Skakmesteren: WWI bør kunne stige 30%

Udgivet: 19. juni 2016

Af Sune Berg Hansen, aktieinvestor

Sune Berg Hansen er syvdobbelt Danmarksmester i skak og ivrig investor. Den 1. november 2015 gav han sig selv en udfordring: Han vil omdanne 1 million kroner til 15 millioner kroner på aktiemarkedet i løbet af de næste 10 år. Læs hvordan det går med Sunes udfordring, når Sune Berg Hansen en gang om måneden opsummerer sine strategi her på daytrader.dk. Hvad tænker han om markedet? Hvilke investeringer har han gjort siden sidst? Læs det hele her.
Sune Berg Hansen er syvdobbelt Danmarksmester i skak og ivrig investor. Den 1. november 2015 gav han sig selv en udfordring: Han vil omdanne 1 million kroner til 15 millioner kroner på aktiemarkedet i løbet af de næste 10 år. Læs hvordan det går med Sunes udfordring, når Sune Berg Hansen en gang om måneden opsummerer sine strategi her på daytrader.dk. Hvad tænker han om markedet? Hvilke investeringer har han gjort siden sidst? Læs det hele her.
Er du bedre til at køre bil end gennemsnittet? En bedre elsker(inde)? Lidt klogere end de andre? De fleste har relativt høje tanker om sig selv. Det er ærgerligt at finde ud af, at man har for høje tanker om sig selv på aktiemarkedet, ik?  Vi kan ikke alle sammen være bedre end gennemsnittet til at køre bil, så nogen tager fejl.

Så tag lige et øjeblik og tænk over, hvad du er god til. Hvornår er du bedst? Og hvad er det til? Og tænk så over, hvordan du kan bruge det på aktiemarkedet.

Generelt skal man have en strategi for, hvordan man er bedre end markedet… dvs. man skal selv komme med noget, som giver en indsigt af en eller anden art, som giver et positivt forventet afkast…

Den gode nyhed er at der findes helt vildt mange strategier, som kan give et bedre afkast end markedsgennemsnittet. Din opgave er at finde ud af, hvor du har”’en edge”.

Man kan være daytrader – dvs. man følger mønstre og har en højt trænet intuition som guider én. Dygtige folk på det her felt tjener rigtig, rigtig mange penge (som f.eks. Tom Hougaard). Men er du (ja dig!) typen, der kan gøre det? Det kræver, at man bruger al sin tid på at ”processe” information og komme ind under huden på markedet. Så skal man have nerver af stål og i øvrigt være temmelig kvik i pæren. Det er bestemt ikke alle som kan (lære) det – jeg kan sandsynligvis ikke.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Men man kan også specialisere sig i swingtrading, valuta, value-investering på alle mulige måder (Deep value, gemte aktiver, Buffetstil, smallcap eksperter osv.), teknisk analyse (Lars Persson), gammeldags stockpicker (Lau Svensen), store trends ekspertise (Lars Tvede), fingeren på pulsen og kender ledelsen (Mogens Vad) osv osv.

Det vigtige er, at man finder noget som passer til én.

Og derefter laver en strategi, som man holder fast i.

Min strategi er at være langsigtet valueinvestor – med særlig øje på strukturelt gunstige situationer.

Med langsigtet forstås, at jeg ser mig selv som ejer, når jeg køber en aktie. Jeg har allokeret kapitalen i aktien, fordi jeg tror at forretningen (ikke markedets vurdering) vil gå godt fremadrettet.

De aktier jeg kigger efter er typisk nogen, som gerne har følgende karakteristika:

 • Beskyttet mod konkurrence
 • God troværdig ledelse
 • God industri i vækst og uden den store konkurrence
 • God pris (den er ofte svær!)
 • Best in class (heller ikke nem)
 • Under radaren på de store (heller ikke nem)
 • Specielle forhold, der gør den billigere eller mere gunstigt end normalt (spin-offs, sektor på vej op,
 • Noget jeg selv forstår
 • Noget der ikke bliver disruptet
 • Helst ikke alt for konjunkturfølsomt
 • Må ikke være til last for samfundet eller verden (vil ikke putte penge i noget som gør verden dårligere)
 • I vækst
 • Noget der også er her om ti år.
 • Noget der henvender sig til den globalt voksende middelklasse
 • Må gerne udbetale dividende
 • Aktionærvenlig ledelse
 • Ikke alt for politisk præget

Se det var jo ret mange krav. Det er sjældent (nah det er mere end sjældent) man kan få det hele opfyldt.

