Dette selskab kan stige endnu mere, hvis råvarepriserne fortsætter op

Udgivet: 11. februar 2022

Inflationen i både USA og Europa hamrer i vejret, og mange analytikere nævner råvareselskaber som en mulig vinder i et marked med inflation. Analytiker på daytrader.dk, Tor Klavenes, har kigget nærmere på et mineselskab, der har potentiale til at stige endnu mere, hvis råvareprisen fortsætter op. I særdeleshed kobberprisen. Råvarepriserne er påvirket af inflationen på mellemlang sigt, men spændingerne i Ukraine påvirker også priserne på kort sigt. Det behandles dog ikke i denne analyse.

Af Tor Klavess, analytiker

Jeg har tidligere udtalt mig “bullish” om især kobbermarkedet, hvor jeg ser en chance for, at en ny såkaldt supercyklus er i gang.

Hvis man ønsker at eksponere sig mod råvareprisen, kan man vælge individuelle mineselskaber, og jeg vil komme ind på et lovende selskab i denne artikel. Men hvis man i stedet ønsker direkte investering i råvare som f.eks. kobber, kan det nemmest gøres ved at købe såkaldte CFD-kontrakter, for eksempel igennem online-mægleren Markets.com, hvor man også kan geare sin investering og på den måde have chancen for at mangedoble sit afkast. I går, fredag, steg prisen på guld for eksempel kraftigt, og den stigning kunne udnyttes med det samme via direkte eksponering i prisen på guld.

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app

I denne artikel vil jeg dog beskrive mineselskabet Ivanhoe Mines, der efter min mening er en af ​​kobber-sektorens mest interessante virksomheder.

Ivanhoes grundlægger, Robert Friedland, er en amerikansk/canadisk statsborger, der bor i Singapore. Han er en af ​​mineindustriens legender og er nok den person i hele verden, der har den stærkeste track record inden for mineefterforskning. Det er kort sagt en mand, du gerne vil investere med, hvis prisen er rigtig.

I begyndelsen af ​​2022 har Friedland holdt to interessante oplæg, og Ivanhoe er kommet med to opløftende opdateringer fra nøgleprojektet Kamoa-Kakula i Den Demokratiske Republik Congo.

Hvad og hvem er Ivanhoe Mines?

Ivanhoe Mines

Ivanhoe Mines er et canadisk mineselskab noteret på Toronto Stock Exchange. De største aktionærer er CITIC Metal (26,1 %), som er et statsejet kinesisk konglomerat, Zijin Mining Group (13,7 %), hvor største aktionær er et statsejet kinesisk investeringsselskab samt Robert Friedland (13,5 %). Flere tunge institutionelle aktionærer, herunder Black Rock, Fidelity og de norske SKAGEN Fonde er også med på holdet.

Ivanhoe har længe fokuseret på efterforskning og udvikling, men flere projekter begynder nu at modnes. Virksomheden fokuserer kun på det afrikanske kontinent og har kun fire projekter. Disse er til gengæld i verdensklasse:

Kamoa-Kakula

Dette er et kæmpe kobberprojekt i det sydlige Congo med underjordiske minedrifts- og forarbejdningsfaciliteter på jorden. Ivanhoe har en ejerandel på 39,6% og partnerne er førnævnte Zijin Mining (39,6%), DR Congo (20%) og Crystal River Global (0,8%). Zijin købte sig ind i Kamoa-Kakula i 2015 og bidrager med projektfinansiering, samtidig med at de køber halvdelen af ​​produktionen. Resten af ​​produktionen købes af CITIC Metal.

Vi anbefaler handelsplatformen Markets til effektiv trading: Klik her

Vestlige Forland

Western Foreland er en licens til efterforskning vest for Kamoa-Kakula. Ivanhoe har 90-100% ejerskab. Det første hul blev boret i 2017, og Ivanhoe planlægger et omfattende boreprogram i år. Virksomhedens geologer ser ud til at være meget optimistiske. I virksomhedens seneste præsentation på Future Minerals Form i Riyadh blev licensen præsenteret som “bedste kobberjagtområde på planeten”.

Kipushi mine

Der er tale om en nedlagt mine i det sydlige DR Congo, der var i drift fra 1924 til 1993. I 2011 købte Ivanhoe 68 % af minen, og partneren er det statslige mineselskab Gécemines med 32 % af projektet. Der er primært produceret zink og kobber i minen, men i perioder også bly og geranium.

Det har været en krævende proces at gøre minen klar til produktion. For eksempel tog det tre år bare at dræne det. Minen forventes dog at være klar til produktion om to år, og vil så være en af ​​verdens ti største zinkminer. Zinkindholdet i malmen har dog verdensklasse.

Platrev

Et projekt i Sydafrika, som efter planen skal have en årlig produktionskapacitet på 600.000 ounces palladium, platin, rhodium og guld, når det står klar i 2024. Derudover skal der udvindes nikkel og kobber. Partnerne i projektet er et japansk konsortium (10%) og South African Broad-Based Black Economic Empowerment Partners (26%). Ivanhoe sidder på de resterende 64%.

