Bitcoin-aktier brager af sted – her er top 3

Udgivet: 5. februar 2021

For mange investorer er bitcoin interessant, men de kan enten mangle mandat til at investere direkte i kryptovaluta eller være afventede i forhold til den slags investeringer. I så fald kan indirekte investeringer fremstå som spændende alternativer.

Av Tor Klaveness, daytrader.no

Findes der noget, som stiger hurtigere end bitcoin?

Det skulle man ikke tro, men faktisk er der en gruppe aktier, der har en stærk korrelation til bitcoin-prisen og i nogle tilfælde stiger endnu hurtigere. Det skyldes, at de i kraft af at være aktier – og netop ikke kryptovalutaen selv – kan være en mere acceptabel investering for nogle typer investorer og fonde.

Denne artikel ser nærmere på tre alternative muligheder for at investere i bitcoin – to aktier og en fond – og nogen af fordelene og ulemperne ved dette. Disse aktier og fonde har oplevet forholdsvis kraftige stigninger i kølvandet på bitcoins store optur. Hvis prisstigningen på kryptovalutaen fortsætter, er det oplagt at antage, at også de indirekte investeringsmuligheder i bitcoin får del i opturen.

Du kan investere i Bitcoin, Ethereum, Ripple, m.fl. hos Markets. Se mere her
Der findes alternativer til dem, der ikke vil eksponeres direkte mod bitcoin, men alligevel gerne vil være lidt med på kryptobølgen.

Læs mere om, hvorfor der er en chance for, at bitcoin også kan fortsætte stigningerne i 2021.

Behovet for indirekte investeringsmuligheder i bitcoin

Det er få institutionelle aktører, som har mandat til at investere i bitcoin. Den norske oliefond, som er verdens største fond, er et godt eksempel på dette. Fonden ejer dog indirekte eksponeret mod kryptovalutaen gennem aktieinvesteringer i Square og MicroStrategy (begge noteret i USA).

Ud over det har mange institutionelle investorer et ganske bredt mandat til at investere i fonde. Dermed kan fonde som f.eks. Grayscale Bitcoin Trust blive en mulighed for mange aktører.

Nogle investorer er også naturligvis også bekymrede for, om en investering i verdens største kryptovaluta er sikker. Derfor er det forståeligt, at visse investorer mener, det er tryggest at overlade forvaltningen til specialiserede fonde og selskaber.

Yderligere fordele og ulemper

Bitcoin har været ganske volatil igennem sin 11-årige historie, men dog aftagende i de seneste år. Volatilitet anses ofte som attraktivt for tradere, men for investorer, som tænker mere langsigtet, er det ikke i lige så høj kurs. Derfor kan den lavere volatilitet i kurserne til selskaber og fonde, som har investeret i bitcoin, fremfor i selve kryptovalutaen, være attraktiv.

Et andet element, man skal vurdere er, i hvilken grad aktien/fondsandelene værdisættes med en præmie, sammenlignet med de underliggende værdier. Grafen under viser værdien af bitcoin-beholdningerne i MicroStrategy, Galaxy Digital Holdings og Grayscale Bitcoin Trust sammenlignet med markedsværdien af de nævnte selskaber og fonde:

Kilde: finance.yahoo.com, daytrader.no
Prøv vores gratis handelssignaler i aktier og valuta – LIVE Via Messenger-app

Som man kan se på grafen udgør bitcoin-værdierne i Grayscale Bitcoin Trust omkring 70%- 90% af markedsværdien i fonden. Den har ingen andre aktiver, og dermed handles fondsandelene til en “præmie”. Som investor er jeg selvsagt ikke særligt begejstret for at betale en præmie. På den anden side har præmien været stabil det seneste år, og det er ikke noget, der taler for, at den vil mindskes fremover, snarere tværtimod. Årsagen til det er, at der sandsynligvis er flere institutionelle penge, som skal ind i kryptovaluta, i den kommende tid.

På grafen kan det også se ud til, at MicroStrategy handles til en præmie. Dette selskabs primære virksomhed er imidlertid at udarbejde software til business intelligence, og hvis man justerer for værdien af dette, så er værdiansættelsen sandsynligvis fair. Overskuddet vokser, så det virker rimeligt at antage, at der vil være en P/E-multipel på 30 for 2022-estimatet, hentet fra www.wsj.com.

Galaxy Digital Holdings handles også til en højere kurs end, hvad deres bitcoin-beholdning tilsiger. Når det er sagt, så er dette et spændende selskab, som definerer sig som «a diversified financial services and investment management innovator in the digital asset, cryptocurrency, and blockchain technology sector». Der er ikke meget information på selskabets hjemmeside, så det er vanskelig at udtale sig mere præcist om værdiansættelsen.

Tradingmuligheder

For langsigstede investorer, som ønsker en eksponering imod bitcoin fremstår MicroStrategy som en interessant mulighed. Jeg ser ingen grund til at investere i Grayscale Bitcoin Trust så længe, man kan købe MicroStrategy uden præmie. Galaxy Digital Holdings er interessant, men der er pt. for lidt information tilgængelig til, at det udgør en reel investeringsmulighed.

Du kan investere i Bitcoin, Ethereum, Ripple, m.fl. hos Markets. Se mere her

Kurserne på grafen ser ud til at være «mean reverting». Det betyder, at de har en tendens til at trække hen imod et gennemsnit. Hvis man har en lang position i bitcoin, som man ønsker at beholde, så kan det tænkes, at man kan skabe værdi ved at reducere denne og i stedet for tage en position i et af de nævnte instrumenter. Derefter kan man balancere porteføljen ved at øge/mindske positionen i aktien/fonden alt efter, hvad præmien i forhold til bitcoin er (man holder hele tiden den totale eksponering mod bitcoin stabil).

MicroStrategy har igennem de seneste måneder været meget populær blandt investorer verden over. Så populær, at prisen på aktien faktisk stiger hurtigere end bitcoin selv, fordi den giver mulighed for, at nye aktører kommer ind på bitcoin-markedet. Herunder kan man se, hvordan det er gået MicroStrategy siden midten af oktober. Aktien er steget 366%, mens bitcoin “kun” er steget 214%.

Hos handelsplatformen Markets kan du handle ét af selskaberne, vi omtaler i denne artiklen, Microstrategy, både almindelig aktie (MarketsI) og som CFD (MarketsX). Prisen på Microstrategy-aktien korrelerer med bitcoin-kursen og kan dermed forventes at have en pæn volatilitet. Hvis du handler CFD’en skal du være opmærksom på, at det sker med en fem gange gearing gearing. Gearing og volatilitet betyder, at det potentielle afkast kan blive stort, men risikoen for tab er tilsvarende høj. Denne løsning er derfor til den risikovillige trader, som godt kan lide volatilitet. Mere forsigtige investorer vil vælge bare at købe Microstrategy som almindelig aktie.

Disclaimer: Et af medlemmerne på redaktionen på daytrader.dk ejer aktier i MicroStrategy.

Du kan investere i Bitcoin, Ethereum, Ripple, m.fl. hos Markets. Se mere her
image_pdfimage_print
Del denne artikel