Bitcoins i ekstremt momentum op. Hvad skal du gøre som trader?

Udgivet: 26. maj 2017

Det svimler næsten for øjnene, når man kigger på kursgrafen på bitcoins. I hvert fald, hvis man er trader. Den meget omtalte virtuelle valuta er steget med 180 procent alene i 2017, og kursen foretager i øjeblikket det som tradere kalder et ”hyperbolic move” eller ”ekstremt momentum”.

Vi anbefaler handelsplatformen Markets til effektiv trading: Klik her

Denne bevægelse er helt usædvanlig – også for en virtuel møntfod, eller såkaldt kryptocurrency, som bitcoin også kaldes.

Kursudviklingen inden for bitcoins på en dagsgraf.

Det er ikke mere end 2 år siden, at bitcoins blev handlet nede i en pris på ca. 300 USD, men siden har hver måned næsten budt på nye rekorder, og torsdag ramte prisen atter engang all time high oppe i stormfulde 2791,7 USD – Mere end det dobbelte af prisen på guld, der lige nu ligger omkring 1255 USD. Få timer efter at have ramt all time high bragede prisen dog ned igen, og ligger i skrivende stund omkring 2500 USD. En bevægelse op og ned, der siger alt om, hvor volatil og uberegnelig denne virtuelle møntfod er.

De ekstreme svingninger har fået mange til at undre sig og stille sig selv tre spørgsmål: Hvad er egentlig årsagen til stigningen? Ser vi snart et kollaps? Hvordan skal man forholde sig som trader?

Disse tre spørgsmål forsøger denne artikel at besvare.

Bitcoin er et online betalingssystem og en virtuel valuta – såkaldt kryptovaluta – der kan bruges til betalinger på internettet, der har godkendt dette. Systemet blev opfundet af den anonyme Satoshi Nakamoto, der offentliggjorde sin opfindelse tilbage i 2008 og udgav systemet som open source i 2009. Systemet er peer-to-peer, så brugere kan indgå i transaktioner med hinanden uden mellemled som pengeinstitutter eller centralbanker. Det gør blandt andet at overførslerne kan foregå anonymt. Skabelsen af nye bitcoin og godkendelsen af transaktioner bliver klaret kollektivt i et netværk af computere ved hjælp af såkaldt kryptografiske algoritmer. Du kan for eksempel spekulere i bitcoins via handelsplatformen Markets.

Der er mange årsager til de store stigninger i de seneste mange måneder. Den helt jordnære forklaring på de sidste dages ekstreme bevægelser kan findes i det faktum, at den amerikanske TV-station CNBC har valgt at fokusere voldsomt på bitcoins i de sidste 14 dage. Næsten 100 millioner amerikanere kan se CNBC, og deres hjemmeside besøges hver måned af 60 millioner mennesker fra hele verden.

I TV-stations dækning er bitcoin blandt andet blevet kaldt det moderne ”guld”, og den 22. maj lød en overskrift ligefrem ”Hvis du havde købt 100 dollars bitcoin for syv år siden, havde du haft 75 millioner dollars i dag”.

I timerne omkring offentliggørelsen af den hypede overskrift i CNBC, ramte bitcon en ny all time high og steg i dagene efter mere end nogensinde inden for 72 timer. Det er den bølge, vi stadig befinder os i.

Når det så er sagt, så findes der også en række mere fundamentale årsager til, at bitcoins er steget meget i de seneste måneder og år.
Flere og flere mennesker hører om bitcoins og udbredelsen som betalingsmiddel på nettet vokser. Især i USA og Asien bruges bitcoins flittigt – for eksempel i Kina, hvor bitcoin ganske vist ikke er et lovligt betalingsmiddel mellem finansinstitutter, men hvor mange private kinesere bruger bitcoin som en måde at investere uden for landet.

