Kan regnskabssæsonen vende markedet? Ja, ofte!

Udgivet: 16. april 2018

 

Der har ikke været meget at juble over på aktiemarkedet i de seneste uger. Men nu vejrer mange tradere morgenluft. I de næste dage og uger kommer de store amerikanske virksomheder med regnskabstal, og det kan måske vende op og ned på hele markedet. Vi har kigget dybt i finansmedierne, for at finde ud af, hvad der normalt sker på børsmarkedet i forbindelse med en regnskabssæson.

For hvor vigtige er virksomhedernes resultater egentligt?

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Hvis man tager et kig på det store amerikanske S&P 500-indeks er 80 procent af indeksets stigning siden 2013 indløbet i netop regnskabssæsonerne. I denne periode, altså siden 2013, steg aktierne konsekvent hver gang deres resultater blev offentliggjort. Man kan altså sige, at virksomhedernes evne til at tjene penge, blandet med et favorabelt makroøkonomisk miljø, skabte en fundamentalistisk grobund for stigninger hos aktierne.

Bliver det også sådan denne gang?

Kan regnskabstal fra Apple være med til at re-starte opturen i aktiemarkedet?

Noget tyder på, at den foreløbige ”bull”-periode i hvert fald har taget sig en pause siden februar 2018. En af årsagerne til korrektionen er sandsynligvis, at den Amerikanske Centralbank er gået igang med at sætte renten op efter mange år med ekstremt lave renter. Det er en påmindelse om, at det makroøkonomiske strukturer i børsmarkedet ikke er uovervindeligt. Dette store fald forårsagede en masse uro og panik i det finansielle marked. Uro og panik, der måske stadig ikke er afsluttet.

Efter USA’s præsident Donald Trump nyeste skattelettelser er det dog relativt sikkert, at den kommende regnskabssæson vil være et stort kvartal for vækst. Samtidig forventer analytikerne, at S&P 500 virksomhederne rapporterer om et 17 procents overskud, hvilket er den højeste i syv år. Det er midlertidigt mindre klart, om en fantastisk regnskabssæson er nok til at genoprette ro på det finansielle marked.

Ifølge Charlie Smith, som er investeringschef i Fort Pitt Capital Group, vil en negativ reaktion på den kommende regnskabssæson være et temmeligt rødt flag for markedet. Han mener nemlig, at en negativ reaktion på en meget sund vækst for alvor vil bekræfte et trend-skift fra op til ned.

Den store Wall Street-aktør, Tom Lee, medstifter af Fundstrat Global Advisors LLC, mener, at uroen i markedet er et tegn på, at de fundamentale forhold i de amerikanske virksomheder bliver overset. Tom Lee ser nemlig uroen forud for regnskabsperioden som et kæmpe købssignal. Endvidere indikerer Tom Lee, at en sådan kontrast mellem en stærk fundamentalistisk periode sammenblandet med markedets manglende tiltro, historisk set har været godt for fremtidige markedsafkast, når man går ind i en regnskabssæson.

Strategikere fra JPMorgan og Deutsche Bank har også udtrykt tillid og optimisme omkring den kommende regnskabssæson. De mener, at alt fra en svagere dollar til en stærkere global vækst, vil influere en stigning i S&P 500, der vil overstige estimater med så meget som 5 procent. Dette skal ses i forhold til et gennemsnit på 3,1 procent i løbet af de sidste fem år.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Desuden udtaler Binky Chadha, som er Chief global strategist for Deutsche Bank, at indtjeningen har været en vigtig katalysator for stigningerne i aktierne. En udtalelse, som bakker op om, at en stor del af stigningen hos aktiemarkedet er opstået i løbet af regnskabssæsonerne.

Det er dog ikke alle, som deler den optimistiske tilgang til regnskabssæsonen. Med sit seneste fald står S&P 500 foran regnskabssæsonen med det største fald siden finanskrisen. Ved 17 procent prognosticeret fortjeneste handles aktier til de laveste værdiansættelser siden begyndelsen af 2016. Ifølge Tobias Levkovich, Citigroup’s chief U.S. equity strategist, er dette et tegn på, at investorer er tilbageholdende med at betale mere for fremtidige indtægter.

Regnskabssæsonen er en rømmetid for tradere.

En anden foruroligende udvikling fra sidste kvartal er, at virksomhedernes resultater rent faktisk slog de forudsagte estimater, men at det alligevel ikke blev reflekteret over i aktiemarkedet. De virksomheder, som slog forventningerne steg gennemsnitligt mindre end 1 procentpoint på førstedagen. Ifølge data udarbejdet af Bank of America Corp var der modsat enorme klø til dem, der ikke realiserede de forventede estimater – her var faldet mere end dobbelt så stor.

Goldman Sachs Strategist, David Kostin, mener at dette mønster sandsynligvis vil gentage sig i den kommende regnskabssæson. Han advarer om, at downside-risikoen for ikke at nå de estimerede forudsigelser vil være betydelige. “Positive 1. kvartal-overraskelser vil bekræfte investorernes eksisterende tillid til virksomhedernes fundamentale resultater. Men hvis 1. kvartal-resultaterne skuffer, vil  det skabe frygt” .

Vi står altså overfor et drastisk modstandspunkt sammenholdt med situation i januar 2018, hvor aktionærerne forsødede sig med tiltro og optimisme over rekordhøje aktiekurser. Dengang blev prismålene styrket med en hidtil uset række af indtjeningsforhøjelser, der var drevet af skattelettelser. Nu står vi i et finansielt marked, hvor uro og panik influerer markedet. Om den kommende regnskabssæson kan indfri analytikernes høje forventninger, og om markedet reagerer følgelig, vil kun tiden vise. Men hvis man ønsker en indikation, kan man som trader følge med i de første regnskabstal og lægge mærke til, hvor meget kursen stiger, hvis den enkelte virksomhed overrasker positivt – og omvendt, hvor meget den falder, hvis resultaterne skuffer. I de kommende dage kan vi se frem til regnskabstal fra hundredvis af amerikanske virksomheder. Her er nogle af de største:

Netflix: 16. april efter luk
Goldman Sachs: 17. april før åbning
General Electric: 20. april før åbning
Alphabet / Google: 23. april efter luk
Twitter: 25. april før åbning
Facebook: 25. april efter luk
Ebay: 25. april efter luk
Amazon: 26. april efter luk
Exxon Mobil: 27. april før åbning
Apple: 1. maj efter luk

Du kan se alle virksomhederne og deres regnskabsdato her.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her
Del denne artikel