Alt om algoritmehandel

Udgivet: 21. februar 2016

De fleste, der har beskæftiget sig med daytrading, har hørt om algoritmehandel – altså, at man lader et computerprogram automatisk handle for sig.

Det lyder smart. Hvis man ikke selv har tid til at daytrade, hvorfor så ikke lade en algoritme handle for sig? I virkelighedens verden er det dog meget få algoritmer, som fungerer, og mange opgiver, når de har prøvet kræfter med den automatiske trading et stykke tid. Faktisk taber omtrent 99 pct. af alle offentligt tilgængelige algoritmer penge over en længere tidsperiode. Det har mange smerteligt måtte erfare.

Det er samtidig meget tidskrævende selv at analysere og teste, hvilke algoritmer der kan give et stabilt afkast. Hvis du derfor gerne vil i gang med at investere dine penge via algoritmehandel, så er det smarteste at koble sig på algoritmer, som andre allerede har analyseret. Vi vil her på sitet løbende informere om, hvilke algoritmer vi selv investerer i.

Om risiko

Inden for investeringsteori siger man, at høje afkast følges af høj risiko.

Her er nogle væsentlige pointer angående risikospredning, som er værd at overveje:

  • Man kan sprede risikoen ved at bruge de to forskellige algortimer/servere.
  • Man kan undlade at sætte hele sin trading- eller investerings-kapital ind på algoritmehandel.
  • Hvis man efter nogle 3-4 måneder har haft et fint afkast, kan man vælge at trække nogle af pengene ud og investere dem på anden vis
  • Ser man et større drawdown end forventet – det vil sige et for stort tab – på serveren i forhold til det historiske afkast, så kan man overveje sin investering igen.
Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Som nævnt før er det værd at notere sig, at der altid er en risiko ved at investere. Det er der også i dette tilfælde, og man har altid selv har ansvaret for de investeringer, som man beslutter sig for at tage.

Omkostninger

I forbindelse med algoritmehandel er der nogle få udgifter. Herunder er de punkter, du skal være opmærksom på:

  • Udvikleren af algoritmerne modtager typisk en procentdel af det overskud, som genereres. Dette kan ligger typisk i et leje på omkring 20-25 pct. Det vil sige, at hvis overskuddet er 100.000 kr., og succesfee er 20 pct., så er 80.000 kr. af overskuddet dine, mens udvikleren tjener 20.000 kr. Dette er på niveau med de normale udgifter for den slags servere.
  • Hvis du trækker dine penge ud inden for den første måned, kan der være et strafgebyr, da man ønsker at give algoritmen en chance på minimum én måned for at vise, hvad den kan. Hvis man senere, efter den første måned, ønsker at sætte penge ind eller trække dem ud, så kan man gøre det gebyrfrit. Det er kun i den første måned, at der er et strafgebyr. Så kort sagt: Lad være med at trække pengene ud i løbet af den første måned!
  • Platformene har alle såkaldte spreads, det vil sige handelsudgifter (en form for kurtage). Disse vil altid være der, ligegyldigt om man handler selv eller via en algoritme.
  • Der kan være mindre gebyrer i forbindelse med overførsel af penge.
Del denne artikel