Begejstret for opturen? Husk nu lige, hvad rentekurven har fortalt os

Udgivet: 19. november 2019

Aktiespekulanter har en kort hukommelse. Når aktiemarkedet stiger, så sætter begejstringen hurtigt ind, og alle kaster sig ud i en lykkerus af aktiekøb. Det ses ikke mindst i disse dage, hvor aktiemarkedet bliver ved med at slå nye rekorder, imens de fundamentale nøgletal ellers ikke ser særligt lovende ud.

Mange analytikere mener, at der i øjeblikket er tale om en klassisk FOMO-reaktion, altså Fear Of Missing Out, hvor positive nyheder om handelskonflikten mellem USA og Kina får investorerne til at kaste sig hovedkulds ind i aktiemarkedet af frygt for ikke at komme med på vognen, hvis markedet for alvor stiger.

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app

Men lad os lige holde hovedet koldt:

For få måneder siden (28. august 2019) krydsede renten for den 10-årige amerikanske statsobligation ned under renten for den 2-årige amerikanske statsobligation (10-2-indikatoren). Dette forekommer sjældent, og siden 1950erne har netop den hændelse været den mest troværdige indikator for en kommende recession overhovedet. Faktisk har 10-2-indikatoren haft ret hver eneste gang, at indikatoren for alvor har slået ud.

Forholdet mellem den 10-årige statsobligation og den 2-årige. Hver gang indikatoren er kommet under 0-punktet, er der kommet en recession i tiden efter. De skraverede områder på ovenstående graf viser perionder med recession.

I disse dage er renten for den 10-årige statsobligation igen over den 2-årige, men det betyder på ingen måde at faren er overstået. Det er derimod helt forudsigeligt. Faktisk er det sådan, at recessionen typisk først kommer flere måneder efter, at 10-2-indikatoren første gang slog alarm.

Vi er derfor på ingen måde ude af farezonen i forhold til en snarlig recession, der typisk kan slå aktiemarkedet meget kraftigt tilbage.

Selvom aktiemarkedet altså i øjeblikket når nye højder, så er der virkeligheden tale om et helt klassisk forløb efter et kryds af rentekurven og op til en recession. I andre perioder har den samme begejstring nemlig ramt markedet, der i gennemsnit er steget 15%, før den tunge hammer har ramt. Det hårdeste slag kommer i gennemsnit 22 måneder efter det første signal fra 10-2-indikatoren. Det viser tal fra Credit Suisse.

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app

I disse dage er der kun gået 3 måneder siden 10-2-indikatoren slog ud, så der kan i princippet gå en del måneder endnu, før recessionen viser sig. Men som fornuftig investor eller trader kan det alligevel være en god idé på nuværende tidspunkt at rebe sejlende og gøre porteføljen klar til, at en recession kan ramme i løbet af de næste måneder. Det kan man for eksempel gøre ved at tage profit i nogle af sine mest profitable handler, ved at indsætte fornuftige stop-loss i sine eksisterende handler eller lægge en guld ETF i porteføljen. De mere spekulative og risikobetonede tradere kan evt. lægge short-handler ind under stærke støttepunkter. Den sidste løsning kræver dog erfaring.

10-2-indikatoren slog senest ud i august 2019.
image_pdfimage_print
Del denne artikel