Er du klar til de store fald i markedet?

Udgivet: 10. oktober 2022

Er du klar til de store fald? Aktiemarkedet er ekstremt nervøst, og de store indekser befinder sig lige nu på en knivsæg:

Falder aktiemarkedet lidt mere over den næste uger, kan det meget vel være ”game over”, og vi står over for fald, der i uhyggelig grad kan minde om situationen under finanskrisen.

Vi anbefaler handelsplatformen Markets til effektiv trading: Klik her

På daytrader.dk har vi analyseret bevægelserne i aktiemarkedet lige op til finanskrisen i 2008/09, og ligheden er desværre slående: De nervøse udsving i aktiekurserne dengang passer med stor nøjagtighed til de bevægelser i aktiemarkedet, der har fundet sted i de seneste måneder, og hvis ligheden forsætter står vi foran endog meget store fald i de næste måneder. Se grafen længere nede i artiklen.

Michael James Burry tjente formuer ved at shorte markedet under finanskrisen i 2008. Nu advarer han igen om enorme fald forude.

Historien vil naturligvis aldrig gentage sig på samme måde som i 2008, for svaghederne i systemet er nogle helt andre: I 2008 krakkede Lehman Brothers, og store dele af den finansielle sektor faldt sammen på grund af usunde lån og al for høj gearing.
Men denne gang står vi over for krig, energikrise og meget høj inflation. Især inflationen tvinger centralbankerne til at hæve de toneangivne renter, og det truer nu med at knuse de virksomheder og lande, der netop kun har overlevet på grund af lave renter og dermed adgang til billige lån.

De store amerikanske indekser er allerede faldet omkring 25% fra toppen, og i Europa ser det endnu være ud. Det danske OMXC25-indeks er faldet omkring 29% fra toppen, og det store tyske DAX-indeks er nede med ca. 26%.

Dermed er de store aktieindekser allerede inde i et såkaldt bear-marked, hvor der er alvorlig risiko for yderligere fald. Dette sker samtidig med, at valutakurserne over alt i verden er begyndt at opføre sig usædvanligt. Den amerikanske dollar bliver ved med at stige i styrke, imens både den europæiske Euro og især den japanske Yen viser uhyggelige svaghedstegn.

Lige nu er investorernes store frygt de såkaldte ”systemiske brud”. Denne type brud afslører egentlige fejl i de finansielle systemer, og det sker typisk netop når virksomheder og lande bliver presset af dårlig økonomi.

Det var således meget tæt på at gå galt i forrige uge i England, hvor den ny premierminister, Liz Truss, fremlagde et statsbudget, der ikke tog højde for den galoperende inflation. Det sendte øjeblikkeligt den britiske pund i en nedadgående spiral, samtidig med, at de lån, som den britiske regering skulle bruge for at finansiere skattelettelserne, begyndte at stige voldsomt. Den Internationale Valutafond (IMF) måtte helt usædvanligt komme med en advarsel til den britiske regering, samtidig med, at Den amerikanske centralbank anklagede briterne for at “øge usikkerheden i den globale økonomi”.

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app

På samme måde har der været rygter om kritisk kapitalsituationen og likviditet i den store schweiziske bank Credit Suisse, hvilket øget usikkerheden omkring bankaktier i hele Europa.

Episoderne er desværre et godt billede på, hvor hurtigt tingene kan komme ud af kontrol, hvis ikke verdens politikere, banker og virksomheder holder tungen lige i munden.

Den mørke graf viser den nuværende kursudvikling. Den lyse viser udviklingen op mod finanskrisen i 2008. Som det kan ses bevæger de to grafer sig på næste samme måde. Hvis historien gentager sig i de kommende måneder, skal vi gøre os klar til meget kraftige fald.

Aktiemarkedet i 2008 kontra i dag

På daytrader.dk har vi sammenlignet situationen på aktiemarkedet i 2008 med situationen i dag ud fra teknisk analyse. Kig godt på de ovenstående grafer over det store amerikanske aktieindeks S&P 500. Den gule graf viser udviklingen i 2008, og den sorte graf viser den foreløbige udvikling i 2022. Som det kan ses minder bevægelserne op og ned i uhyggelig grad om hinanden, og hvis tendensen fortsætter, vil aktiemarkedet snart falde ud over en kant. Først skal vi dog forbi en mindre stigning, der måske allerede er i gang i disse dage.

Tidsperioden er ikke helt den samme for de to grafer, da bevægelserne foregår væsentligt hurtigere i dag sammenlignet med 2008, men massepsykologien aftegner sig præcist i aktiemarkedet, når der købes og sælges, og den mentale balance ser ud til at være ens fra dengang og til i dag.

I begge tilfælde sker der nogle store fald i aktiemarkedet, hvorefter der opstår såkaldte retracement/tilbageløb, der kendetegnende ved hurtige opture. I en sådan periode vil de optimistiske investorer tro, at nedturen er overstået, men i stedet for at fortsætte op, kommer der pludselig en ny nedtur, der sender aktiemarkedet endnu længere ned.

