S&P500 kan falde meget mere – reducer i aktie-porteføljen

Udgivet: 4. juni 2019

Af Peter Arendt, professionel trader hos minagro.dk

Der er pres på aktierne igen og vi står med en reel risiko for en ny krise, hvis ikke Trump og Kina når til enighed om en aftale på deres indbyrdes handelskkonflikt. Grundet den store usikkerhed der lige nu gør sig gældende vil det være fornuftigt at få solgt ud af porteføljen, for i stedet at afvente om ikke aktierne kan købes tilbage billigere senere på året. Der er således særdeles stor risiko for, at vi gå en sommer i møde med pres på aktiekurserne på globalt plan.


Et gammelt ordsprog siger at du skal sælge dine aktier i maj måned og blive ude af aktiemarkedet hen over sommer. Det virker også som en god idè i år, hvor maj måned bød på en ret kraftig nedtur, der potentielt kan signalere startskuddet til en decideret aktie og finanskrise. Det så nu ellers meget lovende ud på aktiemarkedet i årets første fire måneder. En forventning, eller vel nok rettere en forhåbning om, at Kina og USA vil ramme en eller anden form for aftale omkring de to landes handelskonflikt, fik investeringslysten til at blusse op på ny, da kalenderbladet blev vendt fra 2018 til 2019.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app
Den amerikanske præsident Donald Trump sætter spørgsmålstegn ved de globale handelsaftaler.

En handelsaftale har dog vist sig langt fra at være tilfældet. I stedet skruer de to lande nu op for den harske retorik og ikke nok med det, så har den amerikanske præsident også sat gang i en handelskrig med Mexico, ligesom han også indikerer, at han vil lægge straftold på import af blandt andet tyske biler.

Investorerne håber stadig på, at Donald Trump vil komme til fornuft og få forhandlet aftaler igennem med de lande, han for tiden er på krigsstien med, sådan rent handelsmæssigt. Derfor har vi endnu ikke oplevet den salgspanik, der blandt andet gjorde sig gældende under finanskrisen for mere end 10 år siden. Men panikken kan snart finde indpas og der er kraftige indikationer på, at vi står foran en dyb nedadgående bevægelse på aktiemarkedet hen over sommer.

Aktiemarkedet har det med at bevæge sig i nogle forholdsvis ensartede cyklusser. Hvis vi således oplever et aktiemarked, der falder i kurs hen over årets sidste måneder, ligesom det var tilfældet i 2018, så vil vi ofte se at stemningen vender ved årsskiftet hvorefter en ny optur sætter ind. Den efterfølgende cyklus vil herefter ofte resultere i nye kursstigninger frem mod maj måned, hvor investorerne så begynder at tage stikket hjem, inden de går på sommerferie. Det vil så ofte resultere i et tyndt og i et faldende aktiemarked hen over sommer, hvorefter der kan komme en ny vending i september måned, når investorerne er tilbage fra en dejlig lang sommerferie. Netop denne cyklus ser ud til at være i spil lige nu. Det vil dermed sige, at vi potentielt står overfor nye store kursfald på aktiemarkedet i de kommende måneder. Derfor fastholder jeg min anbefaling om at sælge ud af aktieporteføljen og afvente, om ikke det er muligt at få købt aktier billigt op, henne omkring efteråret.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her
I sidste måned foreslår Peter Arendt køb af guldminer som en slags sikkerhed, hvis aktiemarkedet for alvor falder. Prisen på guld har det med at stige, når resten af markedet falder, fordi guld traditionel bliver regnet for “sikker havn”. Peter Arendt skrev: “Jeg har tidligere haft gode handler i mineselskabet Barrick Gold Corp når krisen har indfundet sig på aktiemarkederne verden over.”. Barrick Gold kan for eksempel købes igennem SaxoTrader.

Kigger vi på de ledende amerikanske aktieindex, S&P500, så viser de tekniske indikatorer os, at en ny kraftig nedtur kan ligge lige foran os. Der har således udviklet sig det, der hedder negativ divergens. De vil sige, at indikatorerne på basis af månedsgrafen, hen over de seneste to et halvt år, har udvist faldende tendens, i en periode hvor aktiemarkedet af to omgange har været oppe og skabe nye kursrekorder og dermed har udvist stigende tendens. Denne såkaldte negative divergens mellem kursgrafen for S&P500 og de tekniske indikatorer er et signal til, at en ny større nedtur ligger foran os.

Den nedtur vi nu kan stå overfor kan blive endnu større end den der gjorde sig gældende i sidste kvartal af 2018. I skrivende stund handler S&P500 således til 2.740 dollar. Den nedtur, som kan blive resultatet af Trumps handelskrig med Kina og nu også Mexico, kan ud fra et teknisk perspektiv sende S&P500 tilbage mod området omkring 2.000 dollar – som minimum. Dermed står vi med et aktiemarked, der på basis af det amerikanske S&P500 risikerer at falde i værdi med mere end 30 procent fra nuværende kursniveau. Af samme grund er det en god idè at få solgt ud af porteføljen med aktier, for på den måde at tage toppen af tabsrisikoen.

S&P500 på en månedsgraf

Peter Arendt samarbejder med daytrader.dk. Han leverer analyser af aktier, forex og afgrødepriser. Peter Arendt har også et mentorforløb for nye investorer og tradere, som gerne vil lære mere om, hvordan de kan optimere deres portefølje og håndtere risikostyring bedre. Vil du vide mere om mentorforløbet, kan du kontakte Peter Arendt her

image_pdfimage_print
Del denne artikel