Et af de mest visuelle genkendelige signaler må siges at være Hammer-signalet, der vises ude til højre. En hammer kan være et tegn på at markedet er ved at vende og derfor skal opad. I modsætning til Hanging Man-candlet, som i sig selv er identisk med Hammer-candlet, kræver Hammer, at der forinden har været en kortere eller længere periode med nedtrend. Det bevirker at Hanging Man er et bearish signal imens Hammer er et bullish signal. Hammer-signalet består af et enkelt candle, som nemt kan genkendes ved den nedre skygge (kaldes også hale), som springer frem under kroppen.
Det antages almindeligvis, at skyggen skal være mindst dobbelt så lang som kroppen. Candlet ligner således en hammer, hvilket har givet anledning til navnet på signalet. Signalet kræver endvidere, at der forinden har været en kortere eller længere periode med nedtrend. Hammer-candlet kan både være rødt og grønt, men et grønt candle har en anelse mere bullish implikationer end et rødt candle. Signalet bekræftes ved, at det efterfølgende candle lukker højere.
|
Selve Hammer-candlet fortæller i sig selv, at kursen er åbnet svagt, og at sælgerne til at starte med er aggressive, hvilket kan ses på den lange hale. Men stemningen vender til sidst og køberne træder til ved at hamre kursen opad, hvorved lukkekursen ender i toppen af periodens handelsinterval.
Ifølge den amerikanske trader og candlestick-ekspert Stephen Bigalow, som bl.a. er kendt for sine talrige videoer på Youtube, forstærkes Hammer-signalet bl.a. af følgende:
- Jo længere den nedre skygge er, jo højere potentiale er der for at en vending vil finde sted
- Et gap ned fra den foregående dags/periodes lukkekurs lægger op til en stærkere vending forudsat den følgende dag/periode efter Hammer-signalet åbner højere
- Kan man se høj volumen på dagen hvor hammeren opstår forbedrer det chancerne for at en vending bliver en realitet (se fx en sådan situation på den første graf i denne artikel om Harami).
Eksempler
Ovenstående graf viser udviklingen i DAX den 6. marts 2017 mellem kl. 13 og 14 i 1-minuts interval. Ca. kl. 13.06 ses, hvad der kunne være en hammer, men her vises efterfølgende ikke meget styrke opad og kursen falder tilbage. Ca. kl. 13:23 ses en tydelig hammer med luk i 11973. Kursen stiger herefter til omkring 11985, hvor den tager en pause ca. kl. 13.34, hvilket angives af et andet væsentligt candlestick-signal, nemlig en doji (som ligner et kors – læs evt. mere om dojis her). Ca. kl. 13:55 kommer så endnu en hammer og kursen fortsætter længere op.
Ovenstående dagsgraf for DAX fra omkring årsskiftet 2016-2017 viser en tydelig hammer primo december. Forinden havde markedet haft en let sivende tendens nedad. De følgende dage i december kan man vist roligt sige, at kursen på DAX-indekset blev “hamret i vejret” fra et niveau på ca. 10500 til 11500 på bare et par uger. Af grafen ses også, at den positive tendens er fortsat et godt stykke efter en mindre pause.
|
Empiriske studier
Den anerkendte specialist inden for chart patterns, Thomas Bulkowski, har bl.a undersøgt og backtestet en lang række candlestick vendingsmønstre og har fundet frem til, at Hammer-signalet i 60% af tilfældene rent faktisk resulterer i en efterfølgende vending på de data, som han har testet, hvilket han betegner som “ganske respektabelt” set i forhold til de andre candlestick-signaler han har testet. Se nærmere om Bulkowskis Hammer-undersøgelse her.
Studerer man grafer og leder efter candlestick mønstre, vil man ofte se, at ikke alle forudsætningerne for de enkelte vendemønstre er opfyldt til punkt og prikke, men kan man tilnærmelsesvis sige, at det er tilfældet, kan det muligvis alligevel tyde på en vending. Især hvis vendingstrenden efterfølgende bliver yderligere bekræftet. Som nævnt er det dog langt fra i alle tilfælde, at der rent faktisk etableres vendinger selvom mønstret opstår. Vendingen behøver heller ikke være særlig langvarig, hvorfor det ikke altid er lige let at handle på denne type signaler (og på alle mulige andre signaler for den sags skyld).
Effekten og styrken af signalet kan naturligvis også variere fra marked til marked. Generelt anbefales det at kombinere candlestick-signaler med andre pejlemærker, for eksempel et glidende gennemsnit, RSI eller andet.
Oversigt over artikler om candlesticks: >>> Forstå candlesticks på 5 minutter >>> 12 candlesticks, du bør kende >>> Dojis >>> Engulfing candlesticks >>> Hammer >>> Hanging Man >>> Piercing Pattern >>> Dark Cloud Cover >>> Bullish og Bearish Harami >>> Evening and Morning Star >>> Shooting Star >>> Inverted Hammer >>> Kicker Signals >>> Heikin-ashi charts |