Derfor skal du købe, når markedet er 20% nede

Den voldsomme uro på markederne har fået private investorer til at flygte i stor stil, og handlen med aktier er blandt danske, private investorer dykket med 87% i årets første måneder, sammenlignet med samme periode sidste år. Men selv om det intuitivt kan virke som en god ide at holde sig væk, når man har brændt fingrene, så kan det vise sig at være den helt forkerte strategi.

I løbet af denne måned er det ledende amerikanske gået ind i et bear-marked. Det vil sige, at markedet har tabt 20% af værdien fra toppen, og selv vi over den seneste uge har oplevet, at lidt af det tabte blev vundet tilbage, så tyder de makroøkonomiske forhold ikke på en umiddelbar bedring.

Mange vil, med gode grunde, mene, at det strider mod sund fornuft at købe op nu, men en ny amerikansk analyse viser, at det historisk set har vist sig at være en rigtig god ide at købe op, når markedet har tabt 20% fra toppen.

De store indekser har flirtet med et bear-marked og er pt. omtrent 20% nede fra toppen.

Situationen på finansmarkederne er spidset til. For nogle uger siden hævede chefen for den amerikanske centralbank renten med 75 basispunkter (0,75%), en såkaldt “triple Whopper”. Selv om de amerikanske umiddelbart reagerede positivt på Jerome Powells besked, så er der meget, som tyder på, at børsuroen vil vare ved.

Men du har sikkert hørt det før, og måske er der noget om snakken: Når panikken er på det højeste, og der er “blod i gaderne”, så trykker de smarte investorer på købsknappen. For det er, når den negative stemning er på sit højeste, at markederne kan vende rundt.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Med al den elendighed, som man ser rundt omkring netop nu, så kan det godt være meget svært at få sig selv til bare at overveje at købe.

En renteforhøjelse på 0,75% kaldes en “Triple whopper”, fordi den er tre gange så stor som en “normal” forhøjelse på 0,25%

Gode odds for højt afkast

Ser man på konkrete tal, så taler de deres tydelige sprog. Amerikanske Mark Hulbert fra Hulbert ratings har analyseret de tolv seneste bear-markeder siden Anden Verdenskrig. Ifølge ham har det været en “god forretning” at købe aktier, når børsen falder unden bear-marked-grænsen, som er 20%.

Hvis du købte aktier, hver gang det amerikanske SP500-indekset kom ind i et bear marked, så ville du have tjent gode penge. I løbet af de efterfølgende tolv måneder har det gennemsnitlige afkast været 22,7%. Nogle gange kom vendingen næsten med det samme, men andre gange skulle markederne længere ned, før de vendte.

Vi anbefaler handelsplatformen Markets til effektiv trading: Klik her

I kun to ud af tolv S&P 500-bear markeder siden Anden Verdenskrig, ville du med denne strategi have tabt penge efter et år. Sandsynligheden for at se grønne tal i forbindelse med investeringen efter 365 dage er dermed 83% – hvis man bruger historien som rettesnor.

Dyster spådom

“Men denne gang er det anderledes”, påstår dem, som mener at aktiemarkedet står foran en alvorligere og langvarig nedtur. Blandt dem er chefstrateg i SEB, Thomas Thygesen.

Thygesen mener, at de voldsomme stigninger i inflationen kommer til at tvinge centralbankerne til at bremse væksten for at hindre yderligere prisstigninger. Det vil lede verden ud i recession, og Thygesen mener ikke, at markederne har priset dette ind endnu.

– Aktiemarkederne vil sandsynligvis falde yderligere 30% i løbet af resten af 2022.  Det kunne jeg faktisk godt forestille mig, er det mest sandsynlige scenarie. Der er høj sandsynlighed for, at der kommer recession. Hvis det sker, så taber du mere, end du vil vinde, hvis det ikke sker. Derfor er det værd at være en smule forsigtig,” siger Thomas Thygesen til Børsen.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app
En eventuell resesjon kan få alvorlige konsekvenser for investorer.

“Sjældent lavt”

Lige så pessimistisk er den anerkendte topøkonom Jeremy Siegel ikke.

– Etter min mening har markedet allerede priset en recession ind i 2023, fortæller Siegel til CNBC.

Siegel henviser til, at S&P 500-indekset handles til en P/E på ca. 17. Og hvis teknologiaktierne i indekset tages væk, så er værdien så lav som 13.

– Det er ikke ofte, at vi ser S&P 500 blive handlet til så lave P/E-værdier. Trods udsigterne til flere rentestigninger, så vil vi stadig befinde os i et lavrentemiljø historisk set, og det er godt for aktier, siger Spiegel.

Han støttes af invsteringschef i Seabreeze Partner, Douglas Kass.

De seneste dages panik har medført, at der er opstået købsmuligheder med en favorabel risk/reward og begrænset nedside, siger Kass til Marketwatch.

Hvem og hvad tror du på? Skriv gerne din kommentar herunder.

Husk at du kan tage både lange og korte positioner i S&P 500-indekset hos handelsplatformen Markets.com.

yes

Disclaimer Headline Til orientering:

Disclaimer Text Hos daytrader.dk skaber vi gratis indhold og læringsforløb for jer brugere. Det kan vi blandt andet gøre, fordi vi indgår samarbejde med brokerne, der betaler for omtale på siden.