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app

I 2008 skete den bevægelse 4-5 gange, før investorerne til sidst gav op og aktiemarkedet faldt dramatisk. Den slående lighed med 2008 har allerede skabt opmærksomhed hos hedgefondforvaltere rundt om i verden. Blandt andet hos Lance Roberts, der er chefstrateg hos amerikanske RIA Advisors og en flittig kommentator hos blandt andet Bloomberg, CNBC og den store finanspodcast Wealthion. I den seneste analyse hos Wealthion forklarer Lance Roberts:

”Jeg er ikke vild med analogier, for historien gentager sig aldrig helt. Men det er virkelig mærkeligt at se, at kursen i dag bevæger sig præcis på samme måde denne gang som i 2008. Hvis analogien skal fortsætte, så får vi en bevægelse op frem til slut oktober, og så kommer der en event, der betyder, at vi får et nyt kraftigt kursfald,” forklarer han.

Ingen kender endnu alvoren af denne krise, men nedenstående skema viser, hvor langt aktiemarkedet kan komme ned, hvis det minder om tidligere kriser. Foreløbig er det store amerikanske indeks S&P 500 faldet med 26% fra toppen, men det er intet imod andre kriser: Under Wall Street-krakket i 1929 faldt markedet 86%, og under finanskrisen 2007/08 faldet markedet næsten 57%.

Det er ikke sandsynligt, at denne krise når samme omfang som dengang – slet ikke. Men et fald på 10-20% mere fra de nuværende kurser vil slet ikke være usædvanligt, og det vil skabe ganske store tab og måske også konkurser.

Analyserer man bear-markeder siden krakket i 1929, så har det i gennemsnit taget 18,6 måneder fra toppen og indtil man når bunden i et bear-marked. Dog er der en tendens til, at bear-markeder de seneste årtier har været af kortere varighed end i “gamle dage”. Faldet i pris har i gennemsnit været på 38% siden 1929. Overfører man dette til den nuværende situation, så skal markedet 17% længere ned og vare omtrent 9 måneder længere for at svare til et gennemsnitligt bear-marked. Herunder ses en oversigt over nogle af de væsentligste bear-markeder i perioden:

 

Sådan kan du selv handle nedturen

I juli og august i år steg aktiemarkedet voldsomt, selvom kurserne stadig var i general nedtrend. Mange investorer øjnede lys og kastede sig ind i markedet i håb op, at kurserne ville fortsætte op.

Men på daytrader.dk advarede vi om et såkaldt bulltrap (en kraftig optur før en endnu større nedtur), og i en artikel fra den 4. august med overskriften ”Stop: Hertil og ikke længere” udpegede vi kursniveauet 4300 USD i S&P 500 som det punkt, hvor kursen igen ville vende ned.

Det skete med usvigelig sikkerhed: Kursen ramte 4325 USD, og faldt dernæst 17%.

I disse dage kan en yderligere nedtur allerede være i gang, eller markedet kan være i færd med at lave en såkaldt “bulltrap”, og det passer også med bevægelserne fra 2008 (Se grafen over kursudviklingen i dag vs. 2008). Dengang oplevede man op til fem forsøg på at komme op fra bunden, før markedet til sidst kapitulerede. Hvis historien gentager sig, står vi netop nu foran det sidste forsøg på at komme op, før det sidste og største fald venter

Som daytrader kan man prøve at ramme den næste lille top, der ifølge teknisk analyse kan ramme omkring kurs 3800 USD eller ultimativt omkring kurs 4000 USD i S&P 500. Her kan man bruge en CFD til at shorte/sælge markedet, og dermed tjene penge på et evt. fald.

Hvis kursen bryder over den gamle top i 4300 USD i S&P 500 har det tekniske mønster dog ændret sig helt, og så skal man passe på med at finde en short-muligheder.

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app

Som altid når man forsøger at shorte markedet, skal man være forsigtig. Shorter man med CFD er der typisk tale om en gearet handel, og det kan hurtigt blive dyrt, hvis markedet fortsætter i den forkerte retning. Hvis man rammer rigtigt kan der derimod være mange penge at tjene.

En af de største short-legender er Michael James Burry, der shortede markedet før den store nedtur under finanskrisen. Filmen ”The Big Short” er lavet over Burrys historie. Han shortede markedet trods mange advarsler, men til sidst viste Burrys analyser sig at være korrekte: Markedet kollapsede, og Michael Burry opnåede et personligt overskud på 100 millioner dollars og et overskud til sine resterende investorer på mere end 700 millioner dollars.

Også denne gang er Burry klar til at shorte markedet. For nyligt solgte børslegenden stort set alle sine aktier og udsendte en kort med ildevarslende besked på sin Twitter-profil: ”Vanviddet er tilbage”.

 

image_pdfimage_print
Del denne artikel