Kicker signalet er et kraftigt signal, som både findes i en bearish og en bullish udgave. Signalet fremkommer af to candles. Det første candle, som helst skal være forholdsvis langt, åbner og bevæger sig i samme retning som trenden i markedet. Det andet candle, som ligeledes skal være forholdsvist langt, åbner samme sted som det foregående candle åbnede, men bevæger sig herefter i den modsatte retning af det først candle. De to candles kroppe har modsatrettede farver. Signalet indikerer et kraftigt skifte i investorenes opfattelse af, hvad vej markedet skal til at bevæge sig i.
|
Eksempel
På ovenstående graf ses, at General Electrick aktien har været i en opgående trend det meste af december 2013. Det første grønne candle i formationen fremkommer ultimo 2013 og har en nogenlunde lang krop – i hvert fald relativt til de foregående candles. Herefter fremkommer et langt rødt candle den 1. januar 2014, som stort set åbner samme sted som det grønne candle åbnede. Retningen er nu nedad og de følgende dage bekræfter vendingen i aktien som falder fra ca 28 til 25. Det kan desuden på RSI indikatoren ses, at aktien var kraftigt overkøbt i en niveau over 70.
|
Empiriske studier
Den anerkendte specialist inden for chart patterns, Thomas Bulkowski, har bl.a. undersøgt og backtestet en lang række candlestick vendingsmønstre. Bulkowskis undersøgelser af Bullish Kicker mønstret har vist, at signalet i 53% af tilfældene resulterede i en bullish nedtrend, hvilket ligger ganske tæt på de 50%, så mønstret er ikke videre overbevisende. Det forekommer ligeledes sjældent og den følgende breakout trend er kortvarig. Se nærmere om Bulkowskis Bullish Kicker undersøgelse her. En tilsvarende undersøgelse af Bearish Kicker mønstret viste en bearish vending i 54% af tilfældende, dvs. stort set som Bullish Kicker. Mønstret fremkom kun 116 gange ud af 4,7 mio. undersøgte candles. Igen et relativt sjældent forekommende mønster. Se nærmere om Bulkowskis Bearish Kicker undersøgelse her.
Studerer man grafer og leder efter candlestick mønstre, vil man ofte se, at ikke alle forudsætningerne for de enkelte vendemønstre er opfyldt til punkt og prikke, men kan man tilnærmelsesvis sige, at det er tilfældet, kan det muligvis alligevel tyde på en vending. Især hvis vendingstrenden efterfølgende bliver yderligere bekræftet. Som nævnt er det dog langt fra i alle tilfælde, at der rent faktisk etableres vendinger selvom mønstret opstår. Vendingen behøver heller ikke være særlig langvarig, hvorfor det ikke altid er lige let at handle på denne type signaler (og på alle mulige andre signaler for den sags skyld).
Effekten og styrken af signalet kan naturligvis også variere fra marked til marked samt i forhold til valgte tidsintervaller på grafen. Generelt anbefales det at kombinere candlestick-signaler med andre pejlemærker, for eksempel et glidende gennemsnit, RSI eller andet.
Oversigt over artikler om candlesticks: >>> Forstå candlesticks på 5 minutter >>> 12 candlesticks, du bør kende >>> Dojis >>> Engulfing candlesticks >>> Hammer >>> Hanging Man >>> Piercing Pattern >>> Dark Cloud Cover >>> Bullish og Bearish Harami >>> Evening and Morning Star >>> Shooting Star >>> Inverted Hammer >>> Kicker Signals >>> Heikin-ashi charts |