Engulfing – et af de mest kendte candlestick signaler

Udgivet: 10. marts 2017

Et af de mest kendte candlestick-vendingsmønstre er Engulfing-mønstret, som kan fremkomme i hhv. bullish og bearish retning. Mønstret består af to individuelle candles med modsatrettede farver, hvor det sidste candle helt dækker det første. Skyggerne på det foregående candlestick skal ikke nødvendigvis være helt dækket. Trenden i markedet skal samtidig være i en regulær op- eller nedtrend, men selv kortvarige trendbevægelser kan indgå i denne henseende. Selvom signalet materialiserer sig, er det langt fra altid, at der efterfølgende sker en vending i trenden. Ofte kan signalet i stedet være tegn på at trenden er ved at stoppe. Det kan også være, at trenden bare holder en pause eller noget helt tredje. Nedenfor beskrives de to typer af vendingsmønstre nærmere.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

bullish-engulfing-pattern

Bullish Engulfing
Forudsætningen for at Bullish Engulfing-mønstret kan opstå er, at trenden i markedet for et givent finansielt instrument i en kortere eller længere periode har været faldende. Mønstret materialiserer sig når en candlestick med grøn krop helt dækker eller omfavner (heraf det engelske navn, engulfing) den forrige candlesticks krop, som er rød, jf. figuren til højre. Opstår dette mønster kan det være et tegn på, at købspresset (dvs. ”the bulls” eller ”de grønne”) er ved at overtage det salgspres (som “de røde”eller “the bears”) har stået for indtil da.

 

 

Bearish-Engulfing-Pattern

Bearish Engulfing
Det modsatte vendemønster, Bearish Engulfing, opstår typisk – i modsætning til Bullish Engulfing – når trenden i markedet for et givent finansielt instrument i en kortere eller længere periode har været stigende. Mønstret materialiserer sig, når en candlestick med rød krop helt dækker eller omfavner den forrige candlesticks krop. Opstår dette mønster kan det være et tegn på at salgspresset er ved at overtage det købspres, der har været i en periode.

 

 

Eksempler

 

EURGBP Engulfing signaler - 1-3-2017 - snipping
Ovenstående graf viser kursudviklingen i valutakrydset EUR/GBP den 1. marts 2017 ved 21-tiden på en 1-minuts graf.

På ovenstående graf ses omkring kl. 21:07 et rødt candle, der omslutter et mindre grønt candle. Forinden ses at der i nogle minutter har været en opadgående trend. Hermed er forudsætningen for et Bearish Engulfing vendemønster en realitet. Efter det røde candle ses ligeledes en fortsat men dog kortvarig vending i trenden. Pipmæssigt er ændringen ikke så stor, så eksemplet er mere for at illustrere vendemønstret i praksis.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Ca. kl. 21:18 opstår vendingsmønstret med modsatrettet fortegn, dvs. en Bullish Engulfing. Et grønt candle som omslutter det røde (det grønne candle er åbnet på samme kurs som det røde candle lukkede i, hvilket er ok). I hvert fald ses den efterfølgende vending i markedet tydeligt.

Efterfølgende ses endvidere et nyt Bearish Engulfing-mønster ca. kl. 21.23, men her vender trenden ikke afgørende efterfølgende. I dette tilfælde er signalet således falsk.

 

 

FTSE 1 hour - med tekst
Grafen viser FTSE indekset med 1 times interval ultimo februar 2017.O

 

Af ovenstående graf, som viser FTSE ultimo februar 2017 på en 1-times-graf ses en Bullish Engulfing-formation opstå ca. kl 15 den 24. februar. Markedet har trended nedad i nogle timer forinden, hvorefter mønstret materialiserer sig med en relativ høj grøn omfavnende candle. Det forstærker signalet at kroppen på det grønne candle er så stort. FTSE stiger da også solidt de følgende timer. Den følgende handelsdag gentager mønstret sig, dog ikke i en hel perfekt udgave, og efterfølgende ses heller ikke så meget stigning i dette tilfælde. Af grafen fremgår i bunden endvidere indikatoren RSI, som ca. kl. 15 samtidig indikerer, at markedet er kraftigt oversolgt, idet RSI er på ca 20. I dette tilfælde har man så en indikator, som bekræfter at det kan være et godt entry tidspunkt.

