Sådan handler man DAX indekset – den ultimative guide

Udgivet: 10. marts 2021

Det tyske DAX-indeks (Deutscher Aktienindex) er det største og mest handlede aktieindeks i Europa. Mange tradere vælger kun at fokusere på dette marked, da det har alt, hvad en trader kan kræve: Der er lave handelsomkostninger, det er volatilt og likvidt og passer tidsmæssigt os europæere perfekt i forhold til markedets åbningstider. Så hvis man kan lide ideen om et hurtigt og til tider uforudsigeligt marked med masser af volatilitet, så vil man elske at handle DAX!

Det er ikke ualmindeligt, at mange tradere, som måske tidligere mest har handlet enkeltaktier, i stedet begynder at handle med aktieindeks. Hovedårsagen er, at det ofte er lettere at fokusere på et helt marked frem for at skulle holde øje med og analysere en lang række af aktier på daglig basis. Med et indeks ved man, hvad der gennemsnitligt skete på markedet dagen i forvejen, og man har (måske) en idé om, hvor det skal hen. 

I denne artikel beskrives detaljeret, hvad man skal tænke på, hvis man ønsker at handle DAX-indekset. I slutningen findes en video med en handelsstrategi, der har vist sig at fungere rigtig godt i DAX.

Hvad er DAX-indekset?

DAX-indekset er et tysk aktieindeks, der består af de 30 mest handlede aktier på Børsen i Frankfurt. Da indekset har en enorm størrelse og volumen, fungerer det som en pulsmåler for hele det europæiske aktiemarked. Nogle af de selskaber, som indgår i indekset er f.eks. Siemens, Bayer, Adidas, BMW og Deutsche Bank. Se en oversigt over alle selskaberne her. Det kan siges, at indekset er en europæisk ækvivalent til det ultralikvide, amerikanske Dow Jones-indeks. Fra september 2021 vil DAX-indekset i øvrigt blive udvidet fra 30 til 40 selskaber. 

Eksempler på nogle af de store tyske selskaber i DAX-indekset. Indekset er relativt industritungt.

Hvorfor handle DAX-indekset?

Hovedårsagerne til, at mange tradere vælger netop at handle med DAX-indekset, er:

 • Lave omkostninger: Spreadet på finansielle instrumenter baseret på DAX indekset er lavt på næsten alle handelsplatforme. Lave handelsomkostninger er en vigtig faktor, når det gælder om at maksimere ens gevinster 
 • Volatilitet: DAX er kendt for at være ekstremt volatilt og uforudsigelig, hvilket gør det til et drømmemarked for mange tradere. Det betyder så også, at man skal have styr på sine stops og ikke sætte disse for stramt, men heller eller for stort!
 • Stor likviditet: DAX er det mest handlede aktieindeks i Europa og handles med store volumener. Det giver flere fordele, men et af de vigtigste er, at de tekniske signaler bliver betydeligt mere pålidelige jo større likviditeten er.
 • Tidsperspektivet: Eftersom det tyske aktiemarked er åbent fra kl. 09.00 – 17.30, passer det os europæere perfekt. På mange handelsplatforme er det også muligt at handle DAX uden for aktiemarkedets lukketid (Typisk fra kl. 01.15 til 22.00 på hverdage, men spreadet vil i denne periode ofte være lidt højere og den generelle likviditet lavere).
Få gratis børstips i din inbox og få del i den høje hitrate. Skriv dig op

Lave handelsomkostninger

Der er ingen tvivl om at lave handelsomkostninger er altafgørende, hvis man gerne vil have succes med aktiv trading. Man kan selvfølgelig forsøge at begrænse sit handelsomfang, men hvad der er sparet er som bekendt tjent. I den henseende er handelsomkostningerne ved at handle DAX-indekset typisk meget lave sammenlignet med f.eks. enkeltaktier, råvarer og de fleste andre aktieindeks. På handelsplatformen Markets, hvor man kan handle DAX-indekset i form af en CFD, ligger spreadet på denne i 1,2 point.

