Køb Ethereum (ether) – sådan kommer du i gang!

Udgivet: 28. maj 2020

Ethereum er af mange blevet betegnet som ”den næste bitcoin”, hvilket både kan være rigtigt og forkert. På mange måder er Ethereum et mere ambitiøst projekt end bitcoin, og det er også grunden til, at mange overvejer, om deres penge vil være bedre investeret i Ethereum-projektet end i Bitcoin, eller om man skal være investeret i begge.

For nye kryptovaluta-investorer er det nemmest at købe ether på kontrakt, og dermed spekulere i prisudviklingen. Til det kan man benytte handelsplatformen Markets, der er en reguleret broker under EU-lov. Her er det enkelt at følge prisen på ether og dermed følge op- og nedture i kursværdien. Det tager fem minutter at oprette sig på platformen, og herefter yderligere nogle minutter at overføre penge. Derefter er man i gang, og man kan med det samme være med i markedet for kryptovalutaen.

Herunder kan du se en video, som viser, hvordan man hurtigt kommer i gang med at investere i bitcoin, og principperne er de samme for ether – her søger man bare på “eth” på platformen. For at handle skal du først og fremmest oprette dig på handelsplatformen Markets. Derefter kan du se, hvordan du gør i den følgende video:

Ovenstående handler generelt om køb og salg på handelsplatformen Markets. Du køber Ethereum på præcis samme måde. Du søger blot efter ETHUSD på platformen. Det er Ethereum målt i dollars (USD). Her er et overblik over, hvad du bør vide om Ethereum og kryptovalutaen ether:

  1. Hvordan kan man købe Ethereum (ether)?
  2. Den lette måde: Sådan køber man ether via en kontrakt
  3. Hvad koster det at købe ether?
  4. Hvorfor købe ether?
  5. Hvem står bag Ethereum?
  6. Hvad er kursen på ether?
  7. Hvordan køber man ether med en wallet?


Hvordan kan man købe Ethereum (ether)?

Ether handles på en lang række platforme verden over. En af de platforme, som følger den EU-baserede finansielle lovgivning, er som nævnt handelsplatformen Markets.Det giver en vis sikkerhed, at platformen er godkendt i EU, og det er ikke tilfældet på de fleste andre platforme, hvor man kan spekulere i kryptovaluta.

Man kan oprette sig på fem minutter ved at klikke på “Lad mig komme i gang”, eller “Begynd at handle”, når man kommer ind på sitet.

Her bliver man man bedt om at opgive sin e-mail og oprette et kodeord, og så er man igennem første del af processen. Derefter skal man vælge, om man i begyndelsen vil handle på en demo-konto, eller en konto med rigtige penge.

Du kan investere i Bitcoin, Ethereum, Ripple, m.fl. hos Markets. Se mere her

Du vil altid kunne skifte mellem demokonto og en rigtig konto senere ved at klikke frem og tilbage mellem dine konti, som hedder “CFD Real” og “CFD Demo” oppe i højre hjørne af skærmen, når du er logget ind. Så det er ikke så afgørende, hvad du vælger i første omgang. Ønsker du at prøve det hele lidt af, giver det god mening at starte med demokontoen.

Du vil herefter blive bedt om at udfylde nogle simple oplysninger og besvare nogle spørgsmål, og ønsker du at handle for rigtige penge, skal du overføre penge via kreditkort. Når det er gjort, er du klar til at investere, i ether eller i nogle af de andre produkter, man kan købe på platformen.

Efter at have sat penge ind på kontoen, kan du søge på ETHUSD, som er en forkortelse for Ethereums kryptovaluta i dollars.

Ønsker man at købe Ethereums kryptovaluta ved at spekulere i, at kursværdien skal op, klikker man ganske enkelt på “Køb”, og ønsker man at satse på, at markedet skal ned, kan man “shorte” ether ved at trykke på sælg.

At handle en kryptovaluta som ether via en kontrakt har nogle fordele. Dels behøver du ikke sætte dig ind i, hvad det vil sige at have en wallet og de andre tekniske detaljer, som følger af rent faktisk at eje ether. Dels har du mulighed for at handle på en børs, som er underlagt den EU-baserede finansielle lovgivning, som giver dig nogle rettigheder som forbruger. Hvis den børs, som du handler på, går konkurs, vil du gerne sikre dig, at du er dækket og kan få dine penge igen, i hvert fald op til en vis beløbsgrænse, og i skrivende stund (sep. 2020) bliver du dækket med op til 20.000 euro. Det er du sikret på nogle af de børser, hvor du handler med kontrakter, som f.eks. handelsplatformen Markets,  men de nye bitcoin-børser, hvor du rent faktisk handler med – og ejer – kryptovalutaen, har ikke denne form for sikkerhed.

