Sådan kan du shorte aktier – kom hurtigt i gang!

Updated: 29 december 2020

Selvom aktiemarkedet i gennemsnit stiger over årene, så er der også perioder med store fald, og når markedet først slår bak, så sker det typisk meget hurtigt og med meget voldsomme ryk.

Hvis man tror, at markedet er ved at falde, kan det være fristende at shorte aktier – eller på dansk shorte markedet eller sælge markedet. Når man shorter markedet som aktiv trader, så betyder det ikke, at man bare lukker sine positioner. I stedet vælger man at spekulere i, at markedet falder, og dermed forsøger man at tjene penge på en nedadgående kursudvikling.

Der kan være flere grunde til at shorte. En af grundene kan ganske enkelt være, at man tror, at markedet skal falde i pris, og at man derfor gerne vil tjene på, at det falder. En anden grund kunne være, at man ejer nogle aktier, som man ikke har lyst til at sælge, men man frygter at markedet kan falde en periode. I den situation kan man bruge en short-handel til at afdække sin risiko, så man tjener penge på at shorte markedet, samtidig med at man taber penge på sine aktier. På den måde kan man “låse” sin portefølje kort, i en urolig periode, hvor man frygter fald i markedet.

Hvor kan du shorte aktier? I nedenstående to videoer viser vi dig hurtigt, hvordan du kan shorte hos henholdsvis MarketsX  og eToro. Mange andre platforme, også Saxo Bank og Nordnet, tilbyder deres kunder at shorte aktier. Artiklen fortsætter under videoen.

Shorting hos Markets:

Gå til MarketsX

 

Shorting hos eToro:

Gå til eToro (71% af private mister penge ved at handle CFD hos denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at risikere at miste dine penge.) 

Short aktier eller hele markedet

I ovenstående eksempel så vi på muligheden for at shorte guld og kryptovalutaen ether. På platforme som MarketsX eller eToro kan man dog gå short i alt. Man kan shorte aktier, indekser, råvarer, valutakrydser, kryptovalutaer.

Vil du daytrade? Vi anbefaler handelsplatformen Markets Se mere

En af de mest benyttede teknikker er at shorte et helt børsindeks. Et børsindeks er en samling af værdipapirer, som man kan investere i under et. Man kan ikke investere direkte i et indeks, men man kan investere i en CFD-kontrakter, hvor man så at sige indgår et “væddemål” om, hvorvidt markedet går op eller ned.

Ved at investere i et helt indeks, garderer man sig imod ryk i en enkelt aktie og følger blot udviklingen i et helt marked. Dette kan man gøre, hvis man tror på, at hele markedet skal ned.

Nogle af de mest handlede indekser er f.eks. det amerikanske SP500-indeks, som følger 500 af de største amerikanske aktier. På MarketsX-platformen skal man søge på “USA 500” for at få grafen over dette indeks frem, og så trykker man ganske enkelt på “Sælg” for at shorte dette indeks. Det tyske DAX-indeks, som er det ledende indeks i Europa, findes ved at søge på “DE30”.

Man kan naturligvis også shorte enkelte aktier. Dette gøres helt enkelt ved at søge på aktiens navn, f.eks. “Danske Bank” og derefter klikke på sælg.

Forskellige strategier

Man kan som nævnt have flere forskellige strategier, hvor shortselling kan være en del af de værktøjer, som kan være brugbare. Dels kan man shorte, alene af den grund at man tror, at markedet skal ned, og dels kan man shorte for at afdække risiko, hvis man ejer mange aktier. Ønsker man at beholde aktierne, kan man i en kort periode neutralisere sin eksponering ved at shorte. Hvis markedet falder 5%, og man taber 5% på sine aktier, så kan man sørge for, at man samtidig har shortet markedet i samme størrelsesorden, sådan at man i praksis ikke taber penge. Dette kan være en god måde at gardere sig i usikre tider, hvor man mener, at der er stor risiko for, at markedet skal længere ned.

En anden kendt teknik er såkaldt pairs trading. Her handler man to aktier overfor hinanden. Den ene køber man, og den anden shorter man. Fordelen ved den slags handler kan være, at man er mindre afhængig af, om markedet går op eller ned. Man skal bare sørge for, at man har ret i, hvilken af de to aktier, som klarer sig bedst.

Et eksempel kunne være, at man vælger at købe Amazon-aktien, og shorte Nordstrom-aktien. Amazon er, som de fleste ved, den absolut ledende spiller inden for e-handel, og mens Nordstrom er en amerikanske stormagasin-kæde. Denne handel ville altså afspejle et sats på e-handel frem for handel i fysiske butikker, og fordelen ved at sætte det op som et “pairs trade” er, at man kan tjene penge på differencen mellem de to aktier, selv i et faldende marked. Som man kan se, ville denne handel over de seneste tre år have været en rigtig god strategi. Amazon er i perioden steget med 142%, mens Nordstrom faldt med 58%. Her ville man altså have tjent penge på begge handler, mens selv i tilfælde af, at Nordstrom-aktien var gået op, kunne man have tjent på den difference, der er imellem afkastet på de to aktier.

Vil du daytrade? Vi anbefaler handelsplatformen Markets Se mere

Se herunder:


eToro is a multi-asset platform which offers both investing in stocks and cryptoassets, as well as trading CFDs.

Please note that CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money rapidly due to leverage. 71% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work, and whether you can afford to take the high risk of losing your money.

Past performance is not an indication of future results.

Cryptoassets are volatile instruments which can fluctuate widely in a very short timeframe and therefore are not appropriate for all investors. Other than via CFDs, trading cryptoassets is unregulated and therefore is not supervised by any EU regulatory framework.

image_pdfimage_print
Del denne artikel
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Kommentarer

 • Relateret
 • Seneste
 • Populær