Spreadet i DAX-CFD´en er 1,2 point hos Markets.

Spreadet er forskellen mellem købs- og salgsprisen, og det er denne forskel, som udgør ens handelsomkostninger, når man handler med CFD´er hos f.eks. Markets. De 1,2 point udgør bare 0,01% af eksponeringen. Man betaler typisk ingen kurtage ved handel, som man ellers gør hvis man handler dax-futures eller de underliggende aktier. Hvis man beholder en CFD-position natten over, vil man blive opkrævet finansieringsomkostninger. Hos Markets er renten ca. 2,5% årligt på DAX-CFD´er.

Volatilitet

Volatilitet er en af ​​de vigtigste faktorer for at tradere netop vælger at handle DAX-indekset. Volatilitet, dvs. at en kurs bevæger sig meget, giver en vis basis for, at en trader kan generere et positivt afkast.

Grafen på billedet ved siden af er fra en tilfældig normal handelsdag i DAX. På denne dag flyttede indekset sig med ca. 200 point fra det laveste til det højeste niveau, svarende til lige under 1,5%. Det lyder måske ikke af meget i procent, men hvis man handler DAX-indekset i form af en CFD-kontrakt med 20x gearing, svarer det i stedet til 30%. Volatilitet i kombination med gearingsmuligheden åbner store gevinstmuligheder for dem, der kan lære at mestre DAX-indekset. Gearing betyder dog, at det er meget vigtigt at man kontrollerer sin risikostyring, idet der naturligvis også er stor risiko for tab. Daytrader.dk anbefaler derfor især nybegyndere, at starte op med at handle med DAX på en demo-konto eller for meget små beløb for at få en fornemmelse for, hvordan markedet bevæger sig. Begge dele er f.eks. muligt via handelsplatformen Markets. Man skal være opmærksom på, at gearingselementet gør, at det ikke nødvendigvis er et egnet produkt for den enkelte investor. Risikoen er nærmere forklaret på ovenstående link om CFD-kontrakter. 

En meget likvidt marked

Likviditet er vigtig af flere grunde, men en af de vigtigste er, at de tekniske signaler bliver mere pålidelige, jo højere likviditet der findes i det underliggende marked. Forestil dig, at kun to personer handlede i indekset; dette ville betyde meget rykkende og uforudsigelige bevægelser. Men når mange købere og sælgere samles på det samme marked, bliver de tekniske signaler mere pålidelige, og markedet bevæger sig på en mere “logisk” og forudsigelig måde sammenlignet med, hvis færre handlede. Husk, at alle tekniske signaler, såsom hoved skulder hoved-formation eller trendlinjer, er mere eller mindre gruppepsykologi oversat til en graf. Grafen nedenfor viser et eksempel på dette i form af at kursen hopper på trendlinjen ved gentagne lejligheder. På et mindre likvidt marked mindskes sandsynligheden for, at dette sker.

Kursen hopper gentagne gange på trendlinjen på ovenstående graf, der viser DAX indekset med 15-minuters intervaller. Et eksempel på, hvordan høj likviditet øger pålideligheden af de tekniske signaler.

Det tidsmæssige perspektiv

For dem, der ønsker at trade i dagstimerne, passer DAX-indekset perfekt, idet det underliggende aktiemarked er åbent fra kl. 09.00 til 17.30. Men skulle man ønske det, er det ligeledes muligt at handle indekset næsten døgnet rundt på hverdage.

Nedenfor gennemgås kort en dag i DAX i forhold til hvad man skal være opmærksom på på de forskellige tidspunkter:

Åbningen kl. 09.00
Når det tyske aktiemarked åbner kl. 09.00, kan det kursretningsmæssigt ofte gå relativt vildt til især de første 5-10 minutter. Man skal glemme alt hvad der er sket i timerne før for det er først nu dagens marked reelt er i gang. For den risikovillige trader kan åbningen være en god mulighed for at komme tidligt ind i dagens potentielle tendens. Det vil dog være et godt råd til især nybegynderne at have lidt is i mave, analysere markedets bevægelser og forsøge at finde et retning. Efter kl. 9:30-10.00 begynder markedet ofte at have en klarere retning. Hvis det ikke er tilfældet, er der muligvis tale om en konsolideringsdag, hvor markedet mest bevæger sig sidelæns uden rigtigt at komme nogen vegne.