Et andet problem er, at kryptovaluta-børser er meget udsatte for at blive hacket, hvorefter man som bruger kan risikere at tabe alle sine penge. Tilbage i 2014 blev verdens dengang største bitcoin-børs Mt. Gox hacket, og tæt på en 460 millioner dollars af kundernes penge forsvandt op i den blå luft. Siden da er flere børser blevet hacket, og senest gik den sydkoreanske Youbit-børs konkurs efter at hackere stjal omkring en halv milliard dollars.

Hvis du ikke skal bruge dine ether til noget, men blot ønsker at spekulere i prisen, så kan vi ikke anbefale at gå ud og købe rigtige ether. Du får præcis den samme værdistigning med en kontrakt, som følger prisen – uden den risiko, der ligger i at handle på en ureguleret børs.

Hvad koster det at købe ether via en kontrakt?

Når du køber ether via handelsplatformen Markets, så er der en forskel på købs- og salgsprisen, og dette er den primære udgift, man skal tage højde for. Det er det såkaldte “spread”. På nedenstående screendump kan man se, hvor meget det typisk ligger på:

 

 

Det er denne boks, der kommer op, når man trykker på “Køb” for at købe ether.

Man kan her se, at differencen mellem køb og salg er ca. 4 dollars, hvis du køber 1 ether til 1 915 dollars. Denne differencen kaldes spreadet. Så hvis du køber og derefter sælger umiddelbart efter hinanden, så vil forskellen være 3,9%. Der er desuden en lille dag til dag-rente ved at spekulere i ether på denne måde, og den ligger i skrivende stund ligger på 0,28%.

Det er værd at bemærke, at når du handler på en platformem som handelsplatformen Markets, så køber du et produkt, som er en såkaldt CFD-kontrakt. Den følger prisen på ether. Når ether stiger, så tjener du penge, og når kryptovalutaen falder i pris, så taber du tilsvarende. På denne måde kan du spekulere i prisen på kryptovalutaen uden at du behøver at have ulemperne ved rent faktisk at eje den (hacking-risiko etc.)

Hvorfor købe Ether

Ether har på nuværende tidspunkt en position som nr. 2 inden for kryptovalutaernes hierarki. Projektets kryptovaluta hedder ether, som er den andenstørste kryptovaluta i verden. Da Ethereum (ether) er den næstmest kendte kryptovaluta, kan det give god mening at have den med i porteføljen. Det er let at veksle fra Bitcoin til Ethereum, og derfor er det nærliggende at antage, at en mindre del af den meget høje volumen i bitcoin med tiden vil flyde videre over i ether. Bitcoin er blevet introduceret som futures på flere børser i løbet af de seneste år, og ether kan som nummer 2 i rækken meget vel være den næste, som står for tur til en introduktion som future.

Men det er ikke kun Ethereums ry som ”den næste bitcoin”, som gør den interessant. Ethereum kan nemlig langt mere end bitcoin. Ethereum er en decentraliseret platform for applikationer, som giver muligheder for at afvikle programmer uden risiko for svindel, censur, nedetid eller indblanding fra tredjeparter.

Ethereum blev lanceret i 2015 med tanken om at give brugerne mulighed for at bygge ”decentraliserede applikationer”, hvor de kan betale med ether for at købe computerkraft på de computere, som bliver drevet af medlemmer af netværket. Disse applikationer kan være alt fra finansielle services til simple spil, og det køres alt sammen på en måde, så det er umuligt for en centraliseret myndighed at lukke det ned.

Det giver nogle nye muligheder. Da Ethereum kører alt decentralt, bliver projektet ofte beskrevet som opfindelsen af en ”verdenscomputer”, og denne samlede computerkraft vil kunne løse en masse nye problemer.

