Sådan kan du spekulere i fald – kom hurtigt i gang!

Udgivet: 16. september 2022

Selvom aktiemarkedet i gennemsnit stiger over årene, så er der også perioder med store fald, og når markedet først slår bak, så sker det typisk meget hurtigt og med meget voldsomme ryk.

Hvis man tror, at markedet er ved at falde eller kan falde yderligere, kan det være fristende at shorte aktier – eller på dansk shorte markedet eller sælge markedet. Når man shorter markedet som aktiv trader, så betyder det ikke, at man bare lukker sine positioner. I stedet vælger man at spekulere i, at markedet falder, og dermed forsøger man at tjene penge på en nedadgående kursudvikling.

Der kan være flere grunde til at shorte. En af grundene kan ganske enkelt være, at man tror, at markedet skal falde i pris, og at man derfor gerne vil tjene på, at det falder. En anden grund kunne være, at man ejer nogle aktier, som man ikke har lyst til at sælge, men man frygter at markedet kan falde en periode. I den situation kan man bruge en short-handel til at afdække sin risiko, så man tjener penge på at shorte markedet, samtidig med at man taber penge på sine aktier. På den måde kan man “låse” sin portefølje kort, i en urolig periode, hvor man frygter fald i markedet.

Hvor kan du shorte aktier? I nedenstående to videoer viser vi dig hurtigt, hvordan du kan shorte hos handelsplatformen Markets.  Artiklen fortsætter under videoen.

Shorting hos Markets:

Gå til Markets

Short aktier eller hele markedet

I ovenstående eksempel så vi på muligheden for at shorte guld. På platforme som Markets kan man dog gå short i det mindste. Man kan shorte aktier, indekser, råvarer, valutakrydser, kryptovalutaer.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

En af de mest benyttede teknikker er at shorte et helt børsindeks. Et børsindeks er en samling af værdipapirer, som man kan investere i under et. Man kan ikke investere direkte i et indeks, men man kan investere i en CFD-kontrakter, hvor man så at sige indgår et “væddemål” om, hvorvidt markedet går op eller ned.

Ved at investere i et helt indeks, garderer man sig imod ryk i en enkelt aktie og følger blot udviklingen i et helt marked. Dette kan man gøre, hvis man tror på, at hele markedet skal ned.

Nogle af de mest handlede indekser er f.eks. det amerikanske SP500-indeks, som følger 500 af de største amerikanske aktier. På Markets-platformen skal man søge på “USA 500” for at få grafen over dette indeks frem, og så trykker man ganske enkelt på “Sælg” for at shorte dette indeks. Det tyske DAX-indeks, som er det ledende indeks i Europa, findes ved at søge på “DE30”.

Man kan naturligvis også shorte enkelte aktier. Dette gøres helt enkelt ved at søge på aktiens navn, f.eks. “Danske Bank” og derefter klikke på sælg.

Forskellige strategier

Man kan som nævnt have flere forskellige strategier, hvor shortselling kan være en del af de værktøjer, som kan være brugbare. Dels kan man shorte, alene af den grund at man tror, at markedet skal ned, og dels kan man shorte for at afdække risiko, hvis man ejer mange aktier. Ønsker man at beholde aktierne, kan man i en kort periode neutralisere sin eksponering ved at shorte. Hvis markedet falder 5%, og man taber 5% på sine aktier, så kan man sørge for, at man samtidig har shortet markedet i samme størrelsesorden, sådan at man i praksis ikke taber penge. Dette kan være en god måde at gardere sig i usikre tider, hvor man mener, at der er stor risiko for, at markedet skal længere ned.

En anden kendt teknik er såkaldt pairs trading. Her handler man to aktier overfor hinanden. Den ene køber man, og den anden shorter man. Fordelen ved den slags handler kan være, at man er mindre afhængig af, om markedet går op eller ned. Man skal bare sørge for, at man har ret i, hvilken af de to aktier, som klarer sig bedst.

Et eksempel kunne være, at man vælger at købe Amazon-aktien, og shorte Nordstrom-aktien. Amazon er, som de fleste ved, den absolut ledende spiller inden for e-handel, og mens Nordstrom er en amerikanske stormagasin-kæde. Denne handel ville altså afspejle et sats på e-handel frem for handel i fysiske butikker, og fordelen ved at sætte det op som et “pairs trade” er, at man kan tjene penge på differencen mellem de to aktier, selv i et faldende marked. Som man kan se, ville denne handel over de seneste tre år have været en rigtig god strategi. Amazon er i perioden steget med 142%, mens Nordstrom faldt med 58%. Her ville man altså have tjent penge på begge handler, mens selv i tilfælde af, at Nordstrom-aktien var gået op, kunne man have tjent på den difference, der er imellem afkastet på de to aktier.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Se herunder:

Del denne artikel