Bitcoin – er det for sent at komme med?

Af Udgivet: 16. april 2021

Det er ikke nogen hemmelighed, at bitcoin har haft rekordhøj fart på i de seneste år. Alene i år der tale om en stigning på 120% på lidt over tre måneder, og det gør endnu engang verdens største kryptovaluta til en af årets suverænt bedste investeringer.

Daytrader.dk skrev for lidt over et år siden om et muligt købssignal i bitcoin, og siden da er prisen 7-8-doblet.

Så spørgsmålet er, om bitcoin snart skal sælges, eller om der er længere vej til toppen? Og for dem, der ikke har fået købt endnu: Er det for sent at komme med?

En af de bedste måder at analysere bitcoin på er at se på de såkaldte on-chain-data. Der findes ekstremt mange data om købere, sælgere, holdetider og meget andet i kryptovaluta-markedet. Det gør det relativt let at følge med i markedet, i modsætning til, hvad mange måske tror.

Denne indikator kan forudsige toppen

En central indikator i forhold til at forudsige toppen er den såkaldte NUPL-indikator, som er udviklet af data-virksomheden Glassnode i 2019, som er førende inden for blockchain-analyse. Indikatoren viser, hvor meget urealiseret profit, som aktørerne i markedet er i besiddelse af. Historisk set har det vist sig, at jo mere profit, der er i markedet, i jo højere grad vil der være en risiko for, at en stor del af markedets aktører er fristet til at tage gevinsten hjem.

Dette er ganske logisk. På et tidspunkt har så mange mennesker tjent så meget på bitcoin, at de vil overveje at tage gevinsten.

Du kan handle bitcoins og andre kryptovalutaer hos MarketsX Se mere her

Bitcoin-markedet kommer på dette tidspunkt ind i en eufori-fase, hvor det store flertal af aktørerne i markedet har mulighed for at realisere store gevinster. Og det kan give en kraftig spiral-effekt nedad og sætte gang i en vending i markedet – også selvom der er mange entusiaster, der regner med at holde deres beholdning i mange år.

NUPL ligger typisk og svinger rundt om 0. Den laveste værdi som hidtil er observeret ligger på -1,8, mens værdien har ligget på 0,8-0,85 i de allermest positive og euforiske markeder. En værdi over 0 angiver, at netværket som helhed i er i profit, hvis alle enheder af bitcoin blev solgt i dag, mens en værdi under 0 indikerer, at netværket samlet set er i tab. Jo længere, NUPL-værdien afgiver fra 0, jo tætter kommer markedet på sine bunde eller toppe. Meget store profitter i netværket kan sætte gang i en stor aktivitet fra sælgere i markedet.

Er man interesseret i, præcis hvordan NUPL udregnes matematisk, kan man tjekke denne side. Her på daytrader.dk vil vi også orientere om udviklingen.

Tilmeld dig evt. vores nyhedsbrev her.

Historisk set har det vist sig, at når NUPL-indikatoren kommer over 0,75 og bliver over dette niveau i en vis periode, så er der meget kort tid til, at toppen indfinder sig. Dette er sket igen og igen igennem bitcoins historie, og på denne måde kan den bruges som en advarselslampe, når markedet rammer en euforisk fase.

Man kan se mønsteret på billedet herunder. Grafen viser de punkter, hvor NUPL-indikatoren går op over 0,75 med røde cirkler, og som man kan se er dette synkroniseret med pristoppene, som er vist med de grønne cirkler. Grafen kan forstørres ved at klikke på den.

Toppene indtræffer typisk nogle uger efter, at indikatoren kommer over 0,75 – og bliver deroppe. Man kan f.eks. se dette ved den seneste store top i 2017. Her kom signalet 10 dage inden den absolutte top i bitcoin-markedet. D. 6. december brød indikatoren op over 0,75, og værdien forblev derefter over dette niveau og var helt oppe og runde 0,79. Dette kan ses på grafen herunder (klik for at forstørre).

