky altså skal stå og lagre i mindst 20 år, hvis den skal have den smag og historie, der gør den interessant for luksussegmentet. Det betyder, at de virksomheder, der i fremtiden ligger inde med masse tønder med en vis alder, vil have en kæmpe fordel, fordi tønderne vil stige eksplosivt i værdi. Her mener jeg, at Pernod-Ricard står særdeles stærkt med en virksomhed, der er gearet til at håndtere den stigende efterspørgsel inden for en meget lang række af luksusbrands.
Du har også en række teknologi-virksomheder i din portefølje. For eksempel spilvirksomheder – hvorfor det?
Spilindustrien er fantastisk spændende, og selvom den er steget meget i de senere år, så mener jeg, at den har et endnu større potentiale i fremtiden, hvor også virtual reality og augmented reality i spil vil blive mere udbredt. Mange private investorer har tendens til at overse industrier, der måske kun stiger 5-10% om året, fordi de måske ikke oplever den stigning som voldsom. Men lige pludselig er væksten akkumuleret, og så har man en enorm global trend, der ikke er til at overse.
Jeg ser også denne trend inden for lyd. Spotify er lige kommet på børsen inden for musik, men i fremtiden vil også podcasts og lydbøger få endnu større opmærksomhed, fordi det er en fremragende underholdningsform for moderne mennesker, der gerne vil vælge deres underholdning, samtidig med, at de laver andre ting. For mig dækker emnet ”lyd” også over den teknologi, hvor du kan tale med dine enheder. De fleste kender nok Siri til iPhone, men der findes også Google Assistant fra Alphabet og Alexa fra Amazon, og den teknologi kommer til at blive en ”partner” i hjemmet i fremtiden. Det er blandt andet derfor, at jeg har både Apple, Alphabet og Amazon i min portefølje.
Hvilke andre teknologiske trends har du købt dig ind i?
Lige nu står vi midt i en trend, der eksploderer, og det er cloud. Mange virksomheder taler om kunstig intelligens og blockchain, men forudsætningen for de teknologier er, at man først lægger alle sine data op i clouden, og det mener jeg også, at mange private investorer overser. Mange firmaer mangler stadig at udnytte cloud-teknologien. De deler deres data på den gammeldags måde, men når de går i gang med cloud, så oplever de med det samme, hvilken kæmpe forskel det kan gøre for virksomhedens effektivitet. Her har jeg købt ind i blandt andet Oracle og SAP AG, der begge tilbyder cloud-løsninger.
I fremtiden vil meget ny teknologi måske erstatte din jobfunktion. Man kan vælge og sidde og ærgre sig over den udvikling, eller man kan vælge at eje en del af de virksomheder som investor. Den sidste løsning er efter min mening den bedste. Hvis man er i tvivl om præcis, hvilken virksomhed, man vil satse på inden for en bestemt trend, så kan man f.eks. kigge på den samlede værdikæde. Når jeg sidder i min sofa og ser en Star Wars-film, så er det jo Disney, der ejer Star Wars. Jeg ser måske filmen via Netflix, og jeg betaler Vodafone for at levere filmen til mig over internettet, og Juniper Networks har leveret en del af infrastrukturen. Alle de parter tjener altså penge, når jeg ser en Star Wars-film, og derfor har jeg købt op i hele den værdikæde. Det kan godt være, at ikke alle virksomhederne i kæden stiger i fremtiden, men jeg har i hvert fald sikret mig, at jeg som investor er medejer i en del af den trend.
Lige nu er mange bange for, at aktiemarkedet er inde i en boble. Hvordan ser du det?
Over de næste år, er der to store faktorer, der kæmper mod hinanden. Dels har vi centralbankernes rentestigninger, der betyder, at den frie gevinst af aktiespekulation er slut. På den anden side ser vi, at virksomhederne implementerer en masse nye teknologier, der kan reducere virksomhedernes omkostninger kraftigt. Folk vil tage bestik af regnskaberne og indtjeningen og holde det op mod trends fra centralbankernes side. Jeg er ikke så nervøs for den pågående handelskrig mellem Kina og USA. Det er dårligt for markedet, men er problemet stort nok til at starte en global krise? Nej, det mener jeg ikke. Generelt har store kriser at gøre med gæld. Når en større sektor eller industri eller gruppe af lande har problemer med at betale deres gæld, så opstår faresignalet, og så kan det have en afsmittende effekt.
