Wild Things

Udgivet: 3. marts 2016

Af Sune Berg Hansen, aktieinvestor og 7-dobbelt danmarksmester i skak

Mr. Market har taget sin adrenalinsprøjte og er kommet svingende til byen, og en ting er efterhånden sikkert: Årets aktiemarked bliver en rutsjebanetur af de helt store.

Bekymringerne tårner sig op:

Kina: Hjulene drejer stadig rundt, men måske er hamsteren død? Formår de at omstille økonomien fra (over) industriproduktion til en mere serviceorienteret økonomi med øget indenlandsk efterspørgsel? Og hvad er al den snak om devaluering? – det var, da den kinesiske centralbankchef dukkede op af sit flyverskjul at markeds crashet stoppede. Lars Tvede – der altid er værd at lytte til – mener de har en vild kreditboble – double size i forhold til Sub prime… Hvis de devaluerer med 30%, vil det give et deflationært pres på alle priser (men ikke kaffe fra kaffebarer…).

USA: Jobtallene var vel ikke fantastiske og væksten ser lidt tricky ud. Dertil kommer, at der ikke er mange fornuftige folk tilbage i præsidentkapløbet.

Europa: Rentespændet mellem Nord- og Sydeuropa udvider sig igen. Draghi har ikke mere at komme med.. (det virker i hvert fald ikke specielt godt)

Brexit: Åh no… de skød sig selv i foden med en bazooka. Det bliver helt sikkert tæt. Og markederne kommer til at mærke det (NB! køb britiske aktier, hvis de bliver ’for’ billige). Bent Larsen sagde engang: Man skal passe på hvad man siger. For efterfølgende kan man følge sig forpligtet til også at mene det…

Olieprisen: Pufff hvor er den lav. Det må gøre rigtig ondt rundt omkring – det vil påvirke på forskellig vis. Men hov! Hvad med alle dem der har fået et billigere produktionsinput? Det kommer løbende som et meget positivt skub til økonomien. Men også som et deflationært tryk.

Putin, Syrien, Tyrkiet… suk suk suk. Vi er jo alligevel i krig – hvis det ikke breder sig, sker der nok ikke noget. Men Putin og Kim (something) fra Nordkorea kan blive så desperate at…

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Men der er også positive ting:

Renten: Hvor skal pengene ellers gå hen, når renten er +-0? Nej, vel. Der er intet andet end aktie og madrasser (og det sidstnævnte skal gøres sværere ved udfasning af 500 euro-sedlen).

Beskæftigelse: Arbejdsløsheden er temmelig lav i alle større økonomier.

Vækst: Det spirer vel lidt i Europa

Likviditetsfælden…: Kan være på vej til at dø. Har du ikke fået lyst til at bruge flere penge?

Ok hvad skal man så gøre?

Jeg har solgt ud af Carlsberg – kurs 609 er højt og den plejer at køre ned mod 500 igen (og så vil jeg genkøbe). Jeg kan godt lide selskabet, men noget skulle ud på sidelinjen

Jeg har suppleret lidt i DAB før årsregnskabet den 24/2. De kom med et fint regnskab og casen er intakt. Der er stor upside men også stor downside. Køb ikke for hele formuen, vel?

Købte også en lille smule Mols-linjen… DOH. Den bliver afnoteret, og kursen er faldet fra 100 til ca. 55. Det er en rigtig god biks, og jeg har besluttet at tage turen sammen med kapitalfonden Polaris – jeg kan ikke lide det, men mon ikke sådan en kapitalfond vil overøse sig selv (og dermed også lille mig) med udbytter. Så håber jeg den kommer tilbage på børsen igen om føje år.

Jeg har også købt op i Novo (til kurs 338 or so). Kvalitetsverdensklasse til en rimelig pris.

Derudover har jeg midler klar, hvis vi får vilde tider. Jeg holder meget nøje øje med råvaresektoren – den er på vej op nu, og jeg har kun et lille mikrotab på mine frimærker i Alcoa og Glencore. Holder også godt øje med Wilhelm Wilhelmsen, der er lavt prissat (synes jeg) og er i gang med et spin-off (og det er næsten altid godt).

Jeg tror der kommer rigtig spændende købsmuligheder i løbet af året, så jeg er kun 70% investeret pt.

Skal vi op eller ned – sikkert begge dele! Pas på derude og husk, at dine investeringer er helt på eget ansvar.

Prøv vores gratis handelssignaler i aktier og valuta - LIVE Via Messenger-app
image_pdfimage_print
Del denne artikel