Livet som trader: Vil du tjene penge, eller vil du bare ha’ ret?

Udgivet: 10. oktober 2019

Af Nanna Fick, trader, Ago-Trade

At være trader er efter min mening et af de fedeste job, man kan have.

1. Det giver kæmpe frihed
2. Du kan hele tiden konkurrere med dig selv og resten af markedet
3. Dine resultater bliver kontant kvantificerede
4. Hver dag er ny, og har du haft en dårlig dag, så du altid starte forfra næste dag
5. Man kan hele tiden udvikle sig

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Af de årsager, og mange andre, er der rigtig mange, der drømmer om at skifte deres nuværende arbejde ud med en karriere som trader, enten på fuld tid eller som en solid bibeskæftigelse til deres job.

Jeg kan kun sige, at jeg virkelig forstår drømmen, og samtidig er den slet ikke umulig. Men ud over at være et af de fedeste job, man kan få, kan det også være en af de mest smertefulde og frustrerende. Hvilket mange må sande undervejs.

Nanna Fick, ago-trade.com

Derfor vil jeg i denne artikel kaste lidt lys over, hvilke områder og kompetencer, der er vigtigst at fokusere på, når man skal udvikle sig som trader. Dels har jeg selv gennemgået processen, og begået alle de fejl, man vel kan, og derudover har jeg erfaring med at se, hvilke problemer og udfordringer mine mentorelever og kursisterne kæmper med.

Først og fremmest vil jeg fokusere på, hvad en trading-strategi er, og hvad vi kan forvente af en strategi. Årsagen er, at rigtig mange nye tradere kommer til mig og siger: ”Jamen, jeg skal bare have en god strategi”. Men i langt de fleste tilfælde er det desværre ikke strategien, der gør forskellen.

En strategi er et sæt regler for, hvornår man skal ind og ud af et marked, og i bedste faldt er strategien testet over tid med et vist positivt resultat.

Desværre findes der bare ikke en hemmelig, gylden strategi, der kan gøre os rige lynhurtigt, og som mange forestiller sig, at de store hedgefonde og gode tradere bruger. Markedsvilkårene er de samme for alle, og det store spørgsmål er blot, hvordan vi handler på vilkårene. Der er masser af udmærket strategier tilgængelige overalt på nettet – også strategier som folk har tjent mange penge på over tid, så prøv nogle af dem af, for at finde din stil, men tro ikke, at strategierne repræsenterer hele løsningen.

Alfa og omega er ikke vores strategi, men i stedet vores disciplin. Det kan i den forbindelse nærmest være farligt at have set dygtige tradere handle, for det kan se meget intuitivt ud, og det virker måske som om, at de handler med en ”feeling for markedet”. Men tag ikke fejl: Dygtige tradere er ekstremt disciplinerede, de har bare gjort, det de gør så mange gange, at det er kommet til at se meget intuitivt ud.

Lad os prøve at bryde det lidt ned og forestille os, at vi har en gennemtestet strategi, hvor vi ved, at hvis vi bare følger reglerne, så vil strategien give et positivt afkast over tid. Det skyldes, at strategien vinder 50% af alle sine handler med en risk reward på 1 til 1,5. Det vil altså sige, at vi i gennemsnit vinder en halv gang mere, end vi i gennemsnit taber med strategien.

Følger vi strategien til punkt og prikke, vil vi derfor over tid tjene penge. Men begynder vi omvendt at miste disciplinen, så kan vi hellere ikke længere regne med statistikken. Nu vil det ikke længere være 50% vindere, og der vil hellere ikke længere være tale om en risk reward på 1:1,5.

En god strategi virker kun, hvis den følges op at streng disciplin.

I stedet vil folk i langt de fleste tilfælde opleve, at de nu i stedet for at tjene penge over tid, taber penge med den selvsamme strategi.

Det kan sagtens være, at det egentlig er gået ok med strategien igennem længere tid, men pludselig kommer du ikke ud af en tabende handel i tide, og så ender du med at tabe alt det, der ellers er blevet vundet over de seneste uger.

Eller måske har der været en række tabende handler, og når den næste vindende handel endelig kommer, så er det pludselig svært for dig at blive inde i handlen længe nok. Du bliver bange for at tabe igen og ender derfor med at tage profitten for tidligt.

Jeg vil prøve at tydeliggøre det med et meget simpelt regnestykke:

Vi har 10 handler. Vi vinder 5 og taber 5. Når vi vinder, vinder vi i gennemsnit 15 point per handel, når vi taber, taber vi i gennemsnit 10 point per handel. Det giver os samlet set en profit på 25 point efter de 10 handler.

Lad os nu sige, at vi har haft 3 tabende handler i træk. Vi er nu i gang med næste handel og er ”oppe” med 5 point. Pludselig ser det ud til, at markedet vil vende rundt. Vi lukke derfor handlen, for vi kan simpelthen ikke klare tanken om at tabe endnu en handel.

Vi går nu ind i vores sidste handel. Den gå imod os, men vi er alligevel så sikre på, at vi i sidste ende får ret, at vi rykker vores stop i tabende retning. Det ender galt, og vi ender med at tabe 30 point.

Så ved at miste disciplinen på 2 ud af 10 handler, kan vi have mistet hele den profit, vi skulle ende ud med. Det går sjovt nok altid meget hurtigere at tabe, end det gør at vinde.

Ovenstående beskrivelse er nøglen til at få succes med sin trading. Man må forstå, at det er et spørgsmål om summen af vindere og tabere over tid. Man skal kunne ignorere, at de sidste 3 eller 5 handler har været tabende, og man skal bevare troen på, at så længe, man følger sin strategi, så vender det på et tidspunkt. Problemet er bare, at det er rigtig svært at bevare disciplinen og tro på sin strategi, når man har tabt 4 handler i træk.

Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her

Endelig, så er det også helt essentiel at lære at handle markedet i stedet for at handle ”sine ideer om markedet”.

Det tog mig tid at lære, og jeg blev først rigtig god til det, da jeg begyndte at beskæftige mig med price action. Sammen med manglende disciplin, er det helt klart en af de største udfordringer, jeg ser hos folk. Vi begynder vores handelsdag med en idé om, hvor vi tror, markedet skal hen, og selvom markedet helt tydeligt gør noget andet, så sidder vi og kigger efter tegn på, at vores idé om markedets retning er rigtig, og så handler vi på den antagelse. Det smukke ved teknisk analyse er eller i mine øjne, at vi får al den nødvendige information om, hvad alle andre investorer tænker. Og så er det bare trist, at vi skal tabe vores penge på at holde fast i vores egne ideer om, hvad markedet skal.

Måske giver det mening at spørge sig selv, om man trader for at få ret, eller om man trader for at tjene penge. Hvis det er det sidste, bør man antage et mantra, der hedder, at “prisen har altid ret”.

Så opsummeret, skal vi som tradere:

  • Være tro over for strategien, tro på at den over tid virker, og er profitabel
  • Være disciplinerede, og overholde det regelsæt vi handler efter
  • Handle det, markedet fortæller os, og ikke hvad vi tror, markedet vil gøre
image_pdfimage_print
Del denne artikel