Hvorfor snakker jeg om strategi, når der er blod – vores blod! – i gaderne? Det er fordi det er midlertidige blips – som absolut INTET ændrer ved strategien… Måske kan man bruge tilbagefaldende til at købe billigt op i nogle af aktierne som følger ovenstående punkter på mange områder.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Hvad kunne det være? Jo, en spændende aktie er Wilhelm Wilhelmsen (Holding, ticker: OSE; WWI)– den forventer jeg stiger en del i den kommende tid. Deres datterselskab er netop blevet splittet op i to, og det bør få værdierne frem i lyset – den bør stige mindst 30% på relativ kort sigt (under et år) efter min mening.

Wilhelm Wilhelmsen - en spændende aktie, ifølge Sune Berg
Wilhelm Wilhelmsen – en spændende aktie, ifølge Sune Berg
Kort fortalt handles aktien med en stor rabat. De har tre ben: 1) 73% ejerskab i Treasure som lige er stiftet. Treasure ejer 12% af det sydkoreanske selskab Glovis. Glovis sejler biler (Hyundai og Kia) i specialbyggede skibe. Der er meget stor rabat (i fohold til en direkte investering i Glovis) – det kan ikke blive ved (og det er sådan set baggrunden for, at man har skabt Treasure!) 2) WWASA som er Wilhelmsen ejet maritime bilsejler-selskab – det er bundsolidt, og har HVERT eneste år tjent gode penge. 3) Maritime services – som består i vedligehold og rengøring af skibe i havn – en solid og god forretning som ikke er truet fra nogen sider.

En anden aktie kunne f.eks. være Novo, som jeg er temmelig sikker på stadig er en forrygende langsigtet investering – også selvom Eli Lillys data på en eller anden medicinsk bivirkning var et enkelt ciffer bedre end Novos. Hele den langsigtede portefølje af produkter er stadig meget stærk. Og så rammer de mange punkter i ovenstående ”spot on” – især, at de er markedsleder inden for et globalt voksende segment, som primært sigter mod middelklassen (ja, der er det lidt svært at føle sig helt ”god” her, for underklassen, i f.eks. Indien, får jo også diabetes, men de har ikke råd til medicinen).

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

En anden der har fået (for mange?) bank i forbindelse med (vel primært) brexitpanikken er Alm. Brand. Stadig et uovertruffent forsikringsselskab og nu med en bank, som ikke koster penge. Har target på kurs (mindst) 55 inden årsskiftet.

En aktie som passer godt ind min strategi er Mylan – et amerikansk medicinalselskab (base i Holland af skattemæssige grunde). Jeg kommer senere med en større analyse af den, der er min absolutte favorit lige nu.  Den laster jeg løbende op i. Køb den før din nabo.

Til gengæld har jeg reduceret i DAB – Ledelsen skuffede ved ikke at leve op til det udmeldte, og når basisindtjeningen også falder, er bare ikke godt. Den er stadig megabillig, men ellers har den ikke ret mange plusser i forhold til min liste over, hvad jeg leder efter…. Så den burde jeg nok have holdt mig fra (ligesom TK Development som lider af samme sygdomme) – det er under alle omstændigheder ikke her, man vil være på den lange bane…

Er måske også på vej til at sælge Apple. De ser ud til at have tabt ”magien”, og det kan gå hurtigt ned ad bakke i den branche (Kan du huske Nokia?) – de er her nok også om ti år, men lige nu er de ikke foran (teknologisk eller designmæssigt), og de er heller ikke billigst…

Disclaimer: Jeg ejer selv aktier i ovennævnte selskaber.

suneberg_smallSune Berg Hansen er langsigtet aktieinvestor, og bliver blandt andet brugt af Dagbladet Børsen og Millionærklubben. Sune er også kendt som syvdobbelt Danmarksmester i Skak. Sune Berg Hansen samarbejder med daytrader.dk og leverer jævnligt analyser til siden. 

image_pdfimage_print
Del denne artikel