Bitcoin amok igen: Gentager historien sig?

Udgivet: 23. maj 2019

Det hele begyndte i starten af april. Efter en lang, deprimerende nedtur igennem hele 2018, steg kryptovalutaen bitcoin pludselig 20% i løbet af 24 timer, og med et trylleslag så det ud til, at den lange vinter for kryptovalutaerne siden toppen i 2017 kunne være ovre. Bunden blev nået i december 2018, og siden da er vinden stille og rolig vendt. Prisen er nu steget med 150% siden det laveste punkt.

 

For få år siden var det vanskeligt at handle bitcoin, men i dag kan det ske hurtigere. Hos handelsplatformen Markets kan du købe bitcoin som CFD.

Der er ikke kun én enkelt forklaring på, hvorfor der nu blæser mere positive vinde på krypto-markedet. Derimod et mere kompleks samspil af årsager – i alt syv grunde – til, at prisen stiger. Analyserer man årsagerne nærmere, vil man også få en bedre ide om, hvorvidt markedet fortsat kan stige, eller om det er en midlertidig hype.

Her er de syv mulige grunde til de kraftige stigninger i bitcoin-prisen.

1. Mere udbredt brug af bitcoin

I en relativt ny undersøgelse, foretaget af Imperial College i London, anslås det, at bitcoin vil blive mainstream i næste årti. Undersøgelsen viser, at kryptovalutaerne allerede er kommet et godt stykke af vejen i forhold til at overvinde deres udfordringer, men holdningen til bitcoin varierer meget alt efter, hvilken aldersgruppe man spørger. En anden undersøgelse, foretaget for viser, at næsten halvdelen – i alt 43% – af millenials stoler mindre på aktiemarkedet end på kryptovalutaerne og ville være interesseret i at tilføje kryptovalutaer til deres pensions-portefølje.

Samtidig ser man, at en række store kæder i USA begynder at tilbyde deres kunder at handle med bitcoin. I Starbucks kan man betale for sin kaffe med bitcoin, og varerne i store kæder som Nordstrom og Whole Foods kan nu også købes for bitcoin. I februar viste en undersøgelse fra Kaspersky Labs, at antallet af butikker og webshops, som modtager bitcoin er steget med 700% i løbet af de sidste 6 år, og der er allerede 13% af verdens befolkning, som har købt et produkt ved hjælp af kryptovaluta.

Baseret på disse og andre undersøgelser ser det ud til, at fremtiden for kryptovalutaer på lang sigt kan se lys ud. Men hvordan ser det ud på mere kort sigt?

Du kan handle bitcoins og andre kryptovalutaer hos Markets Se mere her

2. Positive nyheder driver efterspørgslen

I maj måned har der været en række gode nyheder, som har signaleret, at udsigterne på langt sigt kan være positive for kryptovalutaerne.

Facebook har ophævet deres forbud mod annoncer for kryptovalutaer, og det hænger godt sammen med historier om, at verdens største sociale netværk selv kigger på mulighederne i blockchain, som er teknologien bag kryptovalutaerne – og eventuelt på at konstruere sin egen kryptovaluta. Kort efter denne nyhed offentliggjorde Microsoft, at de arbejder på at skabe en decentraliseret, digital identitet, som er baseret på bitcoins blockchain, hvilket ikke kan tolkes som andet end positivt for bitcoin. Ud over dette vil Fidelity Investments, som lancerede en krypto-enhed i efteråret 2018, tilbyde køb af kryptovaluta til institutionelle kunder i løbet af de kommende uger.

3. Markedet er blevet immun over for hacks og skandaler

Samtidig med at positive nyheder har drevet markedet fremad, ser det også ud til, at den gode stemning ikke bliver forstyrret voldsomt meget af hacks og skandaler, sådan som det var tilfældet i 2018. I begyndelsen af maj kom det frem, at Binance, en af verdens største krypto-børser, var blevet hacked. Omkring 40 mio. $ blevet stjålet.

Men hvad skete der med prisen på Binances egen kryptovaluta Binance coin (BNB)? Det kan man se herunder:

Nyheden om hackingen kom  den 7. maj. Som man kan se på grafen, falder prisen en smule i forbindelse med, at nyheden kommer ud, men få dage efter fortsætter Binance coin sin stærke stigning opad til et højere niveau. Klik evt. for at forstørre grafen.

