Kan oprør sende sølv mod himlen og presse bankerne?!

Udgivet: 31. januar 2021

Alverdens råvare-tradere holder vejret i disse dage, imens de spændt venter på, hvad der kan ske med prisen på sølv. Vil det virkelig lykkes en gruppe rebelske småinvestorer fra de sociale medier at kaste de globale banker ud i kaos og sende sølvprisen mod himlen?!

Historien begyndte for alvor i sidste uge, hvor børsmarkedet blev ramt af en højest usædvanlig orkan. Det skete, da hundredtusindvis af private investorer besluttede at tage kampen op mod et par af de helt store spillere på markedet, nemlig hegdefundene Melvin Capital og Citron Research, der ellers plejer at handle sig ubesværet ind og ud af aktiemarkedet med milliarder af dollars uden at blive ramt.

Men så let gik det ikke denne gang.

Hundredtusindvis af småhandlende forenede sig nemlig for nogle uger siden igennem Reddit-gruppen kaldet Wallstreetbets og besluttede sig for at give de store hedgefunde en læresteg.
Og det skete mildest talt.

Prøv vores gratis handelssignaler i aktier og valuta - LIVE Via Messenger-app

Gruppen af småhandlende gik i gang med deres angreb, netop som Melvin Capital og Citron Research intetanende havde bettet tungt på, at virksomheden GameStop ville falde i aktieværdi. GameStop er egentlig bare en virksomhed, der sælger computerspil i almindelige butikker verden over, men corona-krisen har ikke gjort det nemt for GameStop at sælge spil, og derfor lugtede de to hedgefunde blod. De bettede mod aktiekursen i håbet om, at den skulle ned.

Men Reddit-gruppen ville det anderledes.

Sølv kan købes både som barer og mønter og via papirkontrakter. JPMorgan har flere gange været i søgelyset i forhold til at manipulere med prisen på ædelmetaller. Så sent som i oktober 2020 fik JPMorgan en bøde på 920 millioner dollars for såkaldt spoofing i forhold til prisen på ædelmetaller. Spoofing betyder, at JPMorgan har forsøgt at manipulere med prisdannelsen ved blandt andet lynhurtigt at lægge falske ordre ind i markedet, for at skabe et indtryk af stor efterspørgsel.

Flere og flere småsparere rottede sig sammen og begyndte ganske enkelt at købe massivt op i GameStop-aktier, der på den baggrund begyndte at stige mod alle odds. Melvin Capital og Citron Research blev nervøse for deres store short-positioner, og valgte derfor at hedge – det vil sige, at de også selv begyndte at købe aktien for at modsvare deres tab.

Det blev startskuddet til et enorm såkaldt shortsqueeze, der blev selvforstærkende, og fra midten af januar og til midten af sidste uge fik hele manøvren GameStop-aktien til at stige næsten 3000% – uden en tilsvarende underliggende værdi. Melvin Capital og Citron Research måtte til sidst smide håndklædet i ringen med tab på flere hundrede millioner dollars.

Jublen ville ingen ende tage i Reddit-gruppen Wallstreetbets i sidste uge. Man følte sig som David mod Goliath, der havde vundet en runde over de store hedgefonde, der af mange af gruppens medlemmer bliver anset for ”onde” virksomheder, der kapitaliserede af andre virksomheders undergang.

Og på den måde starter historien om sølv.

Gruppen af småsparer på Reddit og ligesindede på Twitter ser sig nemlig i disse dage om efter andre fjender i kapitalmarkedet, som de kan rette deres skyts i mod. Indtil nu er det blevet til spredte skud mod fonde, der har shortpositioner i virksomheder såsom AMC Entertainment, BlackBerry, Nokia, Koss og Bed Bath & Beyond.

Men i de seneste dage er der også samlet sig en front af private investorer, der ønsker sig et langt større bytte – nemlig de globale banker, der håndterer handel med sølv. Med angrebet drømmer reddit-investorerne om at skabe verdenshistoriens største shortsqueeze, der kan tage livet af bankerne og ”afsløre den virkelige pris på sølv”.

Der er tidligere gjort forsøg på at squeeze sølvprisen. Senest i 1980, hvor de amerikanske Hunt-brødre opkøbte over 30% af al verdens sølvforsyning. Forsøget endte dog galt, og de to brødre tabte over en milliard dollars.

Teorien er, at prisen på sølv i årtier har været maniplueret af de store banker med JPMorgan Chase i spidsen. Banken er market-maker i sølv igennem COMEX-børsen, der håndterer handel med sølvbeviser, de såkaldte future-kontrakter og sølv-optioner. Sagen er dog, at der ifølge mange eksperter købes og sælges langt mere sølv igennem sølvbeviser, end der egentlig findes tilgængeligt fysisk sølv.

Den konstruktion har JPMorgan Chase levet fedt på i årtier, fordi de ifølge kritikerne har manipuleret med prisen på sølv til egen fordel – blandt andet altså ved at udstede sølvbeviser, der slet ikke har en underliggende mængde af sølv bag sig. Bankerne kan med andre ord have holdt prisen på sølv kunstigt nede, ifølge kritikerne.

Blandt reddit-investorerne er ideen nu simpelthen til sammen at købe så meget fysisk sølv, at markedet bliver støvsuget for et helt års produktion af sølv. På den måde håber de at få sølvprisen til at stige, så JPMorgan og de andre market-makers bliver tvunget ud af deres shortpositioner. Samtidig kan bankerne blive presset til rent faktisk at udlevere det sølv, som folk har købt af dem via sølvbeviser.

Resultatet kan blive et voldsomt sølvsqueeze – præcis som man så i kursen på GameStop.

Hvis teorien holder og missionen lykkes kan det i de kommende uger få helt enorme konsekvenser for prisen på sølv, der ifølge de håbefulde småsparer måske kan ende med at slå alle historiske rekorder.

Ingen ved præcis, hvor prisen kan ende, men de mest entusiastiske aktører på Reddit drømmer om priser på helt op mod 3000-5000 dollars per ounce, hvilket vil betyde stigninger på over 19000%.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Samtidig kan store banker og investeringshuse risikere at få alvorlige problemer. Det kan lyde voldsomt, hvis det virkelig skal lykkes Reddit-gruppen og Twitter-netværket at støvsuge markedet for et helt års produktion af fysisk sølv, men lidt mindre kan måske også gøre det. Hvert år udvindes omkring 27000 tons sølv, så hvis blot et par millioner entusiaster verden over køber hver en håndfuld sølv til den nuværende kurs på omkring 26 dollars stykket, kan det på få dage skabe en gnist, der i sidste ende kan få hele det etablerede sølvmarked til at brænde af.

Kigger man på Google Trends kan man allerede nu se øget søgning på “silver”, og flere internationale sølvforhandlere melder om massiv privat efterspørgsel på sølv. Hos en af de helt store spillere, nemlig amerikanske APMEX står der i skrivende stund dette på forsiden: “Due to unprecedented demand on physical silver products, we are unable to accept any additional orders until markets open Sunday evening”.

Man kan spekulere i prisen på sølv – både op og ned – via   Handelsplatformen Markets.

Disclaimer: Forfatteren bag denne artikel har igennem flere år haft positioner i sølv. Blandt andet igennem Wisdomtree Physical Silver ETC. I torsdags købte forfatteren desuden en lille position i mineselskabet Aftermath Silver.

image_pdfimage_print
Del denne artikel