10.00 – 14.30
I løbet af denne tid på dagen har DAX normalt fundet en retning og opfører sig normalt mere “logisk”. Dette tidsrum kan derfor være mere egnet for en nybegynder til at finde en indgang til dagens marked.

Et af mange eksempler på, hvordan åbningen af ​​det amerikanske marked kan påvirke prisudviklingen i DAX.

14.30 – 17.30
Over dagen bør man løbende holde øje med udviklingen i det amerikanske futuresmarked, som ofte også påvirker DAX. Især ved åbningen af det amerikanske aktiemarked kl. 15:30, skal man være forberedt på nye større eller mindre bevægelser. Sørg derfor for at være forberedt på dette og hold øje med din risiko, hvis det amerikanske marked begynder at gå i den modsatte retning af DAX. Der er altid en vis sandsynligvis for, at DAX vil følge det amerikanske marked, især efter det tyske marked lukker kl. 17.30. 

17.30 – 22.00
Her følger DAX som oftest udviklingen på det amerikanske aktiemarked. På Markets kan du fortsætte med at handle DAX i løbet af denne periode. En del tradere lader de positioner, som de åbnede i løbet af dagen, være åbne det meste af aftenen for så at lukke dem lige før USA lukker kl. 22.00. Hvis man vil undgå at skulle betale finansieringsrenter, skal man typisk lukke sin position inden kl. 22.

22.00 – 09.00
I løbet af natten og tidligt om morgenen er handlen i indekset primært drevet af udviklingen i Asien, og markedet er mindre likvidt i løbet af denne periode. Det kan generelt ikke anbefales, at handle i dette tidsrum, da spreadet både er højere, og de tekniske signaler på grund af mindre likviditet mindre pålidelige. Det dog muligt at lade sine positioner være åbne om natten, hvis man ønsker det, og det er også muligt at lukke dem i løbet af dette tidsrum.

På grafen ovenfor kan man se et typisk handelsdøgn i DAX og hvad der sker på forskellige tidspunkter af døgnet. Klik på billedet for at forstørre.

Hvis det ikke er muligt for dig at trade i løbet af dagstimerne, anbefaler vi, at du læser denne artikel om, hvordan man kan trade om aftenen .

Det skal man huske på, når man handler med DAX-indekset

Stop loss

Daytrader.dk anbefaler ALTID at bruge stop loss for at begrænse eventuelle tab. Det kan dog være en god idé ikke at opsætte et for stramt stop loss i DAX, da det ikke er unormalt at indekset bevæger sig i kraftige og hurtige ryk over dagen. At have et for stramt stop loss er en almindelig fejl, mange tradere begår fordi de ønsker en højest muligt risk/reward-ratio, eller fordi de simpelthen ikke ønsker at risikere for meget i stop loss (i kroner og ører).

Hos Markets kan man handle DAX-indekset i form af en CFD svarende til 0,1 kontrakt, hvilket betyder, at man kan nøjes med at eksponere sig for for 10% af værdien af en kontrakt i DAX-indekset. Hvis DAX ligger i kurs 13250 svarer det til en eksponering på 1325 EUR eller lidt under 10.000 DKK. Det er ikke alle handelsplatforme, der tilbyder denne mulighed og den begrænsede eksponering gør, at man ikke behøver at sætte så meget på spil ad gangen i kroner og ører, hvilket er en glimrende måde at lære DAX-indekset nærmere at kende. For at kunne eksponere sig for de 10.000 DKK kræver det således bare 5% margin eller 500 DKK.

Undgå pigtråd!