En anden historie, som kunne have rystet markedet, er usikkerhederne omkring handelsplatformen Bitfinex og kryptovalutaen Tether. New Yorks rigsadvokat skrev i en pressemeddelelse: “Vores undersøgelser har vist, at Bitfinex, som også kontrollerer den virtuelle valuta, Tether, har deltaget i at cover-up for at dække over et tab af 850 millioner dollars”.

Bitfinex afviste dette.

Både bitcoin og resten af markedet faldet i dagene efter, men der gik ikke mange dage, inden det tabte var vundet tilbage. I midten af maj meldte Bitfinex’ tekniske chef, at Bitfinex har været i stand til at få tilført 1 mia. dollars på bare 10 dage, og derefter steg markedet igen.

Du kan handle bitcoins og andre kryptovalutaer hos Markets Se mere her

Alt i alt ser det ud til, at selv om der også er væsentlige, negative nyheder i markedet, så går der ikke lang tid, før markedet har neutraliseret tabet og prisen finder tilbage til sit tidligere leje.

4. Prisudviklingen giver en sneboldseffekt

Uanset grunden til den oprindelige stigning tilbage i april, så har det pludselige hop opad i prisen startet en trend, som nu har sit eget liv. Da det blev klart, at trenden havde vendt, begyndte investorer i stor stil at kaste penge ind i markedet for at profitere af stigningerne. Nu spreder FOMO (Fear of Missing Out) sig, og mange føler sig stærkt fristede til at købe bitcoin eller andre kryptovalutaer for ikke at gå glip af eventuelle kommende stigninger.

5. Almindelig hype

Når man taler om kryptovaluta, FOMO og sneboldseffekten i bitcoin-prisen, så kommer man ikke uden om at tale om, hvad der er hype, og hvad der er realiteter. Nogle iagttagere peger på, at der er tale om en ulogisk bølge af hype, og at det kan være hovedkraften bag dette bull-run. Det grundlægge problem er, at det er vanskeligt at værdiansætte bitcoin og svært at argumentere for, at én værdi er mere rigtig end en anden. Det betyder, at prisudviklingen bliver stærkt påvirket af massepsykologiske faktorer, og selv om dette også er tilfældet for aktiemarkedet, så er markedspsykologien en endnu stærkere faktor i forbindelse med bitcoin.

6. Eksterne markedskræfter?

Kryptovalutaer eksisterer ikke i et vakuum, og globale markeder kan derfor sagtens påvirke priserne på kryptovaluta. Nogle iagttagere har peget på, at handelskrigen mellem USA og Kina kan have skubbet nogle investorer væk fra traditionelle investeringer og traditionelle valutaer og over i kryptovaluta, da de ikke er bundet op på nogen regeringer. Men er dette et reelt argument?

Vi har allerede set, at kriser kan flytte folk over i kryptomarkedet, men det har været i mindre lande, hvor der enten har været en økonomisk krise eller hyperinflation som i Zimbabwe og Venezuela. Det er dog usandsynligt, at handelskrigen, som allerede har været i gang i måneder, pludselig skulle have haft indflydelse på bitcoin, og der findes intet bevis på, at der skulle være en sammenhænge mellem handelskrigen og prisen på bitcoin.

7. Signaler i teknisk analyse er selvforstærkende

Der har været skrevet utallige artikler i de seneste uger om, at vi nu har set bunden i bitcoin, eksempelvis denne artikel fra Forbes i begyndelsen af maj.

Så det store spørgsmål, om dette en midlertidig hype, eller det er en længere trend, som er sat i gang.

