Aktiemarkedet ramt af coronavirus – krise eller overreaktion?

Udgivet: 25. februar 2020

Af Peter Arendt, minagro.dk, professionel trader og tradingmentor

I de seneste uger er guldprisen steget kraftigt. Denne optur, som guldprisen har oplevet, var et vink med en vognstang om, at investorerne var begyndt at frygte for, hvad udbruddet af Coronavirus i Kina kunne få af konsekvenser for de finansielle markeder på den lange bane. Nu rammer frygten også aktiemarkedet, hvor de store index falder voldsomt i værdi her ved ugens begyndelse, efter at virusset nu har spredt sig til 30 lande.

Det er endnu uklart, hvordan virusset udvikler sig herfra. Men der er ikke nogen tvivl om, at investorerne er nervøse for fremtiden. Det kan vi som sagt se på guldprisen, der stryger i vejret, fordi at investorerne søger mod sikkerhavn. Samtidig fremgår nervøsiteten også tydeligt af det ledende europæiske og tyske aktieindex, DAX30, der starter den nye uge med et massivt kursfald, efter at Coronavirus hen over weekenden er blevet konstateret i Italien. Flere byer i Italien er således blevet sat i karantæne hen over weekenden.

Hvis ikke det lykkedes at inddæmme smittespredningen og Coronavirus spreder sig til andre europæiske lande, så kan det få panikken til at eskalere og store kursfald i de cykliske aktier vil i givet fald blive en grum realitet.

Nedenfor analyserer jeg det store tyske indeks, kaldet DAX30 – med teknisk analyse og kommer med min anbefaling på den aktuelle og usikre situation.

Handelsstrategi

Aktuel kurs: 13.080 EUR
DAX30er i op-trend, til trods for de seneste dages kraftige kursfald. Allerede ved brud under 12.880 euro vil trenden vende til ned og der vil i givet fald fremkomme et signal til at sælge ud af aktier og gå short i DAX30. Målet vil herefter ligge nede i området omkring 10.000 til 11.000 euro.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Teknisk analyse

Det ledende tyske og europæiske aktie-index, DAX30, skabte i sidste uge nye kursrekorder. Det kan dog tyde på, at vi som jeg tidligere har beskrevet, potentielt står overfor et falsk opadgående brud. Et såkaldt bull-trap. Det vil sige en ny kortvarig kursrekord, der efterfølgende sætter gang i et nyt stort ryk ned. I det mindste ser det ikke for godt ud for de 20 største tyske aktier, efter der i weekenden blev konstateret Coronavirus i blandt andet Italien.

DAX30 er for så vidt stadig inde i en teknisk op-trend. Samtidig tester DAX30 nu nogle afgørende støtteniveauer for op-trenden. Bryder DAX30 under disse vigtige niveauer, så kan en ny stor nedtur sætte ind og derfor er det med at stå klar til at sælge ud af aktier, hvis bruddet bliver en realitet.

Trenden er for så vidt fortsat op for DAX30. Men det kan snart ændre sig, hvis de kurssvage takter, som ugen er begyndt med, fortsætter. Indexet ramte i sidste uge et nyt historisk toppunkt i 13.830 euro. Men hen mod ugens afslutning vendte stemningen fra at være kursstærk til at være meget kurssvag. Det betyder, at DAX30 i skrivende stund handler til 13.080 euro. Dermed har DAX30 taget et voldsomt ryk ned hen overe de seneste dage.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

DAX30 er nu tæt på at teste det afgørende bund og støtteniveau for op-trenden ved 12.880 euro. Brydere DAX under dette afgørende bund og støtteniveau, så vil trenden vende fra op til ned og der vil i givet fald fremkomme et kraftigt signal til at sælge ud af aktier. Målet vil efterfølgende ligge nede i området omkring 10.000 til 11.000 euro. En afvisning af støtte ved 12.880 vil derimod betyde, at trenden fortsat er op. En sådanne afvisning vil derfor være at betragte som en købsmulighed.

Supplerer jeg analysen med de tekniske indikatorer, RSI og MACD, så er de nu vendt rundt og dermed begyndt at pege nedad. De tekniske indikatorer bakker derfor op om, at opturen i DAX30 kan spille på sidste vers og at en ny større nedtur kan sætte ind inden længe. Dog afhænger alt af, hvordan den frygtede Coronavirus kommer til at sprede sig i de kommende dage og uger.

DAX på en ugegraf. Du kan spekulere i faldende kurser igennem f.eks. handelsplatformen Markets.

Peter Arendt er professionel trader fra minagro.dk. Peter samarbejder med daytrader.dk. Han leverer analyser af aktier, forex og afgrødepriser. Peter Arendt har også et mentorforløb for nye investorer og tradere, som gerne vil lære mere om, hvordan de kan optimere deres portefølje og håndtere risikostyring bedre. Vil du vide mere om mentorforløbet, kan du kontakte Peter Arendt her

Del denne artikel