Aktiemarkedet skælver: Grafen ligner tiden før finanskrisen.

Udgivet: 30. oktober 2018

I de seneste uger har børsmarkederne i store dele af verden været faldende. Også i USA. Følelsen er uvant for mange investorer, der er begyndt at tage stigende kurver for givet, og mange satser derfor på, at uvejret blot er forbigående.

Vil du spekulere i aktiefald? Brug en godkendt platform til shorting Skriv dig op

Men er der grund til at være så optimistisk denne gang?

Aktiemarkedet stiger i gennemsnit 6-8% om året, og set i det store perspektiv er de fleste nedture derfor forbigående – på den lange bane.

Øverste billede viser situationen i Dow Jones nu. Nederste billede viser situationen i Dow Jones op til finanskrisen. Læg mærke til de to dobbelttoppe med kraftig divergens i RSI. Tryk på billedet for at få det forstørret.

Problemet er blot, at der denne gang kan blive tale om en relativt lang bane. Handelskrig, stigende renter og politisk uro i flere lande sender igen og igen bølger af panik igennem markedet, og noget tyder på, at uroen nu for alvor er begyndt at sætte sig i markedet.

Teknisk analytiker Kim Cramer fra Saxo Bank har kigget nærmere på graferne ud fra et teknisk perspektiv. Og resultatet af analysen er ildevarslende. Det seneste top i Dow Jones-indekset ligner skræmmende meget toppene fra oktober 2007 – få uger før verden blev ramt af en af den nyere histories værste finansielle kriser.

Diagnosen ser således ud:

I 2007 skabte Dow Jones-grafen med få måneders mellemrum en såkaldt dobbelt top med en 11-12% korrektion fra hver top. Samtidig viste den tekniske indikator RSI en massiv divergens mellem de to toppe. Ved første korrektion skete der en afvisning af nedturen ved 55-ugers glidende gennemsnit, men det skete ikke efter anden top. Her kredsede markedet i nogle få uger omkring 55-ugers glidende gennemsnit hvorefter det hele kollapsede.

Men hvordan ser det så ud nu?

Jo, ifølge Kim Cramer ser graferne netop nu næsten identiske ud, hvis man sammenligner med 2007.

Dow Jones har igen skabt en dobbeltop med få måneders mellemrum med en korrektion fra hver top på 11-12%. RSI viser ligesom i 2007 massiv divergens, og præcis ligesom i 2007 har markedet i første omgang afvist nedturen ved 55-ugers glidende gennemsnit. Netop nu befinder vi os efter anden top og markedet prøver igen nervøst at holde sig over 55-ugers glidende gennemsnit. Præcis ligesom i 2007.

Markedet ligner med andre ord en patient, der har fået præcis det samme brud på benet som i 2007. Nu vakler patienten rundt på et dårligt ben og venter på, om skaden sender ham i gulvet på samme måde som sidst.

”Hvis historien gentager sig, bør vi se et par uger mere med et nervøst marked og en kort uptrend ind i december, hvorefter det store udsalg rammer og sender markedet ned mod 200 ugers glidende gennemsnit,” skriver Kim Cramer.

Hvis dette virkelig sker, bliver det en dramatisk oplevelse, der kan udradere tre års stigninger i Dow Jones og igen sende chokbølger igennem alverdens hårdtprøvede markeder.

Men kan dette scenarie virkelig udspille sig igen?

“Hukommelsen er en sjov størrelse,” skriver Kim Cramer i sin markedskommentar hos Saxo Bank og fortsætter ”Mange vil sikkert sige: Jaja, vi havde jo en finansiel krise på det tidspunkt – denne gang er tingene anderledes. Men faktum er, at der viste sig en dobbelttop i Dow Jones før krisen. I 2007 forventede ingen, at der kom et bear market i 2008. Ordet krise blev slet ikke brugt i diskussionerne i slutningen af 2007”, skriver han.

Vil du spekulere i aktiefald? Brug en godkendt platform til shorting Skriv dig op

En stor korrektion og et bearmarked er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med en desideret krise. Der kan også være tale om en naturlig tilretning i et marked, der har kørt op på steroider og nu skal ned og finde et naturligt leje. Det pointerer teknisk analytiker Carter Worth på CNBC. Se videoer herunder. Carter Worth har også tilnavnet “The chart master” for hans evne til at analysere grafer. Carter Worth ser et muligt fald i S&P500-indekset ned i området omkring 2300 USD.

Hvis du vil spekulere i aktiefald, kan skal du bruge en handelsplatform, hvor du kan “sælge markedet” – for eksempel med en CFD. Det kan du gøre her.

 

Chartmaster Carter Worth hos CNBC from CNBC.

image_pdfimage_print
Del denne artikel