Sådan vil skakmesteren tjene millioner på aktier

Udgivet: 8. december 2015

Sune Berg Hansen er 7-dobbelt Danmarksmester i Skak, og har også arbejdet som professionel pokerspiller. Nu satser han på at tjene 15 millioner kroner på aktiehandel over de næste ti år. Sune Berg Hansen fortæller her om sin ambitiøse aktiestrategi til daytrader.dk

Du er succesfuld skakspiller og har også arbejdet som professionel pokerspiller. Hvorfor er du begyndt på aktiehandel?

Sune Berg Hansen er først i 1971. Har har studeret cand.polit. I 1998 blev han stormester i skak, og siden 7-dobbelt Danmarksmester i skak i 2002, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012 og 2015. I flere år har han desuden ernæret sig som professionel pokerspiller, og har var fast skribent om poker på Dagbladet Politiken. Som aktiehandler har Sune Berg Hansen blandt andet deltaget i Millionærklubben på Radio24/7.
Sune Berg Hansen er først i 1971. Har har studeret cand.polit. I 1998 blev han stormester i skak, og siden 7-dobbelt Danmarksmester i skak i 2002, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012 og 2015. I flere år har han desuden ernæret sig som professionel pokerspiller, og har var fast skribent om poker på Dagbladet Politiken. Som aktiehandler har Sune Berg Hansen blandt andet deltaget i Millionærklubben på Radio24/7.

Jeg har tjent mange penge som pokerspiller, men stoppede for nogle år siden, fordi jeg fik familie og ikke længere havde tid nok til at spille poker på højt plan. Skak dyrker jeg derimod stadig, og jeg har netop spillet remis med verdensmesteren Magnus Carlsen. Problemet er bare, at jeg ikke kan tjene tilstrækkeligt mange penge på skak, til at jeg kan leve af det.
Jeg har længe handlet aktier på sidelinjen og har foreløbig tjent knap 1 million kroner på mine investeringer. For nyligt besluttede jeg mig derfor til at handle meget mere seriøst . Jeg har allokeret overskuddet fra min pokerkonto over i aktier, og nu er målet at omdanne 1 millioner kroner til 15 millioner kroner over de næste ti år. Det er ambitiøst, men jeg mener også, at det er realistiskt. Foreløbig har min strategi i hvert fald vist sig at være stærk.

Inden du fortæller om din strategi, kunne jeg godt tænke mig at vide, om du kan tage noget lærddom med dig fra skak og poker i forhold til aktiehandel?

Der er rigtig mange ting, jeg kan tage med mig. Både mentalt og strategisk. I poker vurderer man hele tiden sandsynligheden for at vinde en hånd i forhold til størrelsen af et eventuelt tab samt værdien af en eventuel gevinst. Det er præcis det samme inden for aktiehandel, hvor man taler om risk/reward, altså risiko i forhold til afkast, og hvor man kun skal handle en aktie, der har et mål, der er langt større end din risiko.
En anden vigtig lærddom, som jeg har taget med mig fra poker, er, at du aldrig skal forlade pokerbordet, når du er inde i en stribe vindere. På det tidspunkt har du et stærkt image omkring bordet, og du har en sund selvtillid. Sådan er det også i aktiehandel. Du skal aldrig sælge en aktie, de er i uptrend. Vent med at sælg, til trenden vender, og du har en klar fornemmelse af, at der ikke er mere at hente.

Få gratis børstips i din inbox og få del i den høje hitrate. Skriv dig op

Og hvad med den mentale dimension?

Både i skak, poker og i aktiehandel er du uden tvivl din egen største fjende. Hvis du bliver for selvglad, så ender det i overmod, og så går det galt. I poker bruges det egelske udtryk, at man ”tilter”. Det sker, når man nægter at tage stilling til, om man tager fejl. I stedet har man en irrationel følelse af, at ”man har ret til at vinde” uanset, hvordan virkeligheden ser ud. Sagen er, at man overhovedet ikke kan bruge sit overmod og sin stolthed til noget som helst. Det er i virkeligheden en svaghed. Man skal slukke for alle de følelser, fuldstændigt, og så skal man prøve at vurdere situationen helt nøgternt.