DAX beskrives ofte som et vildt dyr, og det er let at få det indtryk, at markedet konstant bevæger sig som en tornado. Men faktum er, at udviklingen i DAX nogle dage er så kedelig som en grå dag i oktober. På disse dage bevæger DAX sig bare sidelæns. Hvis du kan lide at spekulere i mindre kursbevægelser f.eks. mellem støtte- og modstandsniveauer, fungerer dette muligvis fint på disse dage. Men for dem, der har en trendfølgende strategi, er det vigtigt at have is i maven og vente med at handle til de rette tidspunkter. Hvis man primært fokuserer på et enkelt marked, er det let at komme til at småkede sig og forestille sig, at der vil ske noget. At øve sig i at vente tålmodigt på de rigtige handler, som matcher ens strategi, er ekstremt vigtigt, og det er direkte ødelæggende for en handelskonto at indgå unødige handler, bare fordi man keder sig lidt.

Få gratis børstips i din inbox og få del i den høje hitrate. Skriv dig op

Price action-traderen Al Brooks plejer at beskrive konsolidering/sidelæns bevægelser, som “barb wire” (pigtråd), hvor candlesticksne “spindes” omkring det glidende gennemsnit, målt via Exponential Moving Average (EMA 20), ligesom pigtråd. Så hvis du foretrækker at følge en trend i markedet, så undgå pigtråd i DAX!

En relativt begivenhedsløs dag i DAX. Bemærk hvordan markedet bevæger sig omkring EMA 20 (den blå linje) som pigtråd.

Brug flere tidsrammer

Mange daytradere foretrækker at handle indeks ved brug af korte tidsrammer/grafer, f.eks. en 5-minutters graf. Men hvis du synes, der sker for lidt, kan du forsøge at handle indekset på flere tidsrammer. Måske sker der ikke noget på 5-minutters grafen, mens der dannes et interessant teknisk mønster på 4-timers grafen? At analysere markedet på flere tidsrammer betyder også, at du får et bedre samlet billede af, hvor markedet er på vej hen.

Andet man skal huske på, når man handler DAX

 • Vær opdateret, hvornår der udsendes meddelelser, som kan have indflydelse på kursudviklingen i indekset. Anvend for eksempel forexfactory.com til at holde dig opdateret om væsentlige nyheder, som potentielt kan påvirke markedet. Hvis disse er forventede, kan man overveje, om man bør lukke sine åbne positioner eller flytte deres stop loss alt afhængigt af ens valgte strategi og vilje til at tage risici.
 • Eftersom DAX handles i euro anbefales det at handle instrumentet via en euro-konto for at slippe for unødige vekselgebyrer. Som kunde hos Markets.com kan man let via Min Portal åbne en konto i euro, hvis man ikke allerede har en sådan.
 • Hvis man holder en position åben i lang tid, vil man typisk skulle betale finansieringsomkostninger, hvis positionen er gearet. Holder man positionen åben i meget lang tid, vil det naturligvis løbe op. Hos Markets betaler man for tiden en årlig rente på bare 2,5%.

Hvordan handler jeg DAX-indexet?

Man kan bl.a. handle DAX-indekset via handelsplatformen Markets. Her benævnes DAX-indekset ”Germany 30”. Daytrader.dk anbefaler at handle DAX hos Markets af følgende årsager:

 • Forholdsvist lavt spread i DAX på bare 1,2 point i skrivende stund
 • Som kunde er man omfattet af EU’s minimumsregler for investeringsbeskyttelse
 • Handelsplatformen er intuitiv og brugervenlig
 • Mulighed for at handle ned til 0,1 kontrakt af DAX indekset værdi, hvilket gør, at man kan handle med mindre beløbsstørrelser og derfor ikke behøver sætte så meget på spil ad gangen
 • Man kan handle med en gearingsfaktor på 20, hvilket betyder, at man bare behøver at stille 5% i margin af positionens størrelse
 • Mulighed for både at gå lang og kort med CFD´er
Hos Markets kan man handle ned til 0,1 kontrakt af DAX indeksets værdi, hvilket gør at man kan handle med mindre beløbsstørrelser ad gangen.

