Sådan spekulerer du i olieprisen – med ro i sindet

Udgivet: 5. juni 2018

Olieprisen ændrer sig voldsomt i øjeblikket, og selvom prisen generelt har været jævnt stigende, så forekommer der stadig kraftige nedadgående ryk – for eksempel når den geopolitiske situation pludselig ændrer sig i en af de store olieproducerende lande. Man kan nemt spekulere direkte i olieprisen hos de fleste handelsplatforme – for eksempel Markets, hvor man også kan geare sine positioner. Men hvis man gerne vil nyde godt af de stigende oliepriser, og samtidig ikke vil spille for højt spil, så kan en ETF, der er eksponeret mod olieindustrien, være løsningen.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

En ETF er en samling af aktiver, der sporer et indeks, en råvare, obligationer eller en mængde af aktier inden for en branche ligesom en indeksfond. I modsætning til sædvanlige fonde handles en ETF dog som en almindelig aktie på en børs. ETF’er har typisk en højere daglig likviditet og lavere gebyrer end aktier, hvilket gør dem til et attraktivt alternativ for investorer. Samtidig giver ETF’er investoren mulighed for at eksponere sig selv mod brancher fremfor enkelte aktier. Der er dog mange ETF’er inden for de forskellige brancher, så spørgsmålet ligger i, hvilke der kunne være interessante for dig? Hvis du ønsker at investere i olie kunne følgende ETF’er muligvis være spændende at kigge lidt nærmere på. Nedenstående har vi kigget på et udvalg af olie-relaterede ETF’er. De kan for eksempel handles hos Saxo Bank.

ETF for investoren, som ønsker at spekulerer i olieprisen: United States Oil Fund: (NYSEMKT:USO)
Hvis man ønsker at spekulere direkte i olieprisen, men ikke ønsker besværet med en future-kontakt, er  ETF’en ”United States Oil Fund” (USO) helt oplagt. Denne ETF tilbyder direkte eksponering for futurekontrakten West Texas Intermidiate (WTI), også kaldet Crude Oil. Den direkte eksponering medfølger, at ETF’en vil følge stigninger og fald tilsvarende til futurekontrakten for Crude Oil. Dette medfører en ret volatil ETF. United States Oil Fund egner sig altså til investoren, som ikke ønsker at handle futurekontrakter, men alligevel ønsker at spekulere i olieprisstigninger på kort sigt. ETF’en egner sig ikke til langsigtede investeringer, da der følger et naturligt prisfald med investeringer i futurekontrakter. USO kan handles hos Markets – også med gearing, hvis man ønsker det.

ETF for large-cap olieproducenter: iShares U.S. Oil & Gas Exploration & Production ETF: (NYSEMKT:IEO)”
IShares US Oil & Gas Exploration & Production ETF (IEO) er en fremragende ETF for olieinvestorer, som ikke ønsker at påtage sig en for stor risiko. Denne ETF eksponere sig nemlig imod de største olieproducenter inden for industrien frem for mere spekulative small-cap virksomheder. Denne eksponering sikrer, at prisen ikke svinger alt for meget. Til gengæld kan man ikke forvente øjeblikkelige stigninger, når olieprisen rykker op.

ETF for small- og mid-cap olieproducenter: “SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF: (NYSEMKT:XOP)”
SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF er en tiltrækkende ETF for investorer, der ønsker at eksponere sig selv mod mindre virksomheder inden for oliebranchen. Denne ETF indeholder small- og mid-cap virksomheder, som opererer inden for produktionen af olie. Dette resulterer i en ETF, som vil falde og stige mere end ETF’en, som eksponerede sig mod large-cap virksomhederne. Denne ETF egner sig altså til investoren, som er villig til at påtage sig lidt risiko, og samtidig ønsker en bred diversificering inden for små og mellemstore olievirksomheder.


Hvis man ikke ønsker at investere direkte i olieprisen eller olieproduktionsvirksomhederne kan man tage et kig på de lidt mere volatile servicevirksomheder inden for branchen. Olie-servicevirksomheder er nemlig generelt mere volatile end selve olieproducenterne. Dette skyldes, at servicesektorens indtægter og overskud stærkt følger efterspørgslen efter borings- og transportbehov. Således, når producenterne sænker omkostningerne, vil servicevirksomhedernes indtjening falde, og når producenterne øger omkostningerne ved at investere i ny produktion, stiger serviceselskabernes indtjenings kraftigt.

“VanEck Vectors Oil Services ETF: (NYSEMKT:OIH)”
VanEck Vectors Oil Services ETF egner sig godt til investoren, som er villig til at påtage sig nogen risiko ved at eksponere sig mod olieservicevirksomhederne. ETF’en eksponerer sig dog kun mod 27 aktier på tidspunktet for denne skrivning, hvor de tre største positioner – Schlumberger (18,44%), Halliburton Co (14,86%) og Baker Hughes (5,42%) – udgør hele 38,72% af dens aktiver. Denne store eksponering mod få virksomheder vil naturligvis have en uforholdsmæssig stor indflydelse på dens ydeevne.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

“SPDR S&P Oil & Gas Equipment & Services ETF: (NYSEMKT:XES)”
SPDR S & P Oil & Gas Equipment & Services ETF kunne måske være et bedre valg for investoren, der ønsker en lidt lavere risiko, men samtidig vil eksponere sig mod olieservicevirksomhederne. Denne ETF er nemlig mere diversificeret end OIH på grund af en større portefølje på 34 aktier. ETF’en vægter samtidig hver enkelt virksomhed lige. Dette resulterer i en portefølje, der både er eksponeret over for mindre og store virksomheder i servicesektoren inden for oliebranchen. Bemærk dog, at ca. en tredjedel af aktiverne investeres i boreunderindustrien i stedet for i tjenester alene.

Hvilken ETF skal jeg investere i?
I sidste ende handler svaret på dette spørgsmål om din opfattelse af oliebranchen. Den rigtige ETF for dig, er nemlig den ETF, som passer sammen med dit syn på sektoren. For spekulanten, som ønsker at spekulere i olieprisen og foretrækker at handle ETF’er fremfor ”future contracts”, er United States Oil Fund et glimrende valg. Denne ETF bør dog ikke bruges som et instrument til at spekulere på langsigtede olieudsving på grund af dets naturlige prisfald, som skyldes aktivernes placering i futurekontrakten, Crude Oil.

Prøv vores gratis handelssignaler i aktier og valuta - LIVE Via Messenger-app

Investorer, som ønsker at tilføje olie til deres portefølje, men samtidig ikke ønsker at tage nogen unødige risici ved det, bør foretrække iShares US Oil & Gas Exploration & Production ETF. Denne ETF har en eksponering mod de største olieproducenter. Hvis du derimod ønsker at påtage en lidt større risiko, vil du måske favorisere små og mellemstore virksomheder. ETF’en til dette er SPDR S & P Oil & Gas Exploration & Production ETF, som naturligvis er betydeligt mere volatil end iShares US Oil & Gas Exploration & Production ETF på grund af, at dens aktiver er stærkt investeret i mindre virksomheder.

Hvis man ikke ønsker at investere direkte i olieprisen eller olieproducenterne kan man tage et kig på de lidt mere volatile servicevirksomheder indenfor branchen. Her kunne VanEck Vectors Oil Services ETF og SPDR S&P Oil & Gas Equipment & Services ETF være interessante at kigge nærmere på.

Ovenstående ETF’er kan handles hos f.eks. Saxo Bank

image_pdfimage_print
Del denne artikel