Olien kan hamre i vejret på få minutter

Udgivet: 31. maj 2022

I går aftes steg risikoen markant for, at Ruslands leder, Vladimir Putin, lukker for den Europæiske gas. Hvis det sker, vil prisen på olie sandsynligvis hamre i vejret, og den amerikanske dollar vil følge i hælene i samme retning.

Risikoen er steget, fordi EU’s ledere sent mandag blev enige om at udfase en stor del af den russiske olieimport inden udgangen af året. Det er bestemt ikke noget, der passer Putin, og straffen kan blive, at han helt lukker for gassen til Europa. Allerede i april lukkede Rusland for gassen til Polen og Bulgarien, og i forrige uge var det så Finland, der stod for tur.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Flere europæiske lande med Tyskland i spidsen er særdeles afhængige af russisk gas, og det bliver først og fremmest olien, der skal kompensere for den manglende gas. Det vil ifølge mange analytikere betyde oliepriser, der kortvarigt kan springe op i 140-170 dollars, hvis altså Rusland foretager et hurtigt og omfattende stop for naturgasleverancerne til EU.

90 % af EU’s gasforbrug er importeret, og heraf stammer knap halvdelen fra Rusland. Naturgas er det vigtigste energiinput i industrien, og industrien står samtidig først i køen til at undvære gassen, hvis der opstår forsyningsvanskeligheder. Det vil med stor sandsynlighed betyde rationering på energi, hvilke vil have en meget negativ effekt på den europæiske industri.

Der vil derfor samtidig være en stor risiko for yderligere fald i de europæiske aktiekurser.

Du kan bl.a. spekulere direkte i olieprisen via handelsplatformen Markets.

Del denne artikel