Du kan handle bitcoins og andre kryptovalutaer hos Markets Se mere her |
På handelsplatformen eToro er der over 6000 mennesker, der automatisk kopiere dine handler. Har du nogle råd til folk, der her lyst til at kopiere dine handler?
Jeg valgte i sin tid eToro, fordi jeg godt kunne lide deres handelsplatform til mobiltelefonen. Siden har eToro udviklet sig til en social trading platform, og det synes jeg er rigtig sjovt. Jeg kan godt lide konceptet med, at man følger en investor, så man kan investere sine penge på præcis samme måde som ham. Jeg har hørt historier fra private wealth management, hvor alle kundens penge er investeret i aktier, imens manageren selv er gået kontant. Det er jo helt forkert, og det risikerer man ikke hos eToro. Hvis jeg går kontant, så går mine kopister også automatisk kontant.
Hvis man synes, at det kunne være sjovt at kopiere mine handler, så anbefaler jeg, at man klikker på den knap, der hedder ”Copy open trades”, for så får man præcis samme portefølje som mig. Hvis man kun åbner fremtidige handler, så risikerer man at komme skævt ind i min portefølje. Da jeg købte Disney og Netflix, vidste jeg godt, at de ikke nødvendigvis gik samme vej begge to, men de kunne supplere hinanden godt. Hvis man kun ender med at side med Disney, men ikke med Netflix, så vil man ikke få samme afkast, som mig. Derfor skal man trykke ”copy open trades”.
Har du andre trends, du sidder og lurer på?
Jeg vil gerne investere i vegansk mad eller den industri. Jeg er ikke selv veganer, men jeg kan læse mig til at flere og flere mennesker prøver det af. Desværre har jeg endnu ikke kunnet finde en interessant børsnoteret virksomhed, der gør det i vegansk kost. De fleste store fødevareselskaber er skrækkelig gammeldags og satser på lavkvalitet og kvanitet, og de vil efter min mening være tabere i fremtiden. Der er en global trend, der går imod bedre og bedre kvalitet og dyrevelfærd, og herunder eksisterer også en vegansk trend.
Du kan se hele Jeppe Kirk Bondes portefølje hos eToro, hvor du også kan kopiere og handle hans portefølje helt automatisk.
Disclaimer:
eToro er en platform med flere aktiv-klasser, der tilbyder både investering i aktier og handel med CFD'er
Bemærk venligst, at CFD'er er komplekse instrumenter og har en høj risiko for hurtigt at tabe penge på grund af gearing. 51% af detailinvestorkonti taber penge, når de handler med CFD'er med denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD'er fungerer, og om du har råd til at tage den høje risiko for at miste dine penge.
Denne kommunikation er kun beregnet til informations- og uddannelsesformål og bør ikke betragtes som investeringsrådgivning eller investeringsanbefaling.
Tidligere resultater er ikke en indikation af fremtidige resultater. Copy Trading er ikke ensbetydende med investeringsrådgivning. Værdien af dine investeringer kan gå op eller ned. Din kapital er i fare.
eToro USA LLC tilbyder ikke CFD'er og giver ingen repræsentationer og påtager sig intet ansvar med hensyn til nøjagtigheden eller fuldstændigheden af indholdet af denne publikation, som er udarbejdet af vores partner ved at bruge offentligt tilgængelige ikke-entitetsspecifikke oplysninger om eToro.
Vi arbejder på at lave et webinar med Jeppe Kirk Bonde, hvor han fortæller om sine metoder. Skriv dig op til vores nyhedsbrev, hvis du vil have besked om, hvorvidt dette webinar bliver til noget.
Daytrader.dk modtager kommission og/eller betaling for annoncering fra eToro og andre af de handelsplatforme, der er omtalt her på siden. Daytrader.dk tilstræber dog 100% objektivitet i lighed med, hvad man genfinder hos andre typer professionelle medier og deres annoncører. Indtægterne fra annoncering er med til at sikre, at vi også fremover kan levere de bedste guides og det bedste indhold om daytrading. Gearede produkter er ikke egnede for enhver. Det gælder også copyfunds.