Mange, som handler bitcoin, ser på teknisk analyse og vurderer ud fra prisudviklingen, hvad der er det mest sandsynlige scenarie i fremtiden. Nogle af disse signaler er selvforstærkende, da de bliver observeret af hundredetusindvis af investorer verden over. Et af de mest kendte tekniske købssignaler er det såkaldte golden cross.Dette købssignal opstod i bitcoin d. 21 april, og siden da er prisen steget med omtrent 40%

Et golden cross opstår, når det korte glidende gennemsnit på 50 dage (den gule linje på grafen) krydser et langt glidende gennemsnit på 200 dage (den blå linje) nedefra. Dette opfatter nogle tekniske analytikere som et købssignal, og det kan give en selvforstærkende effekt i et produkt som bitcoin, hvor det er svært at finde holdepunkter for, hvad prisen bør være. I forbindelse med en trendvending kan der også opstå en lang række andre tekniske købssignaler, og det vil samlet set give en selvforstærkende effekt, som trækker prisen opad.

Ser man på handelsvolumen, så underbygger den også den positive trend. På grafen nedenunder kan man se bitcoins 24-timers-volume over det seneste år.

Som man kan se, så er volumen – markeret med de blå søjler – over de seneste uger meget højere end den har været tidligere på året, og det understreger den kraftige positive trend i endnu højere grad.

Du kan handle bitcoins og andre kryptovalutaer hos Markets Se mere her

Bitcoin – gentager historien sig?

Som investor er det vigtigste spørgsmål naturligvis, om markedet skal videre op. Man kan forsøge at kigge på sandsynligheden ved at sammenligne med et tidligere bull-run, nemlig den stærke stigning mod toppen i 2013, og den efterfølgende lange, deprimerende nedtur, hvorefter markedet kommer sig og begynder at gå opad igen efter ca. halvandet år.

Toppen i 2013 blev nået, da prisen ramte 1142 dollar for en bitcoin. I 2017 oplevede man et tilsvarende peak i december, da prisen kom tæt på 20.000 dollars. Og ligesom i 2013-2015 oplevede man, at der kom halvandet år med faldende priser, inden at markedet vendte rundt og gik opad igen. Se grafen herunder.

 

Så hvis historien er nogen indikation på fremtiden, ser det lyst ud for bitcoin-investorerne. Man ser ofte, at markedspsykologien kan være ens i to forskellige tidsperioder, og det er det princip, som teknisk analyse af grafer bygger på. Skal man finde argumenter imod, at historien gentager sig, så er det, at markedet er mere modent nu, og det kan give nogle andre dynamikker, som ikke fandtes i markedet fra 2013-2015. Den pæne stigning, som bitcoin har set i april-maj 2019 er også lidt stærkere end den stigning, man så i 2015, og det kan give en risiko for en korrektion på kort sigt, mens pilen – hvis historien gentager sig – på lidt længere sigt peger opad. Under alle omstændigheder skal man gøre sig klart, at man som bitcoin-investor skal kunne tåle at tabe 10% på en dag, og 20-30% på en uge, da markedet stadig er et ekstremt volatilt. Man bør derfor justere sit indskud, så det har en størrelse, så man kan tåle den slags tab.

Ser man på antallet af Google-søgninger på verdensplan, er det også klart, at interessen igen er stigende. Søgevolumen er fordoblet over de seneste par uger, fra et index på ca. 50 til index 100. Se grafen herunder.

Spørgsmålet er så, om man skal købe bitcoin nu, eller holde de bitcoins man allerede har? Det kommer formentlig an på, om man er ude på at få en kortsigtet gevinst eller har en lidt længere horisont.

Tallene tyder på, at mange investorer putter flere bitcoin i porteføljen i disse uger, og det kan der være god fornuft i. Men under alle omstændigheder skal man nok vente lidt, inden man køber Lamborghinien.

Du kan handle bitcoins og andre kryptovalutaer hos Markets Se mere her

Sådan kan du handle bitcoin

Åbn hos Markets her

 Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at risikere at miste dine penge. Daytrader.dk modtager betaling, for brokere, der er omtalt på siden. På den måde finansieres siden.

Kryptovaluta er et meget volatilt og ureguleret produkt. Der er ikke EU beskyttelse.

Åben konto hos Markets her

76.3% af private mister penge ved at handle CFD hos denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at risikere at miste dine penge. Daytrader.dk modtager betaling, for brokere, der er omtalt på siden. På den måde finansieres siden.

Kryptovaluta er et meget volatilt og ureguleret produkt. Der er ikke EU beskyttelse.


Del denne artikel