I strategivideoen i slutningen af ​​denne artikel vises hvordan man handler DAX-indekset hos Markets.

Effektfuld handelsstrategi i DAX

En strategi, der har vist sig at fungere godt i DAX-indekset, er den såkaldte False-break-strategi. Det går også ofte under navne såsom “Dobbeltbund med divergens” mv. Det er en stærk og enkel strategi, hvor man skal holde øje med disse faktorer:

1. Find en dobbelt bund, hvor den højre bund kursmæssigt er lidt lavere end den venstre. I en mere forenklet form skal mønsteret ligne dette: 

En dobbeltbund er en klassisk vendingsformation. Det kan sagtens se lidt anderledes ud end på ovenstående billede, da højre bund også kan være på samme niveau eller lidt højere end venstre. Men i dette eksempel ønskes, at det skal være lidt lavere. Kursen skal gerne bare lige dykke ned under supportniveauet (den stiplede røde linje på billedet ovenfor), og hurtigt vende om igen. Dette kaldes et “false break”, et falskt brud, og når dette sker, kan det (muligvis) være interessant at gå lang (dvs. købe) DAX-indekset.

Hvis man ser på nedenstående graf, kan det ses, at en sådan bund blev dannet helt nederst. Bemærk den store stigning, der efterfølgende fandt sted. Dette er et godt eksempel, der viser strategiens potentiale.

2. Påfør RSI indikatoren på kursgrafen (andre oscillatorer som eksempelvis Stochastics og MACD fungerer også).

Her vil man gerne have, at RSI (vises nederst på grafen herunder) skal vise en højere bund, mens DAX-kursen samtidig bliver lidt lavere, som vist øverst på grafen nedenfor:

Kombinationen af ovenstående viser, at købsmomentet peger opad, selvom kursudviklingen aktuelt viser det modsatte. I dette tilfælde kan man sige, at RSI trumfer kursudviklingen.

3. En sidste faktor man bør kigge på:

Hvis man tegner en vandret linje fra venstre til højre bund, vil man IKKE have, at højre bund skal lukkes under linjen. Man vil bare have det til at være en skygge (den smalle linje på candlesticket) under den vandrette linje, som vist på billedet herunder:

I videoen nedenfor, som er indtalt på svensk, men forholdsvis forståeligt på dansk, kan man se forslag til forskellige indgangssignaler, man kan bruge til at komme ind på markedet. Man kan også følge en live handel, der viser, hvordan man udfører en handel, og hvordan mønsteret kan handles i den modsatte retning, dvs. med en dobbelt top:

Nogle sidste tips om strategien:

 • Hold øje med tendensen på markedet på en længere tidsramme, idet man gerne vil følge en større tendens, eller trend, i markedet. Hvis markedet går op på dagsgrafen, kan det være en god idé at kigge efter en dobbeltbund på en kortere tidsramme og dermed gå lang i markedet.
 • Man kan lede efter ovenstående mønstre på forskellige tidsrammer, så man behøver ikke at fokusere på en enkelt tidsramme. Generelt kan man sige, at jo højere tidsrammen man bruger, jo mere pålidelige bliver de tekniske signaler.

Held og lykke med din handel med DAX-indekset!

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er DAX-indekset?

DAX-indekset er et tysk aktieindeks, der består af de 30 mest handlede aktier på Børsen i Frankfurt. Da indekset har en enorm størrelse og volumen, fungerer det som en pulsmåler for hele det europæiske aktiemarked.

Hvor kan man handle DAX-indekset?

Man kan bl.a. handle DAX-indekset i form af en CFD kontrakt på handelsplatformen Markets.

Hvornår kan man handle DAX-indekset?

DAX-indekset kan typisk handles på alle hverdage fra kl. 01:15 til kl. 22:00 dansk tid. Selve aktiemarkedet er dog kun åbent fra kl. 09:00 til kl. 17:30 dansk tid.

Del denne artikel