Den 1. april godkendte de japanske mynigheder bitcoin som betalingsmiddel, og det betyder, at tusindvis af japanske forretninger nu står på spring til at tage betalingsmidlet til sig. Samme situation kan snart opstå i Rusland, hvor myndighederne måske i 2018 vil imødekomme brugen af bitcoin, der allerede er ganske udbredt i landet.

I forvejen er mange multinationale virksomheder for længst hoppet med på bitcoins, og gigantfirmaer såsom Microsoft, Dell og fastfood-kæden Subway accepter allerede den virtuelle valuta som betalingsmiddel.

Endelig findes der også flere tekniske årsager til, at bitcoin har vundet mere forfæste. Ind til fornyligt talte mange om, at bitcoin risikerede at blive splittet i to seperate møntenheder for at imødegå en teknisk udfordring i den såkaldte blockchain, der udgør bitcoins database. Dette problem ser dog ud til at være løst, og det har beroliget mange investorer, der ellers frygtede, at værdien af deres investering pludselig blev udvandet.

Du kan handle bitcoins og andre kryptovalutaer hos MarketsX Se mere her

De mange ”gode forklaringer” på bitcoins optur kan dog ikke få skeptikerne til at sove mere trygt om natten. De mener, at de seneste ugers ekstreme stigninger minder om tiden lige før en klassisk boble, der kan sprænge hvert øjeblik og dermed risikere at sende kursen på bitcoin helt tilbage til før festen rigtig begyndte. Nogen – for eksempel journalisten Matthew Lynn, der er forfatter til en bog om den græske gældskrise – mener sågar, at et krak i bitcoin risikerer at trække store dele af techbranchen med i faldet.

Ganske vist er den samlede værdi af bitcoins stadig ganske lille målt i et globalt økonomisk perspektiv. Lige nu vurderes den samlede værdi af bitcoins til at udgøre 40-50 millarder dollars, og selvom det måske lyder af meget, så skal det ses i sammenhæng med, at værdien af Apple alene er over 800 milliarder USD, og at det samlede amerikanske aktiemarked ligger omkring 8,2 trillioner dollars.

Alligevel kan et krak i bitcoins gøre stor skade, vurderer Metthew Lynn:

”Som vi har lært i 2008 og 2009 kan hele det økonomiske fundament pludselig se skrøbeligt ud, når en del af det finansielle system pludselig begynder at smuldre. Vi aner dybest set ikke, hvilke økonomiske aftaler, der er forbundet med kryptocurrencies, hvilke devirater, der er blevet sat sammen med dem eller hvor dybt de er pakket ind i de finansielle systemer. Én ting er dog sikker: Under et krak vil det åbenbare sig meget hurtigt, og tabene vil måske strømme ud de mest uventede steder,” skrev han forleden i MarketWatch.

Men er der risiko for et krak?

Ifølge mange analytikere er der I hvert fald ingen tvivl om, at bitcoin i øjeblikket i høj grad bliver brugt til ren spekulation. Trods flere fundamentale forklaringer på stigningen, så er der ingen grund til at tro, at millioner af mennesker pludselig har fået et akut behov for bruge bitcoin som betalingsmiddel. Flertallet køber snarere op, fordi de håber på en hurtig spekulativ gevinst.
Tvivlen har fået flere teknise analytikere til at kigge nærmere på tidligere stigninger og fald i møntfoden, for at blive klogere på, hvordan det ser ud, når bitcoin peaker. Det er vigtigt at sige, at ingen forudgående stigninger ligner den nuværende i hastighed, likviditet og volumen, men måske kan man alligevel blive klogere på møntfodens værdimæssige opførsel ved at kigge tilbage i kursens fortid.

Den første ”boble” i bitcoins fandt sted i sommeren 2011, hvor bitcoin steg fra en pris på under 1 USD til over 30 USD på få måneder. Årsagen var sandsynligvis, at bitcoin blev brugt som anonym betaling på det såkaldte Silk Road-onlinemarked, hvor der blev handlet med illegal narkotika. Efter den kraftige stigning dykkede prisen dog igen, og røg helt tilbage under 5 USD, et fald på over 93%.