Forstærkende elementer
Candlestick-eksperten Steve Nison anfører i bogen “Japanese Candlestick Charting Techniques”, at der findes især tre faktorer, som kan øge sandsynligheden for en succesfuld vending efter Engulfing mønstret har materialiseret sig:

  1. Hvis det første candle i mønstret har en meget lille krop (dvs. en såkaldt spinning top) og det efterfølgende candle har en meget lang krop. Det første candle afspejler skuffelse i forhold til den forrige periodes trends styrke, og den efterfølgende store krop udgør en øget styrke i den nye bevægelse.
  2. Hvis mønstret fremkommer efter en langvarig eller meget hurtig bevægelse kan dette resultere i enten en meget overkøbt eller meget oversolgt situation og dermed kan det pågældende instrument være ekstra udsat for kraftigt profit taking.
  3. Hvis der er høj volumen i forbindelse med det efterfølgende candle.
Prøv vores gratis handelssignaler i aktier og valuta - LIVE Via Messenger-app

Empiriske studier
Den anerkendte specialist inden for chart patterns, Thomas Bulkowski, har bl.a. undersøgt og backtestet en lang række candlestick vendingsmønstre og har fundet frem til, at at Bullish Engulfing udviste vending i 63% af tilfældene  mens Bearish Engulfing udviste vending i 79% af de testede tilfælde. For så vidt angår Bearish Engulfing viste testen, at de enkelte vendinger ofte havde en tendens til at være kortlivede, hvilket gør det vanskeligere at handle effektivt på signalerne.

Studerer man grafer og leder efter candlestick mønstre, vil man ofte se, at ikke alle forudsætningerne for de enkelte vendemønstre er opfyldt til punkt og prikke, men kan man tilnærmelsesvis sige, at det er tilfældet, kan det muligvis alligevel tyde på en vending. Især hvis vendingstrenden efterfølgende bliver yderligere bekræftet. Som nævnt er det dog langt fra i alle tilfælde, at der rent faktisk etableres vendinger selvom mønstret opstår. Vendingen behøver heller ikke være særlig langvarig, hvorfor det ikke altid er lige let at handle på denne type signaler (og på alle mulige andre signaler for den sags skyld).

Effekten og styrken af signalet kan naturligvis også variere fra marked til marked. Generelt anbefales det at kombinere candlestick-signaler med andre pejlemærker, for eksempel et glidende gennemsnit, RSI eller andet.

Mere om Engulfing
Se f.eks. Stephen Bigalows korte videoer på youtube, som på glimrende pædagogisk vis fortæller om hhv. Bullish Engulfing og om Bearish Engulfing. Stephen Bigalow har i øvrigt publiseret en lang række interessante videoer både af kortere og længere varighed. Mange af dem er bestemt værd at bruge tiden på. Ovenstående links til Thomas Bulkowskis hjemmeside thepatternsite.com om de to engulfing signaler kan også anbefales som generel læsning om candlesticks mv.

Er du i tvivl om, hvad candlesticks helt præcist er, kan du med fordel læse denne artikel.

Oversigt over artikler om candlesticks:

>>> Forstå candlesticks på 5 minutter
>>> 12 candlesticks, du bør kende
>>> Dojis
>>> Engulfing candlesticks
>>> Hammer
>>> Hanging Man
>>> Piercing Pattern
>>> Dark Cloud Cover
>>> Bullish og Bearish Harami
>>> Evening and Morning Star
>>> Shooting Star
>>> Inverted Hammer
>>> Kicker Signals
>>> Heikin-ashi charts
image_pdfimage_print
Del denne artikel