Sådan handler du for små beløb hos Markets

Udgivet: 11. december 2018

Når man starter ud som aktiv trader er det vigtigt, at man ikke løber for stor risiko, og det er faktisk muligt at handle med små beløb hos handelsplatformen Markets. Helt ned til nogle få hundrede kroner.

Et beløbs størrelse er naturligvis relativt. For nogen er 500 kroner et stort beløb, men bestemt ikke for alle. Daytrader.dk anbefaler dog alle nye tradere uanset formueforhold at starte ud med små beløb og dermed lav eksponering. Man kan altid senere skalere op, når man er blevet mere komfortabel med sin handelsplatform, sin strategi og sin risikostyring.

For at handle med det mindst mulige beløb hos Markets, skal du starte med at kigge efter produkter, der kræver en lille såkaldt “margin”. Margin er det beløb som handelsplatformen “tager som sikkerhed”, når du foretager en gearet handel. Typisk kan du starte med at kigge efter de produkter, der har en “lav” kurssætning – for eksempel ligger det store amerikanske Dow Jones-indeks i skrivende stund over kurs over 24000 dollars, hvorimod S&P 500 kun ligger lidt over 2500 dollars. Dog kan man handle ned til 1/10 af værdien af de store aktieindeks. Mange aktier er meget lavere prissat ligesom f.eks. det svenske aktieindeks.

Novo Nordisk handelsfakta hos Markets

Lad os tage et par eksempler: Du ønsker at spekulere i Novo Nordisk-aktien hos Markets. Du søger på Novo Nordisk i handelsplatformen, og når du klikker, kan du se følgende faktaboks (se den venstre boks her på siden). Du kan holde musen henover hvert spørgsmålstegn (når du er logget ind på platformen) og dermed blive klogere på, hvad det koster at investere i Novo Nordisk.

Først konstaterer du, at kursen i skrivende stund ligger i ca. 300 kroner. (det blå felt). Minimums handelsstørrelsen er sat til 1 stk. aktie. For over hovedet at kunne foretage et køb af 1 aktie, skal du kigge på feltet kaldet “initialmargin”. Den er sat til 20%. Margin betyder “sikkerhedsstillelse”, og det er altså det beløb, som Markets kræver for, at du overhovedet kan foretage handlen. 20% af 300 kroner svarer til 60 kroner. Du skal altså have mindst 60 kroner på kontoen for at foretage købet. Når handlen ER foretaget, skal du kigge på feltet “vedligeholdelsesmargin”. Den er sat til 10%, hvilket altså svarer til 30 kroner. Markets kræver altså, at du har mindst 30 kroner på kontoen for at blive ved med at kunne holde handlen åben. Hvis du har mindre end 30 kroner på kontoen, lukkes handles automatisk.

Når din handel er åben, kan du til gengæld glæde dig over, at den er gearet med 1:5. Det betyder, at din investering i Novo Nordisk stiger/falder med faktor 5. Hvis Novo Nordisk stiger med 10%, så vil dit afkast være fem gange så højt, altså 50% – og også modsat, hvis kursen falder.

Prisen for at foretage handlen er det, der kaldes et “spread “og er forskellen på salgskurs og købskurs (se priserne i de blå felter), og den er pt. omkring 1 point i Novo Nordisk svarende til ca. 0,3% af dit indskud.

Handelsfakta for S&P 500 (USA 500) hos Markets

Lad os tage endnu et eksempel: Du ønsker at investere i det amerikanske S&P500-indeks. Du søger på S&P500 og finder nu “USA 500”, der er handelsplatformens navn for S&P 500. Først konstatere du, at kursen på S&P 500 i skrivende stund er 2654 dollars. Det er mange penge, men heldigvis kan du nøjes med at satse for 0.1 enhed svarende til 265 dollars. For at foretage handlen kræves en initialmargin på 5% af kursen på 2654 dollars svarende til ca. 132 USD eller omkring 870 kroner. Du skal altså have 870 kroner på kontoen for at foretage handlen.

Når din handel er åben, kan du til gengæld glæde dig over, at den er gearet med 1:20. Det betyder, at din investering i S&P 500 stiger/falder med faktor 20. Hvis S&P 500 stiger med 10%, så vil dit afkast være tyve gange så højt, altså 200% – og også modsat, hvis kursen falder.

Nedenstående skema viser kursværdi, mindste eksponering, spread med videre for en række produkter under Markets-platformen per november 2018.

 

 

 

image_pdfimage_print
Del denne artikel