Når du vurderer en aktie og ender med at beslutte, at du vil købe, så står du jo i virkeligheden direkte over for en modstander, der har vurderet præcis det modsatte, nemlig, at det er det helt rigtige tidspunkt at sælge. I har hver jeres forudsætninger for at træffe den helt modsatte beslutning. Derfor skal du lægge alt dit overmod, og din egen selvglæde til side, og så prøve helt objektivt at vurdere sandsynligheden for, hvem der har mest ret. Virkeligheden er aldrig sort/hvid, og som privat trader kender du slet ikke alle argumenterne, men du kan i hvert fald sørge for, at du har taget en rationel og velovervejet beslutning på den viden, som du har til rådighed.

Hvordan sikrer man sig, at man tænker rationelt?

Hvis man følger med på debatfora om investering på nettet, så møder man konstant mennesker, der praler af, hvor godt de gør det, og hvor mange penge, de tjener. Jeg kalder det ”inflated egos”. Det tager flere år at finde ud af, hvem der i virkeligheden har forstand på det, de taler om
“Hvis man følger med på debatfora om investering på nettet, så møder man konstant mennesker, der praler af, hvor godt de gør det, og hvor mange penge, de tjener. Jeg kalder det ”inflated egos”. Det tager flere år at finde ud af, hvem der i virkeligheden har forstand på det, de taler om”

Jeg har selv et stort temperament, og det skal jeg hele tiden holde styr på. Jeg dyrker yoga, og jeg laver åndedrætsøvelser for at undgå at tage beslutninger baseret på mine følelser. Når man overvejer at købe en aktie, så er mit bedste tip egentlig, at forklarer sig selv, hvorfor man gør det. Man skal simpelthen tale til sig selv højt ud i rummet. En anden mulighed er at ringe op til sin bedstemor og prøve at forklare hende, hvorfor man ønsker at købe netop den aktie. Hvis man ikke kan formulere det kort og præcist, så hun forstår begrundelsen, så skal man ikke købe aktien.

Som daytrader eller spekulant kan man også nemt lade sig påvirke af de mange meninger i diverse internetgrupper. Hvordan håndterer du det?

Hvis man følger med på debatfora om investering på nettet, så møder man konstant mennesker, der praler af, hvor godt de gør det, og hvor mange penge, de tjener. Jeg kalder det ”inflated egos”. Det tager flere år at finde ud af, hvem der i virkeligheden har forstand på det, de taler om. Indtil da, skal du ikke lade dig påvirke af alle pralerierne på nettet. De har intet med dig at gøre. Lyt til dig selv og find din egen strategi. Måske er din force slet ikke langsigtet handel, men derimod daytrading. Eller omvendt. Og selv inden for hver disciplin findes der rigtig mange forskellige måder at handle på. Du skal finde frem til din egen metode.

Få gratis børstips i din inbox og få del i den høje hitrate. Skriv dig op

Og hvad er så DIN egen metode?

Jeg er ikke tekniker, men strateg. Sådan er det også, når jeg spiller skak. Jeg handler langsigtet, og jeg kigger på fundamentale forhold i de virksomheder, jeg ønsker at købe. Naturligvis skæver jeg også helt overordnet til aktiekurset, når jeg vurderer et køb – altså toppe, bunde og trends, men det er ikke min styrke. Jeg prøver at lede efter noget i virksomhederne, som få andre ser.

Der er jo rigtig mange, der sidder og stirrer på aktiemarkedet, så det lyder som en svær strategi?

Naturligvis er der altid mange, der kigger på den samme aktie, men jeg prøver at finde aktier, som de store investeringsselskaber af en eller anden grund ikke er interesseret i. Mange hedgefonde har for eksempel nogle regler om, at de ikke må investere i virksomheder undet et vist marketcap, det kan også være, at de professionelle analytikerne ikke tør anbefale visse aktier, fordi risikoen kan synes for stor. Så er det sikere at gøre som alle de andre analytikere og simpelthen bare anbefale Novo Nordisk og Vestas. Men jeg kan godt lide de aktier, som få andre gider kigge på, fordi de kan rumme et stort potentiale.

