Flash Crash 2010

Udgivet: 1. juli 2015

flash dipDe fleste tradere, der var aktive i 2010, kan huske den 6. maj 2010. På den dato indtraf det, der siden er blevet kaldt The Flash Crash 2010, hvor store dele af børsmarkedet faldt fuldstændigt sammen i løbet af få sekunder. Værst gik det ud over Dow Jones indekset, der tabte 9%, svarende til omkring 1000 point. Det hele varede blot 36 minutter, men i den periode måtte børsen i Chicago helt ekstraordinær stoppe al handel i fem sekunder i håbet om at standse, hvad der lignede et helt uforklarligt fald. Manøvren lykkedes, og markedet genvandt stort set sit udgangspunkt, men den dag i dag er der stadig stor usikkerhed om, hvad der forårsagede faldet.

Hvis du vil have en fornemmelse af den panik, der herskede på markedet i minutterne omkring Flash Crash 2010, så giver denne korte video fra CNBC et godt indtryk.

I april 2015 blev en enkelt privat trader anholdt i London. Myndighedernes teori er, at han ved hjælp af et automatiseret program manipulerede børserne ved hjælp af såkaldt “spoofing”. Sagen mod ham er stadig igang, men kritikerne tvivler på, at en privat trader kan have forårsaget så store udsving i markedet. Hvis du vil vide endnu mere om Flash Crash og computerhandel, så kan du se denne dokumentar.

Del denne artikel