Dette niveau i aktiemarkedet er kritisk

Udgivet: 6. marts 2021

I disse dage falder aktiemarkedet, samtidig med, at renten stiger på de 10-årige amerikanske statsobligationer.

På et webinar i torsdags bad vi derfor professionel trader Peter Arendt fra minagro.dk analysere aktiemarkedet via webinar på baggrund af de nuværende fald. Peter Arendt forudså finanskrisen i 2008 og advarede flere dage før det store fald ved corona-krisen i 2020. Hele webinaret om den aktuelle situation kan ses nederst her på siden.

Her er først et sammendrag:

Er verdensøkonomien bedre nu i forhold til før corona-krisen? Nej.

  • Verden har været lukket, og statkasserne tømmes
  • Folk afskediges, taber indtæger og købekraft – forbruget falder!

Hvorfor stiger aktierne igen?

  • Vaccinehop, negativ rente, politiske hjælpepakker
  • Private investorer har valfartet til aktiemarkedet det seneste år

Kan opturen på aktiemarkedet fortsætte?

  • Ja, så længe renten holdes nede
  • Men råvarepriserne kan få bægeret til at flyde over og skabe ekskalerende inflation. Det indebærer risiko for, at renten stiger

Stiger renten for alvor, kan vi få det største kollaps i aktiemarkedets historie.

Teknisk analyse af aktiemarkederne

Hvis vi ser på de tekniske signaler i det tyske DAX-indekser, som er det ledende aktieindeks i Europa, ser det ud som følger på ugegrafen:

Den lange trend er op, men som vi kan se, viser de tekniske indikatorer RSI og MACD (i bunden af billedet), at styrken på opturen, som påbegyndtes i marts sidste år, aftager.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Vi kan potentielt stadig se stigende kurser, men jeg tror ikke, at vi kan forvente os en lige så kraftig optur, som vi havde efter den store nedtur sidste år.

Det kritiske niveau

Ser vi igen på ugegrafen i DAX-indekset, skal vi holde øje med et niveau, hvor trenden går fra op- til nedtrend.

For en teknisk analytiker er den seneste bund i en optrend interessant at se på. Hvis den seneste bund brydes, og den ligger i kurs 13.305 euro er det et salgssignal, og herfra kan markedet gå kraftfuldt nedad. Jeg ville på dette sted overveje at mindske min eksponering i aktiemarkedet. Jeg siger ikke, at man skal sælge alle sine aktier, men man bør absolut overveje sin risiko på dette niveau.

Sammenfatning af den tekniske analyse:

  • DAX30 har nået historiske høje niveauer
  • Den lange trend er fortsat op
  • Opturen er aftagende i styrke
  • En korrektion kan være nær

Råvarerne kan få læsset til at tippe

Hvad kan få centralbankerne til at forhøje renten? Eskalerende inflation. Hvad kan skabe det? Stigende råvarepriser.

Hvis råvarepriserne stiger, kommer virksomhederne, som producerer produkter, til at være tvunget til at forhøje priserne. Når virksomhederne forhøjer priserne, så kommer du som forbruger ultimativt til at kræve en højere løn, og blandt andet på denne måde kan vi risikere en eskalerende inflation.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Råvarepriserne kan altså potentielt være en af de afgørende faktorer for, om bægeret flyder over, og ender med at påvirke aktiemarkedet i negativ retning.

Vi ser netop nu stigende oliepriser, imens andre råvarer som f.eks. hvede også når højere niveauer efter mange års sidelæns bevægelse.

Det vi kan konstatere fra ovenstående graf er, at hvedeprisen er brudt op efter 7 års sidelæns kurs. Sidste gang dette skete, var før finanskrisen i 2008. Er det et lignende scenarie, vi ser nu? Det vides ikke. Men stigende råvarepriser har i hvert fald tidligere bidraget til at læsset er væltet.

Hvis vi vil undgå, at læsset vælter, skal vi med andre ord håbe på, at råvarepriserne ikke stiger yderligere. Men det er ikke så sandsynligt, fordi verden lige nu står over for leveranceproblemer på globalt plan.

Sammenfatning

Lige nu ser vi som minimum en korrektion i aktiemarkedet. Hvis råvarepriserne fortsætter op og renterne fortsætter med at stige, ender dette som mere end en korrektion, og vi kan på den baggrund forvente en større nedgang på aktiemarkedet.


Peter Arendt er professionel trader fra minagro.dk. Peter samarbejder med daytrader.dk. Han leverer analyser af aktier, forex og afgrødepriser. Peter Arendt tilbyder også coaching for nye investorer og tradere, som gerne vil lære mere om, hvordan de kan optimere deres portefølje og håndtere risikostyring bedre. 

Daytrader.dk: På handelsplatformen Markets kan du spekulere i priserne på 30 forskellige råvarer såsom olie, hvede, guld og kaffe.

image_pdfimage_print
Del denne artikel