Faresignal? Manden på gaden er vild med aktier

Udgivet: 5. april 2017

En gammel talemåde for investorer lyder, at man først skal blive rigtig bekymret for aktiemarkedet, hvis skopudseren og taxachaufføren begynder at købe aktier. I så fald kan der være grund til bekymring. Det viser i hvert fald tal fra den amerikanske organisation Conference Board, der blandt andet måler menigmands tillid til aktiemarkedet.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Siden 1987 har Conference Board spurgt omkring 3000 husejere om, hvorvidt de tror, at aktiekurserne vil komme højere op i løbet af de næste 12 måneder. Ved seneste måling fra den 1. marts 2017 svarede 47,4 % klart ja til det spørgsmål. Det er det højeste antal positive svar (med undtagelse af en enkelt måned) siden målingen blev foretaget første gang. Den eneste måned, hvor svarene har været mere positive, var i januar 2000, hvor Dow Jones Industrial Avarage nåede sit foreløbige højdepunkt og indledte det svageste årti for US aktier nogensinde registreret.

The Conference Board er en global organisation, der arbejder for at give virksomheder verden over bedre overblik og værktøjer til at klare sig i konkurrencen. Organisation blev stiftet i 1916 i USA, og har i dag over 1200 virksomheder og organisationer som medlemmer i over 60 lande. The Conference Board er særligt kendt for sine økonomiske indikatorer, blandt andet U.S. Consumer Confidence Index, Leading Economic Indexes og Employment Trends Index.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Hvorfor bør det bekymre, at befolkningen er så positive, hvad angår aktiekurser? Erfaringen viser desværre, at en høj grad af positiv momentum i de store aktieindekser ofte bliver fulgt op af store fald. ”Manden på gaden” bliver ofte først fristet til at købe aktier, når kurserne er steget markant igennem længere tid. Men i denne periode opstår også risikoen for, at aktierne bliver ”overkøbt” med det result, at aktierne pludselig ”paniksælges”. Tiden vil vise, om det også er tilfældet denne gang.

Dow Jones over de sidste 20 år. Sidste gang, hvor Conference Board målte en lignende tillid til aktiemarkedet, stod markedet foran nedtur. Krydset marker tidspunktet, hvor tilliden ifølge Conference Board var omkring nuværende niveau.
Del denne artikel