Dark Cloud Cover – Mørke skyer tyder på at markedet skal ned

Udgivet: 14. marts 2017

Dark cloud coverDark Cloud Cover er en bearish modpart til det tilsvarende bullish Piercing Pattern. Dark Cloud Cover består af to candles og opstår efter en forudgående optrend i markedet. Det første candle er grønt og signalerer, at markedet igennem perioden har været stigende som følge af aggressive købere. Det illustreres ved, at der fremkommer et grønt candle med en forholdsvis lang krop. Det andet candle er rødt og har ligeledes en lang krop. Eftersom candlet er rødt betyder det, at markedet lukker i bunden af tidsintervallet og for at mønstret kan siges at materialisere sig, skal det som minimum ske halvvejs nede i intervallet for det foregående candle. Sælgerne har dermed fået overtaget fra køberne og markedet begynder at vende og får styrke, hvis de efterfølgende candles også er røde.

Prøv vores gratis handelssignaler i aktier og valuta - LIVE Via Messenger-app

Eksempler

Dark Cloud (bear) CL 2aug 2003 med tekst
Ovenstående graf viser Colgate aktien på en dagsgraf omkring august 2003.

Af ovenstående graf ses et Dark Cloud Cover mønster i den amerikanske Colgate aktier medio august 2003. Det kan på grafen ses, at aktien i en længere periode forud for dannelsen af formationen har været i en faldende trend. Fra primo august ses en periode med stigende trend, som teorien bag mønstret foreskriver. Herefter fremkommer de to candles som udgør Dark Cloud Cover – først et langt grønt candle og dernæst et langt rødt candle, som lukker mere end halvvejs nede under det foregående grønne. Efterfølgende ses en faldende trend i aktien og mønstret resulterer i en vending, som fortsætter de næste par uger. Indikatoren RSI, som ses nederst på grafen, støtter ikke den mulige vending i dette tilfælde.

Vi anbefaler handelsplatformen Markets til effektiv trading: Klik her
Dark Cloud - eurgbp -2013 - daily
Grafen viser valutakrydset EURGBP omkring august 2013 på en dagsgraf.

På ovenstående graf ses en Dark Cloud Cover formation opstå ultimo august 2013 på en dagsgraf i krydset EURGBP. Der ses en kort stigning i euro op til at formationen fremkommer, hvorefter euroen falder kraftigt overfor sterling over en uges tid. Faldet er ca. 400 pips. RSI ligger midtvejs i spektret og er her ikke til megen hjælp i forhold til at forudse vendingen. Til gengæld kan man se, at sidst i den efterfølgende faldende periode er RSI oversolgt på omkring de 30, hvilket kunne indikere, at det var tid til at hjemtage gevinsten, hvis man var gået kort da formationen fremkom.

Empiriske studier
Den anerkendte specialist inden for chart patterns, Thomas Bulkowski, har bl.a. undersøgt og backtestet en lang række candlestick vendingsmønstre og har fundet frem til, at Dark Cloud Cover-signalet i 60% af tilfældene rent faktisk resulterer i en efterfølgende trendvending. Se nærmere om Bulkowskis Dark Cloud Cover undersøgelse her.

Studerer man grafer og leder efter candlestick mønstre, vil man ofte se, at ikke alle forudsætningerne for de enkelte vendemønstre er opfyldt til punkt og prikke, men kan man tilnærmelsesvis sige, at det er tilfældet, kan det muligvis alligevel tyde på en vending. Især hvis vendingstrenden efterfølgende bliver yderligere bekræftet. Som nævnt er det dog langt fra i alle tilfælde, at der rent faktisk etableres vendinger selvom mønstret opstår. Vendingen behøver heller ikke være særlig langvarig, hvorfor det ikke altid er lige let at handle på denne type signaler (og på alle mulige andre signaler for den sags skyld).

Effekten og styrken af signalet kan naturligvis også variere fra marked til marked ligesom brug af forskellige tidsintervaller kan påvirke. Generelt anbefales det, at kombinere candlestick-signaler med andre pejlemærker, for eksempel et glidende gennemsnit, RSI eller andet.

Oversigt over artikler om candlesticks:

>>> Forstå candlesticks på 5 minutter
>>> 12 candlesticks, du bør kende
>>> Dojis
>>> Engulfing candlesticks
>>> Hammer
>>> Hanging Man
>>> Piercing Pattern
>>> Dark Cloud Cover
>>> Bullish og Bearish Harami
>>> Evening and Morning Star
>>> Shooting Star
>>> Inverted Hammer
>>> Kicker Signals
>>> Heikin-ashi charts
image_pdfimage_print
Del denne artikel