Velkommen til denne første lektion i forløbet ”Kryptovaluta for begyndere”. Vi regner nu med, at du har kigget i e-bogen ”Bitcoin og andre kryptovalutaer”, og at du måske ligefrem er begyndt at læse den. Når du handler med kryptovaluta, så er det meget vigtigt, at du forstår principperne bag. Du kan handle kryptovaluta igennem en såkaldt personlig wallet. Men du kan også handle kryptovaluta via forskellige former for kontrakter.
I dette forløb handler vi kryptovaluta igennem kontrakter hos enten eToro eller Avatrade. Det skyldes bl.a., at handel med kontrakter er mere enkelt, og samtidig kan du handle via handelsplatforme, der rent faktisk er godkendt af de europæiske myndigheder. Det betyder, at du er langt bedre sikret mod hacker-angreb og svindel. Det skal bemærkes, at når man hos eToro køber kryptovaluta, dvs. går lang, så handler man den rigtige kryptovaluta, mens hvis man sælger, dvs. går short, handler en finansiel kontrakt. Eftersom kryptovalutaen ikke opbevares i en personlig wallet hos eToro har det dog ikke den store betydning i denne sammenhæng.
________________________________________
Husk i øvrigt, at du altid kan få en printervenlig version af alle artikler på daytrader.dk. Det kan ske ved at trykke til venstre nederst i hver artikel. Det kan være rart at printe og læse lange artikler på papir i stedet for at læse dem på skærmen. Knappen for printervenlig version finder du helt nederst til højre under hver artikel.
________________________________________
De følgende lektioner handler om at spekulere i kryptovaluta via kontrakter. Det er relativt overskueligt, og du handler dermed via en handelsplatform, der er godkendt af de europæiske tilsynsmyndigheder. I dette forløb bruger vi handelsplatformen eToro og/eller Avatrade og al undervisning og video-materiale foregår med eToro eller Avatrade. Derfor er det også nødvendigt, at du på et tidspunkt i forløbet opretter dig hos eToro eller Avatrade, så du kan handle med. Vi anbefaler dig at gøre det så snart som muligt, gerne med det samme – så vil resten af lektionerne være lettere for dig at forstå.
Før du begynder at trade aktivt er det meget vigtigt at forstå, hvad det egentlig vil sige. Måske har du tidligere prøvet at handle aktier via din netbank eller andre handelsplatforme, der er målrettet aktiehandel. Her har du måske prøvet at købe en portion aktier, for eksempel Vestas, fordi du håbede, at aktien ville stige.
Sådan foregår det typisk IKKE, når man handler aktivt. Mange aktive tradere køber og sælger IKKE selve aktien eller kryptovalutaen (for eksempel Pandora eller bitcoin). I stedet handler en aktiv trader ofte med de såkaldte CFD-kontrakter. CFD-kontrakter er et finansielt instrument, der præcist følger det underliggende aktiv (for eksempel kursen på bitcoin eller Pandora) i anskaffelsespris og kursudvikling.
CFD står for Contract For Difference (CFD), eller på dansk differencekontrakt. CFD-kontrakter indeholder en aftale mellem to parter om at afregne forskellen mellem en aftalekurs og en fremtidig markedskurs. Det kan lyde indviklet, hvis det er første gang man stifter bekendtskab med dette, men det er egentlig ikke indviklet. Handelsplatformen klarer alt papirarbejdet, og som trader skal man blot trykke ”køb” og ”salg”, hvis man ønsker at købe eller sælge markedet. Når man gør det, så betaler man et såkaldt “spread”, hvilket vil sige en lille difference mellem købsprisen og salgsprisen, som fastsættes af handelsplatformen. Det kan sammenlignes med et salær, og er altså det gebyr handelsplatformen tager for, at du kan handle.
Grunden til, at man som aktiv trader ofte vælger at benytte en CFD-kontrakt er, at den er meget fleksibel. Du kan for eksempel bruge den til at ”sælge markedet”, også kaldet at shorte, altså tjene penge på, at markedet falder i værdi. Ofte kan du også geare en CFD-kontrakt – det vil sige mangedoble din gevinst, selvom den underliggende værdi måske kun er steget meget lidt. Bagsiden ved gearing er, at du også risikere at mangedoble dit tab. Derfor skal man altid være lidt forsigtig med gearing. Det kan bemærkes, at det alene er muligt at geare sine kryptohandler hos Avatrade, hvilket selvsagt primært egner sig til den noget mere risikovillige spekulant. Vi vil komme mere ind på dette senere i forløbet.
Når du handler kryptovaluta hos eToro, så handler du som nævnt ovenfor via en CFD-kontrakt i de tilfælde, hvor du satser på at markedet falder. Hvis du satser på, at markedet stiger, så køber du rent faktisk rigtig kryptovaluta hos eToro. Du har bare ikke direkte adgang til kryptovalutaen via din egen personlige wallet. Det betyder, at du for eksempel ikke kan købe noget for din kryptovaluta. Du er først nødt til at veksle dem. I dette kursusforløb har det ingen betydning, for vi skal ikke bruge vores kryptovaluta til at købe noget. Udgangspunktet er, at der er tale om rent spekulation.
Det hele lyder måske indviklet. Men det er det faktisk ikke. Du skal bare trykke på ”køb” eller ”salg”-knappen, når du ønsker at spekulere i stigning eller fald. Handelsplatformen klarer resten. Når du ikke længere ønsker at være i markedet, så trykker du bare ”close”, og så lukker dine positioner og værdien af din handel ryger nu ind på din handelskonto i form af f.eks. dollars eller euro, som du kan overføre til din bankkonto, når og hvis du ønsker det.
Nedenstående videoer viser kort, hvordan man handler kryptovaluta igennem eToro.
Sådan spekulerer man i kryptovaluta hos eToro
Sådan sælger man markedet/shorter hos eToro
Daytrader.dk modtager kommission og/eller betaling for annoncering fra Avatrade, eToro og andre af de handelsplatforme, der er omtalt her på siden. Daytrader.dk tilstræber dog 100% objektivitet i lighed med, hvad man genfinder hos andre typer professionelle medier og deres annoncører. Indtægterne fra annoncering er med til at sikre, at vi også fremover kan levere de bedste guides, kurser og indhold om daytrading.
Preview af Avartrade og eToro: