Gylden mulighed i sølv

Udgivet: 30. august 2019

I de seneste uger har guldprisen stjålet alt rampelyset hos råvare-tradere. Det skyldes, at guld med en nuværende pris på 1525 USD er på sit højeste niveau for de seneste seks år og tilsyneladende er ustoppelig i sin vej mod toppen.

Men i skyggen af guldet lurer sandsynligvis en endnu bedre handel. Nemlig en long i sølv. Prisforskellen mellem guld og sølv er nemlig på sit højeste niveau siden 2008, og i dette tilfælde er det sølvprisen, der halser efter prisen på guld.

Historisk set følger prisen på de to metaller ellers til en vis grad hinanden, for begge metaller bruges som sikkerhed for investorerne, når verdensøkonomien virker usikker.

Alligevel er det slet ikke usædvanligt, at sølv kommer lidt langsommere ud af ”starthullerne” rent prismæssigt, men når først prisen på sølv begynder at løbe, så kan det gå endda ufatteligt stærkt. Det skete for eksempel i foråret 2010, hvor guld steg med næsten 20%, imens prisen på sølv stod næsten stille. Men dernæst stak prisen på sølv fuldstændig af med en stigning på 170% i de næste 12 måneder, imens guld kun nåede op på den halve stigning.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Det gennemsnitlige forhold imellem prisen på guld og prisen på sølv er ca. 1:50. Men i øjeblikket ligger denne ratio på 1:83, og det anses for at være særdeles højt. Se graf.

Prisforskellen mellem guld og sølv lige nu. Som det ses har forskellen ikke været større siden 2008.

Der er mange forklaringer på, at sølv ofte rykker lidt senere end guld. En af forklaringerne er, at guld er den klassiske og foretrukne hedge, når spekulanterne søger tilflugt i et uroligt marked. Sølv har derimod rygtet som ”den fattige mands guld”, og sølv kommer derfor først i spotlyset, når prisen på guld er nået op i et vist niveau. Der er dog også andre og mere væsentlige forskelle på de to metaller. Guld har en meget lille betydning i produktionen, og prisen er derfor meget spekulativ, hvorimod sølv også finder anvendelse som et meget vigtigt råstof i for eksempel IT- og medicinal-industrien.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Lige i disse uger står interessen for sølv dog ved en skillevej. Traderne interesserer sig ikke længere for sølvs produktionsmæssige anvendelse, men kigger igen mere og mere på sølv som hedge-mulighed i en urolig tid. Sådan har synet på sølv ændret sig mange gange igennem metallets tusindårige historie, og nu kan det ske igen.

Udviklingen er dog betinget af, at recessions-frygten og handelskrigen mellem USA og Kina bliver ved med at hænge som en mørk sky over markerne. Nedgang i handel, faldende renter og usikkerhed på aktiemarkedet er nemlig guf for både guld og sølv, og står vi ved foden af en stor korrektion eller ligefrem et bear-markedet er der meget lidt tvivl om, at både guld og sølv vil stige yderligere. Sandsynligvis med sølv som en ”dark horse”, der løber forbi guldet på den lidt længere bane.

En af de mest begejstrede fortalere for sølv i øjeblikket er finansmanden Peter Schiff, der også er kendt under navnet ”Dr. Doom”, fordi han forudså finanskrisen i 2008. På sin blog skrev Peter Schiff for nyligt:

”Denne tid er en fantastisk chance for at købe sølv”

Pointen i hans indlæg var netop, at sølv i øjeblikket er prissat meget lavt i forhold til guld, og det ifølge Peter Schiff er et spørgsmål om tid, før sølv stiger voldsomt i pris i forhold til guld.

Hvis man vil spekulere i sølv på børsen, kan man enten handle sølv direkte mod dollar. Denne kontrakt hedder typisk silver eller XAGUSD og kan købes hos f.eks. Saxo Bank eller på handelsplatformen Markets, hvor du også kan købe med ekstra gearing, hvis du vil have yderligere fart på investeringen.

Man kan dog også vælge at købe aktier i sølvminer, og her kan man for eksempel lade sig inspirere af den canadiske mine-milliardær Eric Sprott. I løbet af sommeren offentliggjorde Sprott, at han netop har skudt 13 millioner dollars ind i mineselskabet Americas Silver. Dette mineselskab kan for eksempel købes i gennem Saxo Trader. Kursen på  Americas Silver steg med ca. 1000% fra 2009 til 2012. Der er dog meget store udsving i den type mineselskaber, og det er derfor forbundet med risiko at handle aktierne.

Prisen på sølv i tiden efter finanskrisen og frem til i dag.

Nedenstående video er et interview med Mike Maloney, der er forfatter til bogen “Guide til investing in gold and silver”. Videoen forklarer yderligere om gold/silver ratio, og hvorfor prisen lige nu er interessant.

 

Disclaimer: Forfatteren til denne artikel har for nyligt købt guld og sølvmine-aktier. Blandt andet i mineselskabet Americas Silver.

image_pdfimage_print
Del denne artikel