Slutter aktiefesten med et brag? Nervøsiteten breder sig.

Udgivet: 1. august 2017

I de seneste uger er flere og flere tekniske analytikere blevet bekymret for verdens store aktie-indekser. Amerikanske S&P500 og Dow Jones bliver ganske vist ved med at lave nye all-time-highs, men uroen lurer i NASDAQ og ikke mindre i det store tyske DAX-indeks, der har vanskeligt ved at finde fodfæste. Ifølge flere anerkendte tekniske tradere er der en reel risiko for, at uroen snart kan brede sig.

”Efter flere år med konstant fest på aktiemarkedet, er der nu sneget sig lidt usikkerhed ind blandt spekulanterne her i Europa. Derfor ser vi nu risiko for en svækkelse af aktierne i Europa i de kommende uger og måneder,” skriver den professionelle danske trader Peter Arendt på sit rådgivningssite Min Agro.

Vi anbefaler handelsplatformen Markets til effektiv trading: Klik her

“Jeg forventer at DAX nu som minimum skal falde med 10% i de kommende uger til måneder tilbage mod støtte i 11.000 euro. Dette vil dermed sige, at jeg også forventer et generelt fald i store danske aktier på op mod 10%”, fortsætter Peter Arendt.

Men det er ikke kun i Europa, at uroen lurer. Den konstante aktiefest i S&P500 og Dow Jones kan risikere at være et slags ”manisk fase” inden de helt store fald. Det vurderer for eksempel den anerkendte trader Sven Henrich, der forleden blev citeret hos MarketWatch under overskriften ”Welcome to the Danger Zone”.

Sven Henrich hæfter sig ved en række divergenser i S&P500, der sidst blev set under finanskrisen i 2007. Det gælder blandt andet den tekniske indikator RSI og grafen for virksomhedernes indtjening, der ikke følger med stigningerne i aktiekurserne. Se nedenstående graf. Samtidig mangler der totalt volatilitet i markedet, hvilket gør markedet sårbart over for panik.

Divergens i S&P500

På sit site Northmantrader.com slutter Sven Henrich af med følgende dystre konklusion:

“Baseret på en langsigtet teknisk mål, så er vi nu trådt ind i farezonen, og det er sket under ekstrem lav volatilitet, der er helt uden historisk fortilfælde. Hvis markedet ikke kan lave nye highs og i stedet dykker mod 100MA (S&P500) i løbet af de næste dage og uger, så kan markedet i stedet ende med at følge en historisk drejebog. Og hvis det sker, vil alt ændre sig”.

S&P500 har nu steget samme antal point, som det faldt under finanskrisen.

I USA er det dog foreløbig kun NASDAQ, der har vist usikkerhed. Det skete ikke mindst 27. og 28. juli, hvor indekset blev sendt til tælling midt i regnskabssæsonen for de store tech-firmaer. I sig selv var faldet ikke så bemærkelsesværdigt, men under overfladen viste tal, ifølge Bloomberg, at store tech-aktier blev dumpet i en hastighed, der ikke er set siden 2007.

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app

Panikken sætter fokus på et relevant spørgsmål: Hvordan vil de store investorer reagerer, når der for alvor kommer fald i de store indekser. (Og det vil ske før eller siden). Vil de reagerer roligt, eller vil være så uvant med nedtur, at de simpelthen går i panik? En analytiker hos MarketWatch er ikke i tvivl:

“Det amerikanske aktiemarked har været inde i så ekstrem march mod nye højder, at Wall Street-investorer kan have glemt, hvordan en typisk, skarp nedtur føles,” skriver markedsredaktør Mark DeCambre.

Han bakkes op af aktiestrateg hos LPL Financial Ryan Detrick.

”Det uundgåelige 5% drop i markedet, vil komme som et chok for alle,” siger han til MarketWatch.

Risikoen ved et sådan chok er naturligvis, at selv mindre fald kan blive selvforstærkende og dermed ende som desiderede krak, når alle ender med at sælge ud i panik.

Midt i de dystre forudsigelser er det dog vigtigt at huske på, at dommedagsprofetier kommer med jævne mellemrum, og at den spekulant, der har holdt hovedet koldt siden 2008, også er den spekulant, der har tjent allerflest penge. Siden dengang er S&P500 steget mere end det tredobbelte. Skulle uheldet være ude, er det også en mulighed at shorte markedet.

Prøv vores gratis handelssignaler - LIVE Via Telegram-app
image_pdfimage_print
Del denne artikel