Harami er en ofte set formation i kursgraferne og findes både i en bullish og en bearish udgave. Mønstret, som vises nedenfor, består af to candlesticks, hvor kroppen af det første “bærer” på det andet. Harami har fået lov at beholde sin oprindelige japanske betegnelse, som betyder gravid på japansk, hvilket kommer af at det andet candle skal kunne indeholdes i kroppen på det første. Derfor kan mønstret ligne en ufødt baby, som ligger i maven på sin mor.
Det første candlestick har en lang krop mens det andet har en mindre krop end det første. Skyggerne på det andet candle skal ikke nødvendigvis indeholdes i det første, men signalet er stærkest, hvis det er tilfældet. Dojis og spinning tops har fx små kroppe og kan godt optræde som det andet candle.
Bullish Harami
På ovenstående figur ses Bullish Harami ude til venstre. Der ses en forudgående nedtrend i markedet og den lange krop på det første candle i formationen er derfor samme farve som trenden, dvs. rødt. Det andet candle er grønt og har en mindre krop. Åbningkursen og lukkekursen på det andet candle er indeholdt i det første candles krop. Candlet indikerer at trenden er ved at være overstået. Jo mindre det andet, grønne candle er, jo mere bullish er mønstret. De efterfølgende candles kan bekræfte mønstrets effektivitet.
|
Bearish Harami
På ovenstående figur ses Bearish Harami til højre, som er præcis det modsatte af Bullish Harami. Efter en forudgående optrend i markedet kommer det første grønne candles lange krop i formationen til syne og indikerer, at køberne i perioden har været talstærke fra start til slut. Det andet candle er rødt og indeholdt i det første. Det handlede kursinterval har derfor været snævert og er lukket lavere end det åbnede, hvilket indikerer, at køberne nu ønsker en pause. Sælgerne er dermed langsomt ved at komme til fadet, hvilket så småt presser kursen nedad. Jo mindre det andet, røde candle er, jo mere bearish er mønstret. De efterfølgende candles vil kunne bekræfte mønstrets effektivitet.
Eksempler
Ovenstående graf viser en Bullish Harami opstået den 25.-26. juli 2016 i den amerikanske aktier, Enbridge. I dagene op til ses en tydelig nedtrend i aktien. Det lange røde candle den 25. juli efterfølges af et mindre grønt candle den 26, som åbner og lukker inden for kroppen af det foregående røde. Efterfølgende ses en tydelig stigning, som bekræfter signalet og vendingen er en realitet.
På grafen ses endvidere primo september 2016 det modsatte mønster i form af en Bearish Harami (og lige inden da ses iøvrigt også en tydelig Hammer, som får ekstra kraft i form af meget høj volumen, hvilket man kan se på den høj volumen, der vises i bunden af candlestickgrafen – Læs mere om Hammer-signalet her). Der ses en tydelig optrend i aktien i perioden op til, at Bearish Harami materialiserer sig med kraftig stigende volumen og efterfølgende bekræftes vendingen i hvert fald delvist.
På ovenstående dagsgraf for den norske aktie Yara ses en tydelig Bullish Harami formation i august 2016. Aktien er trended ned nogle dage forinden signalet materialiserer sig med en efterfølgende relativ kraftig stigning over de følgende dage fra ca. 270 til 284 hvor aktien sætter sig lidt over nogle dage for så at stige yderligere til knap 300. Volumen ses nogenlunde konstant i perioden. RSI ligger på ca. 40, dvs. aktien indikeres til ikke at være voldsomt oversolgt, men er dog under de 50.
Empiriske studier
Den anerkendte specialist inden for chart patterns, Thomas Bulkowski, har bl.a. undersøgt og backtestet en lang række candlestick vendingsmønstre og har fundet frem til, at Bullish harami signalet i 53% af tilfældene viser en efterfølgende trendvending, hvilket er over de 50% men ikke overvældende meget. Se nærmere om Bulkowskis Bullish Harami undersøgelse her. Bearish harami er bestemt ikke bedre, idet denne kun viser trendvending i 47% af tilfældene. Se nærmere her om Bearish Harami. Samlet set opfører Harami sig noget tilfældigt må man sige. Signalerne opstår ofte i kursgraferne, men er altså ikke helt på niveau med nogle af de øvrige signaler.
|
Studerer man grafer vil man ofte se, at ikke alle forudsætningerne for det enkelte vendemønster er opfyldt til punkt og prikke, men kan man tilnærmelsesvis sige, at det er tilfældet, kan det muligvis alligevel tyde på en vending. Især hvis vendingstrenden efterfølgende bliver yderligere bekræftet. Som nævnt er det dog langt fra i alle tilfælde, at der rent faktisk etableres vendinger selvom mønstret opstår. Vendingen behøver heller ikke være særlig langvarig, hvorfor det ikke altid er lige let at handle på denne type signaler (og på alle mulige andre signaler for den sags skyld).
Effekten og styrken af signalerne kan naturligvis også variere fra marked til marked. Generelt anbefales det at kombinere candlestick-signaler med andre pejlemærker, for eksempel et glidende gennemsnit, RSI eller andet.
Oversigt over artikler om candlesticks: >>> Forstå candlesticks på 5 minutter >>> 12 candlesticks, du bør kende >>> Dojis >>> Engulfing candlesticks >>> Hammer >>> Hanging Man >>> Piercing Pattern >>> Dark Cloud Cover >>> Bullish og Bearish Harami >>> Evening and Morning Star >>> Shooting Star >>> Inverted Hammer >>> Kicker Signals >>> Heikin-ashi charts |