Den danske økonomi oplever mild fremgang, da den globale vækst understøtter sammen med en genvunden købekraft hos danskerne.
Samtidig er der gode forudsætninger for, at lønstigningerne vil aftage, da der er kommet mindre pres på arbejdsmarkedet og en markant lavere inflation end for et par år siden.
Det er konklusionen hos Nationalbanken, der onsdag har offentliggjort sin prognose for den danske økonomi.
Her stiller man også skarpt på beskæftigelsen, der fortsat er i vækst. Væksten er dog fulgt med en stigning i arbejdsstyrken, hvilket har sikret, at presset på arbejdsmarkedet ikke er steget yderligere.
Det er dog vigtigt, at der ikke indføres en penge- eller finanspolitik, der understøtter beskæftigelsen yderligere.
– Selv om presset på arbejdsmarkedet letter lidt, så er vi stadig i en situation med meget lav ledighed. Derfor er der behov for, at penge- og finanspolitikken samlet set ikke skruer op for aktiviteten, siger Nationalbankens direktør, Christian Kettel Thomsen.
– Set i det lys er det ikke et godt tidspunkt at lempe finanspolitikken i det omfang, regeringen foreslår i udspillet til finansloven for 2025, fortsætter han.
STYR PÅ INFLATIONEN
I sin prognose for perioden 2024-2026 venter Nationalbanken, at inflationen vil stabilisere omkring målsætningen på 2 pct.
Der ses således en inflation i år på 1,3 pct., inden den efter forventningen vil stige til 2,1 pct. i 2025 og aftage igen til 1,8 pct. i 2026.
For den økonomiske vækst er der i 2024 ventet 2,1 pct., 2,3 pct. i 2025 og en afmatning til 1,5 pct. i 2026.
– Der er udsigt til et balanceret vækstforløb, hvor presset i dansk økonomi forventes at være i overensstemmelse med en stabil prisudvikling, men med et vist pres på arbejdsmarkedet, skriver Nationalbanken.
– Lønstigningerne skønnes at komme ned efter et par år med høje stigninger. Under forudsætning af at lønstigningerne kommer ned, forventes inflationen at stabilisere sig omkring 2 pct., lyder det videre.
Den seneste opdatering af det danske forbrugerprisindeks for august viste en inflation på 1,4 pct.
.\˙ MarketWire