Evening Star og Morning Star – Solnedgang og solopgang på markedet

Udgivet: 27. marts 2017

Evening Star og Morning Star er hinandens modsatte formationer, hvor Evening Star er et Bearish vendemøster, og Morning Star er et Bullish vendemønster. Begge består af tre individuelle candles. Det første candle skal have en relativ stor krop. Det næste candle skal optimalt set gappe enten op eller ned og have en lille krop. Markedet skal således åbne enten højere eller lavere end forrige periodes luk, og candlet kan både være rødt og grønt. Det er udseendet af dette candle, der har givet navn til den sidste del af formationsnavnet, nemlig stjernen – The Star. Det sidste candle skal udover at have en relativ stor krop også have den modsatte farve af den første candle. Dette candle indikerer, at en vending er ved at finde sted. De optimale Evening og Morning Stars vil have gaps på begge sider af stjernen. Man kan eventuelt bedre huske forskel på de to, hvis man sammenligner Evening Star med solnedgangen – et marked på vej ned og Morning Star med solopgangen – et marked på vej op.

Evening and morning star

Evening Star
Formationen formes efter en tydelig forudgående optrend i form af et candle med en stor, grøn krop. Det næste candle – stjernen – er ligeledes grønt (kan dog også være rødt) og gapper opad, men såvel krop som trading range er lille. Det tredje candle skal være rødt og skal lukke mindst halvvejs nede af det første grønne candle. Sælgerne har nu taget over og en nedtrend kan begynde. Mønstret kan ses til venstre på ovenstående figur.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Morning Star
Formationen formes modsat Evening Star efter en tydelig forudgående nedtrend i form af et candle med en stor, rød krop. Det næste candle – stjernen – er ligeledes rødt (kan dog også være rødt) og gapper nedad, men såvel krop som trading range er lille. Det tredje candle skal være grønt og skal lukke mindst halvvejs oppe af det første røde candle. Køberne har nu overtaget og en optrend kan begynde. Mønstret kan ses til højre på ovenstående figur.

 

Eksempel Evening Star

Evening Star - Ilumina - daily april 2014
Grafen viser kursudviklingen i den på Nasdaq noterede Illumina aktie foråret 2014 på en dagsgraf.

Af ovenstående graf ses, at der i Illumina aktien i en måneds tid fra marts 2014 og frem har været en længere nedadgående trend, hvor aktien er faldet fra ca. 175 til 140. Herefter er aktien rebounded til ca. 155, hvor det første candle i Evening Star formationen materialiserer sig. Som formationen fordrer er der i dette rebound en kort opadgående trend efterfulgt af et gap op ved det andet candle i formationen, som afsluttes med et gap ned ved det tredje candle, og som ydermere lukker mere end halvejs under det første candle. Efterfølgende ses et fald fra i kursen til 130. Den kraftige, lange nedtrend fra før formationen opstår, forsætter således. Nederst på grafen vises RSI (Relative Strength Indicator) den 1. april 2014 på ca. 51, hvilket indikerer, at markedet hverken er overkøbt eller oversolgt. Heller ikke volumen i aktien, som vises i form af søjler omtrent midt på grafen, indikerer kraftige bevægelser. I dette tilfælde er det altså alene Evening Star formationen, som angiver at trenden i aktien står foran en vending.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Eksempel Morning Star

Morning star ATandT daily marts 14
Grafen viser den amerikanske aktie AT&T omkring marts 2014 på en dagsgraf.

Ovenstående graf for den amerikanske AT&T aktie viser hele to Morning Star formationer. Det første opstår omkring 1. marts 2014. På dagsgrafen ses en tydelig nedadgående trend i aktien, hvorefter de tre candles, som udgør Morning Star fremkommer. Signalet kan bruges til enten at gå lang eller lukke en eventuelt åben kort position. Aktien gapper lidt ned ved det andet candle og gapper så op i forbindelse med det tredje candle, som ligeledes lukker over halvvejs oppe på det første candle. Efterfølgende ses først en langsom stigning, som siden tager fart. RSI ligger under 40, dvs. aktien er oversolgt, hvilket understøtter vendingen. Den anden Morning Star fremkommer ultimo april og det kan ses, at der forekommer en efterfølgende vending omend den ikke er ligeså kraftig som den første. Her ligger RSI på ca. 45, hvilket ligeledes støtter den mulige vending.

Prøv vores gratis handelssignaler i aktier og valuta - LIVE Via Messenger-app

Empiriske studier
Den anerkendte specialist inden for chart patterns, Thomas Bulkowski, har bl.a. undersøgt og backtestet en lang række candlestick vendingsmønstre og har fundet frem til, at Evening Star resulterede i en bearish vending i 72% af tilfældene. Formationen optrådte dog ikke voldsomt ofte i den undersøgte periode. Men ud af i alt 103 undersøgte formationer får Evening Star en fornem 4. plads bl.a. fordi vendingen har en tendens til at vare længe, når først den er etableret. Har man at gøre med et marked, som over en længere tidshorisont er i en stigende trend, skal man ifølge Bulkowski dog passe på med at satse for meget på et længere nedadgående udbrud. Se nærmere om Bulkowskis Evening Star undersøgelse her.

Bulkowski skriver om Morning Star, at det er et af hans favoritmønstre. Hans empiri viser, at mønstret udviser en bullish vending ofte nok til, at han anser det for værende troværdi nemlig i hele 78% af tilfældene. Morning Star optræder ikke voldsomt meget på kursgraferne, men mønstret får alligevel en høj placering som nr. 12 blandt alle de undersøgte mønstre. Årsagen er, at trenden efter et breakout ofte viser sig tidsmæssigt at være langvarig og relativ profitabel. Se nærmere om Bulkowskis Morning Star undersøgelse her.

Studerer man mange grafer vil man ofte se, at ikke alle forudsætningerne for de enkelte vendemønstre altid er opfyldt til punkt og prikke, men kan man tilnærmelsesvis sige, at det er tilfældet, kan det muligvis alligevel tyde på en vending. Især hvis vendingstrenden efterfølgende bliver yderligere bekræftet. Som nævnt er det dog langt fra i alle tilfælde, at der rent faktisk etableres vendinger selvom mønstret opstår. Vendingen behøver heller ikke være særlig langvarig, hvorfor det ikke altid er lige let at handle på denne type signaler (og på alle mulige andre signaler for den sags skyld).

Effekten og styrken af signalerne kan naturligvis også variere fra marked til marked samt over de enkelte tidsintervaller. Generelt anbefales det, at kombinere candlestick-signaler med andre pejlemærker, for eksempel et glidende gennemsnit, RSI eller andet.

Oversigt over artikler om candlesticks:

>>> Forstå candlesticks på 5 minutter
>>> 12 candlesticks, du bør kende
>>> Dojis
>>> Engulfing candlesticks
>>> Hammer
>>> Hanging Man
>>> Piercing Pattern
>>> Dark Cloud Cover
>>> Bullish og Bearish Harami
>>> Evening and Morning Star
>>> Shooting Star
>>> Inverted Hammer
>>> Kicker Signals
>>> Heikin-ashi charts
image_pdfimage_print
Del denne artikel