Sune Berg: Man skal aldrig købe guld!

Udgivet: 22. februar 2017
Sune Berg Hansen er syvdobbelt Danmarksmester i skak og ivrig investor. Den 1. november 2015 gav han sig selv en udfordring: Han vil omdanne 1 million kroner til 15 millioner kroner på aktiemarkedet i løbet af de næste 10 år. Læs hvordan det går med Sunes udfordring, når Sune Berg Hansen en gang om måneden opsummerer sine strategi her på daytrader.dk. Hvad tænker han om markedet? Hvilke investeringer har han gjort siden sidst? Læs det hele her.
Sune Berg Hansen er syvdobbelt Danmarksmester i skak og ivrig investor. Den 1. november 2015 gav han sig selv en udfordring: Han vil omdanne 1 million kroner til 15 millioner kroner på aktiemarkedet i løbet af de næste 10 år. Læs hvordan det går med Sunes udfordring, når Sune Berg Hansen en gang om måneden opsummerer sine strategi her på daytrader.dk. Hvad tænker han om markedet? Hvilke investeringer har han gjort siden sidst? Læs det hele her.

Sune Berg Hansen, aktieinvestor

Vi lever i spændende tider, hvor en noget alternativ præsident i USA og nationalkonservative bølger verden over har føjet en betydelig politisk risiko til aktieinvesteringer. Det er jo nærmest godt – mere volatilitet – hvis man er daytrader, men til gengæld en besværlig faktor, hvis man er langsigtet investor. Den øgede politiske risiko giver heldigvis også muligheder for at forstå markedet bedre, hvis man laver en bedre analyse end de andre. Det vil jeg gøre et forsøg på til slut i det her indlæg.

Først en lille opdatering på anbefalingerne fra sidste blog. De anbefalede aktier var Mylan, Wilhelmsen Holding B og AOJ. Hvordan er det gået? Jo AOJ er gået op med ca. 14% de seneste 3 måneder. Wilhelmsen har klaret sig bedre med lidt over 19% på 3 måneder, og Mylan er oppe med 12% på 3 måneder. Udmærket (lidt bedre end det generelle marked) – skal man så sælge? Jeg gør det ikke, for mine analyser viser, at selskaberne stadig er mere værd, end det aktiekursen tilsiger. Der altså en del value tilbage – og jeg har tålmodighed nok. Gode eventuelle exitpunkter for de langsigtede og forsigtige (man skal være en lemming… men hoppe af inden klippen): Mylan 70, AOJ 4.000 og Wilhelmsen 270. Håber i øvrigt der er nogen som kom med i Treasury Wine Estate – er i alltime high. Den er møgdyr, men har stadig fremtiden foran sig.  Derudover har jeg tidligere nævnt Alcoa (Spinoff som nu har givet 80% afkast), og så har jeg solgt Arise (+27%).

Men det kan naturligvis være lige meget, hvis hele verden skal ned i hullet – for så falder alle aktivklasser, og aktiviteten i økonomien falder også, og så bliver faldende aktiekurser nærmest en selvopfyldende profeti. Dommedagsprædikanterne og bekymringsindustrien sover aldrig, og der tales om korrektioner, alltime high, det kan ikke blive ved osv. osv. Blackrock har lige været ud og snakke om guld… GULD Jøsses altså.

Få et tip, når vi ser en god børshandel i aktier og valutaVia Messenger-app

Guld – aldrig i livet
Skal man købe guld? Nej, man skal aldrig købe guld! Hvis man tror jorden kan være på vej til at gå under, bør man investere i et (luksuriøst indrettet) beskyttelsesrum, et haglgevær og en masse konservesdåser. Guld kan ikke ret meget, og det er nærmest kun noget værd, fordi nogle ligesom har besluttet, det er noget værd… Jeg køber i hvert fald aldrig guld eller noget andet uproduktivt, placebo angstdulmende, og spekulativt aktiv.

Men aktierne er højt oppe, og der er ligesom ”for meget” optimisme, så det kan godt være en korrektion står for døren. Bliver det slemt? Jeg tror det ikke. Hvis man har læst Lars Tvedes fine bøger ”Business Cycles” og ”Kriser, krak og kaviar” ved man, at der grundlæggende er tre business cycles… Nu er det blevet noget ”messed up” af nationalbankernes roden rundt med pengemængden og renteniveauet for at skabe aktivitet og undgå deflation, så kompasset peger i flere retninger. Dertil – det skal jo ikke være let – er USA (fordi de ikke var så idiotiske at bruge austerity på en krise) nogle år foran resten af verden. Men en krise, som næsten sikkert ikke er på vej, er, noget der minder om finanskrisen (som jo også var boligspekulationskrise).
Se lige her:

grafsune

Rimeligt overbevisende, ikke? Hvis man nu havde været lidt smart dengang i 2006 og lagt mærke til, hvad der skete med housing starts (og building permits), kunne man måske have set det komme.

Men som det ser ud – med det utrænede blotte øje – er der altså ikke nogen nedtur på vej fra boligmarkedet, snarere tværtimod, hvilket kunne indikere, at investeringer i banker og byggesektoren er interessant. Jeg har da også valgt at købe et par frimærker i små danske banker (Lollands og Nordfynske).
Men en korrektion kan ikke udelukkes, og det er den risiko man løber som langsigtet investor. Til gengæld er der jo lidt buffer i at have aktier i undervurderede selskaber (som f.eks. Wilhelmsen).

Prøv vores gratis handelssignaler i aktier og valuta - LIVE Via Messenger-app

Politisk risiko
Brexit, Obligationsboble, Le Pen, Kina, Holland, Italien, Nordkorea og vel især Donald Trump! Hvor bekymret skal man være? Tja, aktieanalytikere er notorisk dårlige til at prisfastsætte politisk risiko (det er bare så svært at smide ind i et regneark). Men lad os prøve med lidt tanker.

1) Trump er en katastrofe for USA, men det er ikke sikkert det bliver et stort problem for andet end USA’s fremtidige rolle i verden.

2) Han truer med alt muligt, og noget af det kan potentielt være virkelig slemt (bl.a. for mine investeringer). Det gælder bl.a. toldmure, og den såkaldte border adjustment tax samt priskontroller på medicin. Jeg har forsøgt at læse op på det – hvad han rent faktisk kan gøre – og så lægge mærke til, hvad der rent faktisk kommer til afstemning. Og det ser ikke så slemt ud, overhovedet ikke faktisk. Nafta – jeg vil godt vædde på, at USA stadig er tilsluttet Nafta, når Trump ikke længere er præsident. Det samme gælder medicinalpriserne – republikanerne kan simpelthen ikke stemme en tvangssænkning af medicinalpriserne igennem, fordi de A) ikke har stemmer nok(!) og B) Ikke går ind for det selv, overhovedet og C) de er mere bange for ikke at blive genvalgt af deres vælgere end Trump (det gælder i øvrigt alle politikere – også i udlandet – noget Trump nok ikke rigtig har forstået endnu). Så umiddelbart er jeg ikke så økonomisk bange for, hvad han gør. Udenrigspolitikken er noget helt andet… For Bannon er ikke for sjov. En ting man nok skal regne med er, at europæerne kommer til at betale noget mere til NATO i form af øgede forsvarsbudgetter. For her har Trump en pointe. Så måske bør man se på hvilke lande der virkelig skal opruste og hvilke firmaer de vil købe deres fly, våben og materiel fra…
Nåh ja, så har jeg også købt et frimærke i SCA AB – solidt svensk selskab (Libresse, Libero, skov osv), som kan være i gang med et spinoff.

image_pdfimage_print
Del denne artikel