Tre aktier, som kan blive den næste Tesla

Udgivet: 10. januar 2022

En af de industrier, som i disse år er ved at blive vendt helt på hovedet er bilindustrien, og nogle af aktierne inden for industrien har haft vældig meget fart på opad. Som de fleste sikkert er opmærksomme på, så er der inden for bilindustrien ved at ske et skift benzin og diesel til el. Tesla-aktien er steget med raket-aktig fart, men er der mere i vente fra andre aktier i branchen?

Elbil-markedet udvikler sig med rasende fart, og i det kommende gennemgår vi tre af de aktier, som har en chance for at blive den næste Tesla.

Luksus-elbiler med stærk batteri-teknologi
Lucid Motors blev grundlagt i 2007 og fokuserede oprindeligt på at udvikle batterier til elbiler, og det betyder, at deres batteri-teknologi er helt i top, hvilket giver nogle fordele i forhold til performance på bilerne. Lucid Air kan køre over 800 km på enkelt opladning, og det bringer dem helt i front, hvad angår rækkevidde, og det er afgørende i forhold til at kunne blive en ledende spiller på elbil-markedet.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Selskabet begyndte at sælge og levere deres Air Dream luksus-sedan i slutning af oktober, og med en pris på 169.000 dollars – over 1,1 mio. kr. – er det klart, at Lucid går efter luksus-segmentet. Bilen kommer til Danmark i 2022 og vil her blive endnu dyrere på grund af de danske bilafgifter. Den billigste model, som man kan bestille i USA er Lucid Air Pure med priser, der begynder på 69.900 dollars. Det svarer til 460.000 kr., men hvis den bliver sat salg i Danmark, skal danske afgifter ligeledes lægges oveni.

Med over 17.000 reservationer af de fire Lucid Air-modeller er efterspørgslen stor, og det er et godt tegn, at reservationerne er spredt ud over alle modellerne, både luksus-modellerne og de “billigere” modeller. Lucid Motors blev tidligere på året børsnoteret igennem en såkaldt SPAC, og det gav dem 4,4 mia. dollars, som de vil bruge til at finansiere deres 2022-aktiviteter. Selskabet er nu i gang med at producere og levere køretøjer, udvide produktionskapaciteten til 50.000 enheder om året, udrulle alle fire versioner af Lucid Air og forberede lanceringen af Lucid Gravity SUV.

Ledelsen i Lucid Motors kommer fra velrenommerede firmaer som Tesla, Apple og andre store virksomheder inden for tech- og finansverdenen, og det giver i sig selv en tro på, at selskabet vil kunne levere på sine løfter.

Lucid Motors vigtigste styrke er dog batteriteknologien, der som nævnt er blandt de ledende på markedet. Det giver en solid basis og en tro på, at virksomheden vil kunne konkurrere i det ekstremt konkurrenceprægede elbil-marked.

Lucid Air – en elbil i luksus-klassen.

Amazon-støttet elbil-producent sætter fuld fart på produktionen
Rivian Automotive blev børsnoteret for få måneder siden, og selskabets markedsværdi ligger allerede på niveau med hæderkronede Ford. Og i en periode lå prisen endnu højere. Faktisk er Ford medejer (12%)  af denne komet på elbil-markedet, på linje med Amazon, som ejer 20% af virksomheden.

Rivians teknologi er, ligesom Lucid Motors, imponerende. Selskabets R1T-model, som er en elektrisk pickup-truck, har en anslået rækkevide på ca. 550 km, målt op imod Fords tilsvarende F-150 Lightning, som har en rækkevidde på 370-480 km.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Efter børsnoteringen står Rivian med hele 11,9 mia. dollars i kontanter, og det giver dem mulighed for at ekspandere aggressivt. Målsætningerne er høje, og selskabet skal først og fremmest levere på de mange ordrer, som allerede er blevet lagt. Rivian har for nylig annonceret, at de åbner produktionsfaciliteter i Atlanta, USA, og derefter er det planen at åbne en fabrik i Europa, inden udgangen af 2023.

Virksomhedens afgørende fordel er partnerskabet med Amazon, som kan være en fordel på flere forskellige planer. Dels er der er adgang til en stærk pengetank, og dels kan Amazon i løbet af de kommende år vise sig at blive Rivians største kunde. Amazon har således bestilt 100.000 elektriske varevogne fra Rivian.

Ligesom stort set alle elbil-producenter er forventningerne til Rivian enorme. Det kan vise sig at være et tveægget sværd. Lykkes det at levere varen, har Rivian et kæmpe potentiale, men skulle selskabet underperforme, så kan det naturligvis godt være langt ned fra en værdiansættelse, som af nogle analytikere betragtes som høj. En ting kan man dog være relativt sikker på: Prisen på Rivians aktier kommer ikke til at stå stille i de kommende år.

Nio – det kinesiske alternativ
Før Lucid og Rivian kom banen, var det den den kinesiske elbilproducent Nio, som havde investorernes fokus. I modsætning til de to nyere konkurrenter er Nio dog allerede i høj grad i gang med leverancerne og har nu leveret over 142.000 køretøjer i alt. Til sammenligning planlægger Lucid at levere 20.000 biler i 2022, mens Rivian har omkring 55.000 reservationer til deres R1T-pickup-truck.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Nio har haft nogle problemer med deres forsyningskæder, men ellers er stemningen optimistisk omkring virksomheden, der er af analytikere betragtes som værende tre år foran Lucid og Rivian i deres udvikling. Dermed kan den være et godt bud for investorer, der værdsætter erfaring frem for uudnyttet potentiale.

Ordrebøgerne er fortsat fyldte, kundetilfredsheden er høj, og markedet forventer meget af Nio i 2022. Selskabet forventes at lancere tre nye produkter næste år, hvilket kan give det mulighed for at genvinde nogle af de markedsandele, de har tabt til deres rivaler. Flere analytikere ser nu en købsmulighed i Nio igen.

Andre muligheder i sektoren

Blandt de kinesiske udfordrere til Tesla og Nio finder man virksomheder som Xpeng og Li Auto, som også er værd at undersøge.

Inden for den traditionelle bilindustri er der også fuld fart på omstilling til benzin og diesel til el. Her kan man blandt andet fremhæve Ford og Volkswagen, men stort set alle de traditionelle bilfirmaer er på vej ind i det efterhånden stærkt konkurrenceprægede elbil-marked.

Vær opmærksom på, at der netop nu er en ekstra risiko for aktiekøb i virksomheder, som endnu ikke er profitable, baseret på frygten for stigende inflation og stigende renter.

Del denne artikel