Hanging Man – Markedet kan hænge i en tynd tråd

Udgivet: 14. marts 2017

Hanging Man Sample 1Hanging Man består af et enkelt candle. Det kan let genkendes ved den forholdvis lange nedre skygge, som springer frem under kroppen. Det antages almindeligvis, at skyggen skal være mindst dobbelt så lang som kroppen. I modsætning til Hammer-signalet, som i sig selv er identisk med Hanging Man, kræver Hanging Man, at der forinden har været en kortere eller længere periode med optrend. Det bevirker at Hanging Man er et bearish signal imens Hammer er et bullish signal. Hanging Man er iøvrigt oprindeligt navngivet i sin tid af de japanske rishandlere, idet mønstret med lidt god vilje ligner et hoved med dinglende fødder.

Udover at Hanging Man kan angive en bearish vending i markedet, kan signalet også markere en top eller et modstandsniveau. Når Hanging Man fremkommer efter en stigning i markedet er det udtryk for, at salgspresset er ved at tage til. Den nederste del af den lange skygge bekræfter at sælgerne har drevet kursen længere ned igennem perioden. Selvom køberne genvandt magten og fik kursen højere op til sidst, bevirker periodens salgspres, at man skal være på vagt. For at signalet kan siges at have materialiseret sig fuldt ud kræves endvidere, at det efterfølgende candle ligeledes lukker lavere. Denne bekræftelse kan f.eks. fremkomme som et gap ned eller et længere rødt candlestick med kraftig volumen. Hvorvidt candlet er rødt eller grønt spiller ikke den store rolle.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Ifølge den amerikanske trader og candlestick-ekspert Stephen Bigalow, som bl.a. er kendt for sine talrige videoer på Youtube, forstærkes Hanging Man-signalet bl.a. af følgende:

  • Jo længere den nedre skygge er, jo højere potentiale er der for at en vending vil finde sted
  • Et gap op fra den foregående dags/periodes lukkekurs lægger op til en stærkere vending forudsat at den følgende dag/periode efter Hanging Man-signalet lukker lavere
  • En høj volumen på dagen hvor Hanging Man fremkommer forbedrer chancerne for at en vending bliver en realitet, men det er ikke en nødvendighed.

 

Hangin Man Eurusd 4T 16 feb 17 med markering
Grafen viser valutakrydset EUR/USD i februar 2017 med et 4 timers interval.

På ovenstående graf, som viser EUR/USD valutakrydset med 4 timers interval, ses en Hanging Man den 16. februar 2017 kl. 23. Der ses en tydelig stigende trend i tiden op til at signalet materialiserer sig og efterfølgende fremkommer en faldende trend, og vendingen er derfor en realitet i hvert fald for en stund. RSI, der fremgår i bunden af grafen, er på ca. 57, hvilket bekræfter at markedet er en smule overkøbt, men dog ikke helt oppe i 70-80 niveauet, hvor man for alvor kan sige at markedet er overkøbt. Det modsatte signal, Hammer, som angiver at trenden fremover skal være bullish i stedet for bearish, ses endvidere den 22. februar. Her ligger RSI nede i ca. 30, hvilket indikerer at markedet er ved at være oversolgt.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

 

Hanging man eurusd 5 min 3 jan 17 - med markering
Grafen viser valutakrydset EUR/USD januar 2017 med 5 minutters interval.

Ovenstående graf, som viser valutakrydset EUR/USD i januar 2017 med 5 minutters interval, illustrerer en Hanging Man den 3. januar 2017 kl 12. Trenden er stigende indtil signalet fremkommer og efterfølgende falder markedet og en trendvending er dermed en realitet. Det ses bl.a. også, at den nedre skygge er ca. dobbelt så lang som kroppen på Hanging Man candlet. RSI viser at markedet er let overkøbt på lidt over 50, dvs. ikke et så stærkt Nogle timer forinden fremstår ligeledes et Hanging Man candle med en lang hale, men i dette tilfælde forekommer ingen efterfølgende trendvending. Dette signal var således falsk.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Empiriske studier
Den anerkendte specialist inden for chart patterns, Thomas Bulkowski, har bl.a. undersøgt og backtestet en lang række candlestick vendingsmønstre. Bulkowski føler sig ikke helt overbevist om Hanging Mans fortræffeligheder, idet hans tests har vist, at signalet i 59% af tilfældene resulterede i en bullish fortsættelse af trenden i stedet for den bearish reversal, som signalet teoretisk indikerer. Se nærmere om Bulkowskis Hanging Man-undersøgelse her.

Studerer man grafer og leder efter candlestick mønstre, vil man ofte se, at ikke alle forudsætningerne for de enkelte vendemønstre er opfyldt til punkt og prikke, men kan man tilnærmelsesvis sige, at det er tilfældet, kan det muligvis alligevel tyde på en vending. Især hvis vendingstrenden efterfølgende bliver yderligere bekræftet. Som nævnt er det dog langt fra i alle tilfælde, at der rent faktisk etableres vendinger selvom mønstret opstår. Vendingen behøver heller ikke være særlig langvarig, hvorfor det ikke altid er lige let at handle på denne type signaler (og på alle mulige andre signaler for den sags skyld).

Effekten og styrken af signalet kan naturligvis også variere fra marked til marked. Generelt anbefales det at kombinere candlestick-signaler med andre pejlemærker, for eksempel et glidende gennemsnit, RSI eller andet.

Oversigt over artikler om candlesticks:

>>> Forstå candlesticks på 5 minutter
>>> 12 candlesticks, du bør kende
>>> Dojis
>>> Engulfing candlesticks
>>> Hammer
>>> Hanging Man
>>> Piercing Pattern
>>> Dark Cloud Cover
>>> Bullish og Bearish Harami
>>> Evening and Morning Star
>>> Shooting Star
>>> Inverted Hammer
>>> Kicker Signals
>>> Heikin-ashi charts
image_pdfimage_print
Del denne artikel