Dette tal viser, hvornår bitcoin topper

Udgivet: 5. januar 2021

Det er ikke nogen nyhed, at der aldrig kan komme mere end 21 millioner bitcoin på markedet. (Norge: Læs den norske udgave af artiklen her) Men hvad færre ved er, at mange af disse bitcoin slet ikke er i cirkulation og ikke bliver handlet aktivt. Det betyder, at udbuddet af verdens største kryptovaluta er langt mindre, end mange tror, og at det lige nu skaber en situation, hvor der langtfra er nok bitcoin til at modsvare efterspørgslen.

Du kan investere i Bitcoin, Ethereum, Ripple, m.fl. hos Markets. Se mere her

I denne analyse vil vi give et indblik i, hvordan man kan vurdere, hvornår bitcoin-markedet vil vende igen baseret på netop udbud og efterspørgsel. Norge: Læs den norske analyse her.

Bitcoin har i de seneste uger skabt overskrifter i mainstream-medier, efter at prisen lige efter nytår nåede op over 34.000 dollars. Investorer, som har været investeret et stykke tid, overvejer nu, om det er tid til at tage gevinsten, mens nye investorer spekulerer over, om det er for sent at komme med.

20% af alle bitcoin er tabt for evigt

I en analyse fra virksomheden Glassnode kan man få et indblik i den faktor, som reelt bliver afgørende for, hvornår markedet vender. Glassnode kommer i analysen frem til, at 78% af de eksisterende bitcoin ikke er likvide. Det vil sige, at de ejes af personer eller virksomheder, som ikke aktivt sælger eller køber bitcoin. Reelt er det kun er 4,2 mio. (22%) af de nuværende 18,6 mio. bitcoin, som er i cirkulation, og som købes og sælges aktivt.

Chainalysis, et andet blockchain-analysefirma, er tidligere på året nået frem til, at næsten lige så mange bitcoin, omkring 20%, eller 3,7 mio. bitcoin, ikke er blevet flyttet i de sidste fem år. De betragter derfor disse bitcoin som tabt for evigt.

Udbuddet af likvide bitcoin viser sig at have en stærk sammenhæng med prisudviklingen og kan faktisk bruges som et forvarsel på, hvornår markedet vil vende.

Glassnode kategoriserer de enheder – personer, virksomheder eller organisationer – som ejer bitcoin i tre kategorier:

Illikvide: 14,5 mio. bitcoin
Likvide: 1,2 mio. bitcoin
Meget likvide: 3 mio. bitcoin

Herunder på grafen kan man se, hvordan det samlede udbud af bitcoin er steget frem til i dag. Samlet set er markedet løbende vokset til de nuværende ca. 18,6 mio. bitcoin. Det store blå område, som markerer illikvide bitcion, spiser sig i 2020 ind på de mindre områder af likvide og meget likvide bitcoin (vist med de gule og røde områder). Det formindsker antallet af bitcoin, som reelt er i cirkulation.

Se definitionerne af de forskellige kategorier for likviditet her.

Samlet set betyder det, at antallet af bitcoin, som reelt kan købes, på nuværende tidspunkt ligger på omkring 4,2 mio.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Og dette tal er kraftigt faldende, hvilket er afgørende for den prisudvikling, som vi har set i de seneste måneder. For hvis udbuddet er faldende, og efterspørgslen er konstant, så stiger prisen, da den enkelte bitcoin bliver mere eftertragtet.

Eksplosiv stigning i søgninger på bitcoin

Lige nu oplever vi endda en situation, hvor efterspørgslen også er stigende, og det har skabt en eksplosiv prisudvikling. Se herunder antallet af Google-søgninger igennem det seneste år. Netop nu ser man på verdensplan det største antal søgninger på “bitcoin” i flere år.

Hvis man vil forstå dynamikken i markedet for verdens største kryptovaluta, så giver det mening at se på, hvordan udbuddet har udviklet sig historisk. Tallene viser en meget stærk trend i retning af, at flere bitcoin bliver ejet af illikvide enheder.

Mere end 1 mio. bitcoin er blevet illikvide i løbet af 2020.

Herunder kan man på den blå graf se, hvordan antallet af illikvide bitcoin har udviklet sig igennem 2020, og hvordan det har ført til, at prisen (den grå linje) er steget over tid.

Sammenligner man med, hvordan antallet af bitcoin i cirkulation udviklede sig i forbindelse med den seneste priseksplosion i 2017, så kan man få en ide om, hvad der skal til for at prisen vender.

Her er den afgørende faktor

Som man kan se på billedet nedenfor, så begynder antallet af bitcoin i cirkulation at falde fra lige under 4 mio. slut i juli 2017, ned til et niveau på 3,67 mio, bitcoin d. 28. november 2017. Omkring 300.000 bitcoin røg dermed ud af cirkulation i denne periode, samtidig med at prisen steg eksplosivt.