Du kan handle bitcoins og andre kryptovalutaer hos MarketsX Se mere her

Siden har der været flere op og nedture i prisen på bitcoins – senest i november 2013, hvor den største bitcoin-børs, Mt. Gox, pludselig gik konkurs, og hvor det senere viste sig, at en stor del af de indsatte bitcoins var forsvundet eller simpelthen stjålet. På de tilbageværende børser faldt prisen i den forbindelse fra omkring 1160 USD og ned til en støtte omkring 400 USD, hvorefter prisen sivede i de næste måneder indtil den nåede ca. 200 USD i 2015.

Den tidligere blockchain-konsulent Mike Casey har studeret alle de forudgående krak i bitcoin, for at finde ud af, hvordan kursen på bitcoin opfører sig.

Casey konstaterer, at bitcoins kursudvikling ofte følger et ganske bestemt mønster.

”Prisen stiger langsom, men sikkert over en længere tidsperiode, hvorefter den pludselig eksploderer med stigninger på 5-10% om dagen, hvorefter det kulminerer med en ca. 100% stigning i forhold til sin tidligere værdi. Blandt bitcoin-fanatikere, er dette kendt som ”Bull Run,” forklarer Casey i sin artikel om emnet.

Til sidst sprænger boblen, og prisen ender typisk lidt over niveauet, før prisen tog fart, men langt under toppen. Det er på dette tidspunkt, at mange klummeskribenter og økonomer begynder at tale om,a t bitcoin nu er død og begravet. Ifølge Casey er sagen dog, at bitcoin hidtil er vendt tilbage med fornyet styrke, og hele mønsteret gentages nu igen på et nyt niveau.

Ifølge Casey har præcis samme mønster gentages sig mange gange i bitcoins, og man kan ligefrem bruge en fraktal-model, der viser, at mønsteret er det samme – blot på forskellige niveauer.

Se nedenstående grafer.

NOVEMBER 2013-boble og det forudgående forløb:

 

FEBRUAR 2013-boblen og det forudgående forløb:

Caseys artikel er skrevet i december 2016, og her forudså han et kommende bull run i bitcoin op mod 2500 USD, hvorefter prisen kollapser og mønsteret gentages.
Kigger man på kursen i dag, er den nået en del højere op end 2500 USD, men måske har Casey alligevel ret i sin overordnede antagelse?

På lang sig er Mike Casey dog ikke i tvivl om bitcoins potentiale, og hans trading-råd er vente til efter et bull run, og dernæst købe progressivt op i mange omgange, imens værdien af bitcoin stille og roligt byger sig op igen.

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app

I sin analyse bruger Mike Casey teorien for Technology Adoption, hvor udbredelsen af ny teknologi ofte kan skildres i en såkaldt S-kurve.

Pointen er, at bitcoin kan opfattes som en hvilken som helst anden moderne opfindelse, der først mødes med begejstring af de såkaldte first-movers, og siden begynder sin lange rejse mod udbredelse blandt resten af befolkingen. Det interessante er, at denne udvikling ofte følger en S-kurve.

Se nedenstående graf over adskille moderne opfindelser, og deres udbredelse.

Udbredelsen af teknologi. Udbredelsen går hurtigere og hurtigere, men læg mærke til, hvordan udviklingen hele tiden kan beskrives i en S-form.

S-kurven kan også illustreres sammen med en af de mest anvendte grafer inden for marketing, nemlig den såkaldte ”Bell curve of Adoption”.

Denne kurve viser igen, hvordan en moderne teknologi først bruges af opfinderne og deres omgangskreds, dernæst udbredes til first-movers, for siden af blive mødt af de store befolkningsmasser.

Udbredelse indsat i en bell-kurve.