10 dage efter bruddet toppede prisen i 2017 tæt på 20.000 dollars for en bitcoin. Der er nok mange, som ville have givet meget for at have haft denne information i 2017, men nu kan vi med en vis sandsynlighed bruge den til at forudsige den næste top.

Man bør også lægge mærke til, at prisen faktisk forsætter yderligere 40% op fra den 6. december og i de 10 dage frem til d. 16 december. Så euforien kan altså fint føre markedet yderligere opad, før det braser sammen.

Analyse af tidligere toppe

Vi har foretaget analyse af, hvad der er sket i forbindelse med de store toppe i prisen, som bitcoin har oplevet igennem sin historie. Inden alle de væsentligste toppe, ser man det samme mønster.

Indikatoren bryder op over 0,75 og bliver deroppe, markedet fortsætter derefter opad i en kort periode, og så bryder det fuldstændig sammen.

Daytrader.dk20112011201320132017
Antal dage til toppen efter gennembrud846202110
Yderligere stigning efter gennembrud52,75%1674%255%239%41%
Efterfølgende fald fra toppen-38%-93%-71%-84%-83%

Som det fremgår af tabellen, har der været imellem 8-46 dage fra det kritiske niveau blev brudt, indtil at prisen nåede toppen. Samtidig kan man også se, at prisen typisk er fortsat opad i den sidste periode efter bruddet af 0,75.

I 2017, som formentlig er det år, man bedst kan sammenligne det nuværende marked med, steg markedet med yderligere 41% efter bruddet. Og i den nederste række kan man se, at når toppen først er nået, så er nedturen meget voldsom. Typisk et fald på 70-90%. Om dette sker igen, kan man kun gisne om, men hvis historien gentager sig – og det har den en tendens til at gøre – så er det værd at være opmærksom på, hvor tæt vi er på denne mulige vending.

Hvor er markedet nu?

Det store spørgsmål er naturligvis, hvor markedet ligger nu, og hvordan man skal handle med denne viden. Nedenstående billede viser, hvordan NUPL-værdien har ligget i år. Som man kan se på billedet, så var vi midt i februar tæt på eufori-niveauet, da den hidtidige top på 57.487 dollars blev nået. På dette tidspunkt lå NUPL på 0,749, og altså meget tæt på den “magiske grænse”, hvor markedet går ind i den sidste slutspurt mod toppen. I forbindelse med de seneste toppe er indikatoren endnu ikke nået op på 0,75, men har ligger og svinget omkring 0,70.

Siden da er værdien dog faldet igen og ligger nu lige omkring 0,70. Dette betyder, at vi i den nuværende fase af bull-markedet er inde i en periode, hvor der er stærk tiltro til kryptovalutaen, men hvor vi endnu ikke er nået den sidste fase, hvor euforien og grådigheden tager over. Det vil sige, at der endnu er plads til stigninger.

Du kan handle bitcoins og andre kryptovalutaer hos MarketsX Se mere her

Er det for sent at købe bitcoin?

Er man langsigtet investor kan man vælge bare at holde bitcoin og ignorere disse op- og nedture, men hvis man har en lidt kortere horisont, bør man være opmærksom på, hvad der sker i de kommende uger og måneder. For markedet kan let blive skubbet op i den euforiske fase med et efterfølgende amokløb mod toppen.

Det vil være positivt for prisen på den korte bane, men negativt på lidt længere sigt. Her på daytrader.dk vil vi løbende orientere om udviklingen. Tilmeld dig evt. vores nyhedsbrev for at få besked.

Foreløbig er der fortsat større chancer for, at bitcoin bevæger sig op frem for ned, og nye investorer kan derfor på baggrund af disse data fint hoppe med på vognen, så længe de er opmærksomme på den mulige overophedning, som kan indfinde sig i den kommende tid.

Og på spørgsmålet om, hvorvidt skribenten bag denne artikel kommer til at sælge sine bitcoin nu, bliver svaret bedst leveret af Leonardo diCaprio:

Disclaimer: Flere af medlemmerne af redaktionen på daytrader.dk ejer (fortsat) bitcoin.

image_pdfimage_print
Del denne artikel