Når projektet er i drift, bliver det et af verdens største projekter til udvinding af ædelmetaller. Omkostningerne er meget lave, og det oplyses, at der er et godt efterforskningspotentiale på licensen. Ifølge Mining Technology var Ivanhoe i forhandlinger om et salg af licensen i 2020. Efter min mening er et salg sandsynligt, men jeg tror, ​​Ivanhoe venter, indtil den endelige udviklingsplan er tilgængelig senere i år.

Kobber er ekstremt brugt. Især i forbindelse med den grønne omstilling

Kobbermarkedet

Efterspørgslen efter kobber kommer med al sandsynlighed til at eksplodere i fremtiden, og de vigtigste drivkræfter bliver elbiler og teknologi til vedvarende energi. Samtidig bliver det ekstremt svært for mineindustrien at øge produktionen tilsvarende – projekterne er der ikke. Et område der også blev fremhævet er kobbers gavnlige antibakterielle egenskaber, og at man derfor ser stigende efterspørgsel fra hospitaler, offentlige bygninger etc. De fleste bakterier overlever godt tolv timer på rustfrit stål, mens over 99% er døde efter to timer på kobber.

Fokus på ESG

Robert Friedland var meget overbevisende, da han talte om virksomhedens tilgang til ESG (virksomhedens fokus på Miljø, social bevidsthed og god virksomhedsledelse). Virksomheden lægger stor vægt på at minimere CO2-udledningen, og her er de helt i verdenstoppen. Også når det kommer til medarbejdernes trivsel og personlige udvikling, var det opløftende at se de tiltag, virksomheden har iværksat inden for områder som landbrug, dambrug, skole og uddannelse.

Jeg fandt det også interessant, at en stor del af nøglestillingerne i Afrika er besat af kvinder. Det er et strategisk valg, og Robert Friedland påpegede, at han oplever, at kvinder har større respekt for maskiner og udstyr, og at de drikker mindre alkohol end mænd.

Fordele

Aktien er ikke billig, men den er stadig en pæn upside. Derudover forventer jeg et godt nyhedsflow fremadrettet, og virksomheden er særdeles veldrevet og har fokus på ESG. Hvis det generelle børsmarked ikke falder meget, mener jeg, at et 12-måneders kursmål for Ivanhoe bør være 12-14 canadiske dollars pr. De tålmodige kan formentlig få markant mere.

Ivanhoe har antaget en reel diskonteringsrente på 8%. Det giver nok mening, men man kan argumentere for 1-2 procentpoint højere på grund af den høje politiske risiko i Sydafrika og DR Congo.

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app

Samtidig synes jeg, der er en god driftsmæssig upside i virksomheden, ikke mindst forbundet med Kamoa-Kakula. Meget tyder her på, at produktionsestimaterne øges. Der er også en upside i udforskningen, ikke mindst i Western Foreland. Værdierne i denne licens er sandsynligvis flere canadiske dollars pr. aktie.

Der kan også være en upside i Saudi-Arabien. I et forsøg på at diversificere økonomien, sigter landet ifølge Bloomberg mod at tiltrække 170 milliarder dollars i investeringer i minedrift i 2030. Ivanhoe vil formentlig være langt fremme i køen.

Risiko

Som jeg har nævnt, er virksomheden særdeles veldrevet. Ikke desto mindre er der også risiko forbundet med en investering i Ivanhoe, og her er nogle af de faktorer, du skal huske på:

Robert Friedland

Selvom virksomheden er forholdsvis stor, spiller Robert Friedland en nøglerolle. Hvis han pludselig skulle forsvinde, forsvinder ikke kun kritisk kompetence; der vil også være et kraftvakuum. Virksomheden er i øjeblikket canadisk, men bliver den lige så canadisk, hvis Robert Friedland forsvinder?

Ivanhoe har ingen projekter i Vesten, og de to største aktionærer, med i alt 40 % af aktierne, er henholdsvis ejet og kontrolleret af den kinesiske stat. Derudover er de forretningspartnere med Ivanhoe i DR Congo. Jeg har en mistanke om, at en virksomhed, der opfattes som canadisk, vil have fordele på visse markeder samtidig med, at aktien vil have en højere værdiansættelse på børsen.

Politik

Trods en vis forbedring ligger DR Congo højt på de fleste ranglister over korruption og politisk risiko. Landet er dog også afhængigt af Ivanhoe, og virksomhedens projekter bliver formentlig den største skatteyder i mange år fremover.

DR Congo har også en andel i projekterne. Ydermere bidrager Ivanhoe med arbejdspladser, infrastruktur, energi osv. Og med Kina på holdet tror jeg myndighederne vil tænke sig godt om, inden de sætter kæp i hjulene for Ivanhoe med fx ekspropriationer, urimelige skattestigninger mv. Men man skal aldrig sige aldrig.

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app

Råvarepris

Aktiekursen vil svinge med priserne på råvarer, især kobber. Jeg føler mig overbevist om, at prisen på kobber i det lange løb vil være høj, men på kort sigt vil der selvfølgelig være volatilitet. Det skal du også være opmærksom på, når du planlægger købet af aktien.

image_pdfimage_print
Del denne artikel