Derudover elsker jeg spin-off-virksomheder og turnaround-cases. Et rigtigt godt eksempel på en turnaround-case er Almindelig Brand. Den faldt fra en kurs omkring 200 og ned i kurs 6-7 stykker efter finanskrisen. Jeg fik øje på den og fandt ud af, at virksomheden største problem var deres bankdel, der var elendigt drevet med masser af dårlige lån. Bankdelen fik investorerne til at løbe skrigende væk. Men samtidig lagde jeg mærke til, at deres forsikringsdel kørte fantastisk godt, og at de i princippet kunne aflevere bankforretningen til Finansiel Stabilitet for 400 millioner kroner. Dernæst ville de sidde tilbage med den gode forsikringsdel. Jeg købte op i kurs 10, og det er gået rigtig godt siden. Almindelig Brand endte med at beholde bank-delen, men princippet bag mit køb viste sig at være helt korrekt.

Og hvordan handler du spin-offs?

Sune Berg Hansen anbefaler følgende langsigtede aktier til daytrader.dk’s læsere. Han ejer selv alle tre aktier. TK development: TKDV, OMX Copenhagen Wilh Wilhelmsen Holding: WWI , Oslo Arise Windpower: ARISE, OMX Stockholm
Sune Berg Hansen anbefaler følgende langsigtede aktier til daytrader.dk’s læsere. Han ejer selv alle tre aktier.
TK development: TKDV, OMX Copenhagen
Wilh Wilhelmsen Holding: WWI , Oslo
Arise Windpower: ARISE, OMX Stockholm

Når jeg siger spin-offs, så tænker jeg både på virksomheder, der er vokset op i modervirksomheden og senere udskilles, men også bare på virksomhedsopslitninger generelt. Dem har jeg haft stort held med. Jeg har oplevet, at et conglomerat alt i alt er værdisat lavere, end hvad de enkelte virksomheder er værd som udgør conglomeratet. Det kan derfor være en god kurstricker, når den type selskaber splittes op.
Et rigtig godt eksempel er Treasury Wine Estates. Det er verdens næststørste vinselskab og har hovedkvarter i Australien. Virksomheden var oprindeligt en del af ølselskabet Fosters, og det kørte ikke specielt godt. De markedsførte vine på samme måde som de markedsførte øl. I 2011 blev jeg opmærksom på, at der var en opsplitning af selskabet undervejs, og det fik mig til at læse på prospektet. Sagen er, at Treasury Wine Estates i sig selv er et solidt selskab, der har nogle virkelig gode vine under sig, og derfor var jeg klar til opkøb, da vin-delen blev splittet ud. Siden er kursværdien blevet fordoblet, så det har været en rigtig god case.

Hvor lang tid bruger du på at sætte dig ind i dine aktiehandler?

Man kan altid bruge mere tid, men i øjeblikket bruger jeg vel en time om dagen. Samtidig følger jeg jo hele tiden med i, hvad der sker i verden. Jeg tænker ofte over, hvor forbrugerne bevæger sig hen på lang sigt i forhold til alle mulige trends.

Hvor mange aktier ejer du, og hvor tit køber og sælger du?

Jeg ejer omkring 30 aktier, og jeg handler vel 1-2 gange om måneden i snit. Mit udgangspunkt er, at jeg ikke sælger. Når jeg køber, så er det med et meget langt perspektiv, fordi jeg virkelig tror på casen. Naturligvis har jeg et stop, hvis kursen pludselig vender rundt, men i øjeblikket er der jo stor volatilitet i markedet, og en aktie kan sagtens falde 10%, og så vende rundt og så stige igen. Derfor passer jeg på med alt for stramme stops, når mine positioner er så langsigtede som de er.

Hvad er dit råd til dem, der vil begynde at spekulere?

Jeg har den overbevisning, at alle mennesker har noget, de er lidt bedre til end de fleste andre. Der er rigtig mange måder at handle aktier på, så det gælder bare om at finde den måde, der passer bedst til den enkelte. Nogle handler bedst langsigtet ved at kigge på fundamentale forhold, andre bruger teknisk analyse. Nogle er bedst til at swingtrade, andre kan måske ligefrem klare at daytrade. Det kan tage flere år at finde ud af, hvad man er bedst til. Men det skal nok komme, hvis man er tålmodig.

Få gratis børstips i din inbox og få del i den høje hitrate. Skriv dig op

image_pdfimage_print
Del denne artikel