Inverted Hammer – et bullish signal

Udgivet: 31. marts 2017

Inverted-Hammer-Sample-1Inverted Hammer signalet består af et enkelt candle. Som navnet antyder ligger hammeren omvendt i formationen sammenlignet med selve Hammer signalet. Begge disse signaler antyder en bullish vending i markedet. Derimod er Shooting Star den omvendte formation, som antyder en bearish vending i markedet.

Den omvendte hammer kan let genkendes med den lille krop efterfulgt af en hale, som mindst skal være to gange længere end kroppen. Markedet skal forinden have været i nedtrend. Selve det omvendt hammer candle fortæller, at markedet ved åbningen i første omgang har fulgt den faldende tendens, hvorefter køber har fået overtaget for en stund indtil sælgerne igen får trykket kursen lidt ned, så candlet lukker et stykke under periodens top. Farven på candlet kan både være rødt og grønt, dog har det grønne candle en lidt mere bullish indikation end det røde. For at vendingen skal blive komplet, skal det/de følgende candles være grønnne, hvilket sker hvis markedet er stigende i de kommende perioder.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Eksempel

Inverted hammer - sp500 - okt 2011 - wk
Ugegraf for SP500 efteråret 2011.

På ovenstående ugegraf for det brede amerikanske SP500 indeks ses en Inverted Hammer opstå i oktober 2011. Ugegrafen viser først den faldende tendens i indekset, hvorefter et rødt candle med en meget lang hale opstår (det er ikke afgørende, hvilken farve dette er). Efterfølgende ses en kraftig stigning i markedet fra ca. 1160 til 1280 på toppen af stigningen. Det ses også, at RSI ligger lidt under 40, hvilket bekræfter en lettere oversolgt tendens i markedet.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app
Ovenstående graf viser Enbridge aktien på en dagsgraf omkring december 2014.

På ovenstående dagsgraf for den amerikanske aktie Enbridge ses en Inverted Hammer opstå omkring den 16. december 2014. Der ses en nedtrend i aktien i dagene op til den omvendte hammer fremkommer. Selve den omvendte hammer har en lang hale, der er ca. dobbelt så lang som selve kroppen og candlet er grønt. Efterfølgende ses aktien at stige og vendingen er en realitet. RSI ligger neutralt på ca. 48, og kan derfor ikke bruges til at bekræfte vendingen.

 

Empiriske studier
Den anerkendte specialist inden for chart patterns, Thomas Bulkowski, har bl.a. undersøgt og backtestet en lang række candlestick vendingsmønstre. Bulkowskis tests af Inverted Hammer mønstret viste, at signalet i 65% af tilfældene resulterede i en bearish fortsættelse fremfor en bullish vending, som burde forekomme. Dette er ikke just prangende. Til gengæld anfører Bulkowski, at den overordnede performance rækker til en plads som nr. 6 ud af 103 testede candlestick formationer, hvilket skyldes at trenden, når den endelig forekommer, typisk resulterer i gode langvarige bevægelser. Se nærmere om Bulkowskis Inverted Hammer undersøgelse her.

Studerer man grafer og leder efter candlestick mønstre, vil man ofte se, at ikke alle forudsætningerne for de enkelte vendemønstre er opfyldt til punkt og prikke, men kan man tilnærmelsesvis sige, at det er tilfældet, kan det muligvis alligevel tyde på en vending. Især hvis vendingstrenden efterfølgende bliver yderligere bekræftet. Som nævnt er det dog langt fra i alle tilfælde, at der rent faktisk etableres vendinger selvom mønstret opstår. Vendingen behøver heller ikke være særlig langvarig, hvorfor det ikke altid er lige let at handle på denne type signaler (og på alle mulige andre signaler for den sags skyld).

Effekten og styrken af signalet kan naturligvis også variere fra marked til marked samt indenfor de enkelte tidsintervaller. Generelt anbefales det, at kombinere candlestick-signaler med andre pejlemærker, for eksempel et glidende gennemsnit, RSI eller andet.

Oversigt over artikler om candlesticks:

>>> Forstå candlesticks på 5 minutter
>>> 12 candlesticks, du bør kende
>>> Dojis
>>> Engulfing candlesticks
>>> Hammer
>>> Hanging Man
>>> Piercing Pattern
>>> Dark Cloud Cover
>>> Bullish og Bearish Harami
>>> Evening and Morning Star
>>> Shooting Star
>>> Inverted Hammer
>>> Kicker Signals
>>> Heikin-ashi charts
image_pdfimage_print
Del denne artikel