Historisk udbrud i guld?

Udgivet: 7. december 2023

Prisen på guld har varmet op til et udbrud siden en betydelig top blev nået i august 2020. Og efter flere års konsolidering ser prisen nu ud til endelig at kunne bryde ud. Natten til mandag så man en all time high i guldprisen, hvor kursen nåede over 2130, men siden er prisen faldet en smule. Er dette en købsmulighed inden et potentielt større udbrud?

Nedenfor kan du læse om, hvor de fundamentale og tekniske signaler peger hen, og også om hvor højt guldprisen kan nå.

Guld har genvundet sin glans i den seneste tid, efter at fortællingen om pengepolitikken ændrede sig fra stramning til potentielle rentenedsættelser allerede næste forår. Renterne, realrenterne samt dollaren er alle faldet betydeligt. Igangværende geopolitiske spændinger i Mellemøsten har også medført, at investorerne har søgt tilflugt i guld.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Efterspørgslen efter guld stiger

Hedgefondene er ikke de eneste, der køber guld. Ifølge World Gold Council var efterspørgslen på guld i det tredje kvartal 8% over dets femårige gennemsnit, med centralbanker, der købte 337 ton (hvilket repræsenterer næsten 30% af den samlede efterspørgsel i kvartalet).

Indtil videre har centralbankerne købt 800 ton guld i år, hvilket markerer det højeste tal nogensinde for en ni måneders-periode. World Gold Council bemærkede yderligere, at købene har været brede, og sagde: “Selvom der er en kerne af dedikerede regelmæssige købere, er udbuddet af lande, hvis centralbanker har tilføjet til deres reserver i løbet af de sidste kvartaler, bredt.”

Sæsonbestemte medvinde vender tilbage

Guld går ind i en stærk periode sæsonmæssigt. I de sidste 50 år er guld i gennemsnit steget med 1,4% og 1,9% i december og januar, hvilket historisk set gør det til den mest favorable tomåneders-periode for ædelmetallet.

Teknisk bullish

De fleste tekniske indikatorer peger langsigtet på fortsat stigning i guld. På grafen nedenfor kan du også se, at likviditeten er blevet “spist” flere gange i området omkring 2070. Det betyder, at denne modstand bliver svagere hver gang kursen vender tilbage til det. I november måned var det desuden første gang, at guldprisen formåede at lukke over 2000 USD, hvilket utvivlsomt også kan fortolkes som et bullish signal.

Hvor højt kan guldprisen gå?

Når en kurs når all time high, kan det være svært at give et kursmål, da der ikke findes nogen tidligere modstand. Man kan derfor bruge andre metoder, som for eksempel runde tal. Her antager man, at kursen vil reagere, når den når et rundt tal, som for eksempel 2500 eller 3000. For eksempel har området omkring 2000 USD virket som stærk modstand i flere år, og i 2008 reagerede kursen kraftigt på 1000 USD-området, hvor kursen faldt tilbage med over 30%.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

En anden metode er at bruge fibonacci extension-værktøjet. Dette værktøj bruges til at identificere potentielle prisniveauer ved at anvende Fibonacci-retracement-niveauerne på en tidligere trend og dermed projicere mulige fremtidige punkter for prisbevægelser. Dette værktøj giver flere forskellige niveauer for målkurser, men en af de mest pålidelige er “1”, hvilket betyder, at kursen skal stige til det dobbelt af det foregående trend. Det forklarer vi herunder.

I billedet nedenfor har vi valgt at anvende værktøjet på to trends. Den ene er trenden fra år 2000 til toppen i 2011, og den anden trend er fra december 2015 til toppen i 2020. Værktøjet viser i begge disse tilfælde en målkurs på omkring 2600-2700 USD:

Husk, at dette kun er antagelser. Der er aldrig nogen garantier for, hvad der vil ske. Selvom meget taler for en stigning i guldprisen, er der også en risiko for, at denne udebliver, og at prisen falder tilbage fra de nuværende niveauer. Det er derfor vigtigt, at du laver din egen analyse og vurdering. For den, der vil vente på mere bekræftelse, kan det være en fornuftig idé at vente på, at guldprisen formår at lukke over 2070 (modstandsniveauet) på månedsgrafen, før du køber.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her
Del denne artikel