Det er Mike Caseys pointe, at bitcoin overordnet set også kan lægges ind i de klassiske mønstre for udbredelse, og at disse mønstre igen kan overføres til kursudviklingen, der i høj grad netop følger bitcoins popularitet. Se bare, hvad der er sket i de dage, hvor bitcoin blev massivt omtalt i CNBC.

Bitcoin er ifølge Mike Casey dog stadig i den meget tidlige fase, hvor møntfoden først og fremmest er udbredt blandt first-movers.

S-kurven indsat på en Bell-kurve

Det interessante er dog, at bitcoin lige netop nu kan stå på tærkslen til et gennembrud blandt ”de store masser”. Det er i hvert fald på netop det tidspunkt i udbredelsen af en ny teknologi, at man som regel kan opleve voldsom volatiliet, fordi mange nye og usikre brugere kommer til – de køber hurtigt op og sælger hurtigt ud igen, fordi de dybest set ikke ved, hvad de har med at gøre.

Som langsigtet investering kan bitcoin derfor fortsat være en god idé, hvis man tror på ideen om en virtuel møntfod. Under alle omstændigheder kan det dog ifølge Caseys analyse være smart at vente på en korrektion.

Horisonten er dog heller ikke kun blå for bitcoin, hvis man kigger ind i fremtiden. Selvom bitcoins lige nu kan stå på tærsklen til de store masser, så kan det sagtens være, at masserne aldrig for alvor tager møntfoden til sig som andet end et hurtigt investeringsobjekt. Nye virtuelle valutaer står konstant på spring til at overtage pladsen fra bitcoin, og de nye løsninger retter op på nogle af de mangler, der er ved bitcoins. Det gælder for eksempel Ethereum og Litecoins.

For eksempel er det langt hurtigere at skabe en Ethereum-mønt (kaldet Ether) i forhold til en Bitcoin-mønt. Samtidig benytter Bitcoin sig af et særligt programmeringssprog, som gør det relativt utilgængeligt for de fleste udviklere. Derfor bliver det svært at bruge teknologien til andet end at flytte virtuelle penge rundt på internettet. Ethereum, derimod, er skrevet i et sprog, der minder om javascript, og derfor kan der langt nemmere blive bygget apps omkring Ethereum.

Den digitale børs Kraken slog sig fornyligt sammen med The Economist for at undersøge, hvilken digital møntfod, der blev anset som mest lovende, Ethereum eller bitcoins. Spørgsmålet blev stillet til en række universiteter, og opgaven lød således:

”Du har en million dollars, som skal investes i bitcoins og ether. Du må ikke røre din investering i de næste 5 år. Hvordan vil du investere og hvorfor?”

Tretten amerikanske universiter gik seriøst til opgaven, og studerede de to mønter ud for en lang række kriterier. Et enkelt universitet ville slet ikke investere i hverken Ether eller Bitcoins. Et andet ville lægge næsten alle pengene i bitcoins, og endnu et andet ville omvendt lægge hele investering i Ether. Samlet set blev resultatet imidlertid, at 55% af porteføljen blev lagt i bitcoin, og resten (45%) blev lagt i Ether.

Du kan handle bitcoins og andre kryptovalutaer hos MarketsX Se mere her
Oversigt over artikler om kryptovaluta:

>>> Handelsplatform til at handle kryptovaluta
>>> Daytrader.dk's foretrukne kryptovaluta
>>> Bitcoin eller Ethereum?
>>> Køb Ripple (XRP)
>>> Køb Ethereum (ether)
>>> Køb NEO
>>> Forstå bitcoin på 5 minutter
>>> Invester i kryptovaluta via profitable tradere
>>> Køb bitcoin - sådan gør du
>>> Køb Stellar Lumens
>>> Køb Bitcoin Cash
>>> Køb Ethereum Classic (ETC)
>>> Køb Cardano ADA
>>> Køb EOS
>>> Køb DASH
>>> Kryptotrader viser vejen: 330% aflast i kryptovaluta


image_pdfimage_print
Del denne artikel