Sådan finder du en aktieraket! 2022

Udgivet: 11. januar 2022

Alle aktiehandlere drømmer om at finde den næste raket, men det er naturligvis ikke noget, man bare lige gør. I denne artikel ser vi på nogle af de faktorer, der kendetegner en raket. Der kan både være tale om aktier eller andre aktiver.

Aktieraketter har en ting til fælles. De bevæger sig hurtigere, meget hurtigere, end det almindelige aktiemarked. Både op og ned. De er mere volatile – det vil sige, at de svinger mere.

Når man analyserer aktier, findes der et værktøj til at finde de volatile aktier, og det kaldes aktiens “Beta”. Beta er et statistisk måleværktøj, som viser, hvor volatil et aktiv er, sammenlignet med det generelle marked. Porteføljeforvaltere bruger beta til at estimere forventet afkast på en enkelt aktie, eller på en hel portefølje.

Nogle investorer bruger beta til at finde aktier, som har potentiale til at finde aktieraketter, fordi disse aktier bevæger sig i meget større ryk end det generelle marked. Det er dog vigtigt at forstå, at beta kan gå begge veje. Så disse aktier – aktier med høj beta – har både mulighed for at få et markant bedre afkast end det generelle marked, men de har også risikoen for at føre til større tab.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Hvis en akties beta er 1,0, så betyder det, at aktien generelt vil bevæge sig lige så meget op og ned som aktiemarkedet som helhed. Hvis markedet stiger 0,7%, så kan aktien også forventes at stige 0,7% i gennemsnit.Aktier, som har en beta, der ligger under 1, vil bevæge sig mindre end markedet, og aktier med en beta over 1,0 vil bevæge sig mere end markedet.

Aktier med høj beta er populære blandt swing-tradere, altså tradere som typisk holder deres handler i nogle få dage eller uger. Det skyldes, at beta kan bruges til at identificere aktier, som kan foretage et stort ryk i en kort tidsperiode. Investorer bruger beta på en lignende måde, men de forventer at holde aktien i længere tid. Ud over det kan beta bruges til at diversificere sin portefølje, sådan at man har en god blanding af aktier med høj og lav beta. På den måde sikrer man sig, at man både har muligheden for at ramme en raket, og samtidig har nogle aktier med lav beta, som kan stabilisere porteføljen.

Der er flere steder, man kan finde en akties beta. På handelsplatformen Markets kan man finde en akties beta ved at søge på selve aktien i det lille forstørrelsesglas oppe i venstre hjørne. Søg for eksempel på den amerikanske aktie “Roku”.

Inde på selve aktien kommer du automatisk ind på fanebladet “Nøglestatistikker”, og derunder kan du se aktiens beta, der ligger på 1,75 (afrundet).

Det vil altså sige, at Roku er en aktie, som har en højere beta end markedsgennemsnittet, og dermed kan man forvente, at den svinger mere og har større opture og større nedture end markedet generelt.
Et andet sted, man kan søge, er på Yahoo Finance. Her kan du for eksempel søge på den amerikanske virksomhed “Invitae”, som er en anden aktie med høj beta. Under “summary” kan du på aktien se, at aktiens beta er 1,80, og hermed er der altså tale om endnu en aktie, som svinger meget, og som derfor kan forventes at gå meget op, når markedet går op, og meget ned, når markedet falder. Man bør være opmærksom på, at der i det nuværende klima på aktiemarkedet, med de stærke pengepolitiske initiativer fra den amerikanske centralbank, kan være en betydelig risiko ved at investere i aktier med høj beta.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Har du mod på en lidt mere avanceret strategi, kan vi foreslå dig at kigge på bloggen Stockbee, som anviser en momentum-strategi, som kan sandssynliggøre, hvornår en aktie pludselig tager et stærkt hop opad.

Du kan se strategien her.

image_pdfimage_print
Del denne artikel