Det er det samme mønster, som gentog sig i 2020.

I slutningen af november 2017 begyndte antallet af likvide bitcoin at stige kraftigt, og præcis 19 dage senere, d. 17. december nåede prisen sin daværende rekord på 19.860 dollars for en bitcoin.

Den pludselige og stærke stigning i likvide bitcoin giver et forvarsel om, at toppen i markedet er tæt ved at indfinde sig, og dermed vil det kunne bruges som en indikator for, hvor tæt vi er på toppen i 2021.

Du kan investere i Bitcoin, Ethereum, Ripple, m.fl. hos Markets. Se mere her

Herunder har vi illustreret, hvordan udviklingen har været igennem de seneste fem måneder, og som det fremgår er der tale om en stærkt faldende trend i antallet af likvide bitcoin. Foreløbig er der ingen tegn på, at det vil vende. I løbet af de seneste to uger, siden 22. december, har der endda været tale om en acceleration nedad, som har forstærket tendensen til, at færre bitcoin er i cirkulation. Også i de første dage af januar 2021 er trenden intakt, da 20.000-35.000 bitcoin dagligt er blevet taget ud af cirkulation hver dag, samtidig med at der kun produceres 900 nye bitcoin om dagen.

Konklusionen er derfor, at vi endnu ikke er i nærheden af et vendepunkt, da vi ikke har set en opbremsning i faldet – eller en vending – i antallet af likvide bitcoin. Før en sådan vending indfinder sig, er det meget vanskeligt at forestille sig en større nedtur i bitcoin, hvis efterspørgslen er nogenlunde konstant.

Som vi har set under opturen i 2017, betyder det dog ikke, at markedet ikke kan korrigere op til 20-30% og stadig være i en solid uptrend. Hvis det sker, vil det utvivlsomt ryste mindre rutinerede investorer, mens andre vil se det som en opkøbsmulighed – indtil vi ser, at der for alvor kommer flere bitcoin i cirkulation igen.

Risici i markedet

Selv om ovenstående analyse giver et relativt sandsynligt billede af, hvordan markedet kan udvikle sig, så er det værd at overveje, hvilke faktorer som kan ændre billedet og få bitcoin-udviklingen til at vende før tid. Her er der primært to faktorer, som er værd at nævne:

  • Hvis bitcoin-hvalerne (meget store investorer) rører på sig og begynder at sælge i stor stil, så vil det naturligvis have betydning for prisen. Der findes ifølge websitet 99bitcoins 100 bitcoin-adresser, som ejer over 10.700 bitcoins. Nogle få ejer over 100.000 bitcoins, som altså dagens kurs er flere millarder dollars værd. Det vil ikke være nok at nogle få hvaler begynder at sælge ud, men skulle en vis procentdel af dem begynde at sælge deres bitcoin, så kan det ændre udbuds-situationen meget hurtigt, og derfor følges det naturligvis også intenst af mange analytikere, når de største af hvalerne har nogen form for aktivitet. Det skal her nævnes, at bitcoin-hvalerne ikke selv har nogen interesse i at påvirke bitcoin-prisen i stærkt negativ retning, da det vil undergrave værdien af deres egen kryptovaluta-beholdning.
  • Hvis der kommer én eller flere ekstremt negative nyhedshistorier om bitcoin, så kan det naturligvis påvirke både udbud og efterspørgsmål. Nedturen i 2018 blev ledsaget af en række negative historier om regulering af bitcoin i forskellige lande, men i 2020 har bitcoin en langt højere grad af robusthed, som medfører, at mange mindre, negative pressehistorier, f.eks. om at kryptovaluta-børser bliver hacket eller lignende absolut ingen påvirkning har på prisen af bitcoin. Derfor skal der i 2020 langt værre historier til at påvirke prisudviklingen.
Du kan investere i Bitcoin, Ethereum, Ripple, m.fl. hos Markets. Se mere her

Opturen i 2020 ser ud til i langt højere grad at være drevet af institutionelle investorer – i modsætning til 2017, hvor det var almindelige retail-investorer, som via en viral effekt begyndte at købe bitcoin. Så selv om bitcoin også i 2021 vil kunne udvikle en boble-lignende formation i løbet af året, så ser det ud til, at udviklingen denne gang står på et mere solidt fundament.

Er du selv investeret i bitcoin, eller overvejer du at investere? Så kan du spekulere i kursudviklingen på bitcoin via handelsplatformen Markets i form af en finansiel kontrakt uden gearing, så du slipper for at rode med en elektronisk wallet. Se hvordan du gør herunder. Siden videoens tilblivelse er der kommet en ny bitcoin-kontrakt hos Markets, som følger spotkursen på bitcoin i stedet for futuren. Hvis du foretrækker at investere i denne skal du søge efter “Bitcoin” i stedet for “Bitcoin Futures” på din Markets platform.

Del denne artikel