Du kan investere i Bitcoin, Ethereum, Ripple, m.fl. hos Markets. Se mere her

Flere virksomheder arbejder netop nu på tilbyde decentraliserede backup-løsninger baseret på Ethereums teknologi, så du fremover vil kunne bruge en backup, som er 90% billigere end den, du får hos Google og Amazon – se blandt andet virksomheden Storj, der arbejder med dette. Dette kan lade sig gøre, fordi man vil kunne leje ledig plads på sin harddisk ud og opbevare en lille fraktion af en fil fra en anden computer, som kan sammensættes med fraktioner af filen fra andre computere. Den samlede fil vil dog kun kunne blive samlet på den computer, som oprindelig foretog backuppen.

Her en video, som viser nogle af tankerne bag Ethereum på et helt overordnet plan.

Ligesom bitcoin er Ethereum baseret på Blockchain-teknologien, og Ethereum har bygget oven på dette ved at opfinde ”smart contracts”, som er et godt eksempel på, hvordan alle typer kontrakter vil kunne omformuleres til computerkode og eksekveres automatisk, når en bestemt betingelse er opfyldt.

Lad os tage et eksempel: Vi forestiller os, at du ejer en frisørforretning, og du beder et online marketing-firma om at optimere dit website, så det ligger nr. 1 på Google, når man søger på ”Frisør i København” to måneder senere. Firmaet siger til dig, at de kan løse opgaven, og det koster 10 ether, hvis det lykkes og 2 ether, hvis det ikke lykkes. Derefter går de i gang med arbejdet.

Normalt vil man først skulle sende en kontrakt, underskrive den, og når arbejdet er udført vil leverandøren bede om pengene. Så skal han udskrive en faktura, som du kan sende til regneskabsafdelingen, og leverandøren modtager måske, måske ikke, sine penge 30 dage senere.

Med en ”smart contract” vil man sætte en simpel regel via et program: Tjek om websitet ligger nr. 1 på søgningen ”Frisør i københavn” to måneder senere, og hvis det er tilfældet, så overfør 10 Ether. Ellers overfør 2 ether.

På denne måde vil man opleve, at kontrakter vil kunne sættes op uden friktion eller tidsmæssige forsinkelser. Og firmaet, som har udviklet den specifikke ”smart contract”, baseret på Ethereum, kunne blive betalt et lille gebyr for ulejligheden, måske 0,0001 ether. Og på denne måde har man opfundet en ny, og mere effektiv økonomi.

Hvem står bag Ethereum?

Ethereum blev grundlagt af Vitalik Buterin, Jeffrey Wilcke og Gavin Wood. For tre år siden ankom de til Zug i Schweiz, som også er kendt som ”crypto valley” på grund af de mange krypto-virksomheder, der har startet deres forretning i byen. Deres mål var et bygge den næste generation af blockchain-teknologien ved at bygge ”Ethereum-verdenscomputeren” og programmerbare ”smart contracts”.

Den danske bitcoin-millionær Niklas Nikolajsen fortalte i radioprogrammet Millionærklubben, at han mødte stifteren Vitalik Buterin, da sidstnævnte ankom til Zug. De fleste mente, at projektet var alt for ambitiøst.

Men det skulle vise sig, at de havde undervurderet den brain power, som var kommet til byen.

Senere på året foretog Ethereum en såkaldt ICO (en kryptovaluta-børsnotering), som indbragte dem 18,4 mio. dollars til at finansiere projektet. På dette tidspunkt blev prisen på en ether sat til langt under én dollar, men alene i 2017 er værdien steget over 7000%. En af stifterne, Vitalik Buterin, menes at være god for mere end 2 mia. dollars, hvoraf mange af dem er i Ether. Han opbevarer udelukkende sin 60-cifrede krypteringskode ét sted, og det er i sit eget hoved. Glemmer han koden, er pengene tabt.

Du kan investere i Bitcoin, Ethereum, Ripple, m.fl. hos Markets. Se mere her
Vitalik Buterin var kun 19 år, da han ankom til Zug og påbegyndte Ethereum-projektet.

Ethereum har et stærkt team bag sig. Stifteren Vitalik Buterin er en god leder for Ethereum-communityet, og bliver af Niklas Nikolajsen betegnet som et ”geni”. Det er af stor værdi at have en leder, som kan vise vejen, sammenlignet med for eksempel bitcoin, hvor ingen ved, hvad der er blevet af skaberen Satoshi Nakamoto, og magten må derfor deles mellem flere forskellige grupper.

Ethereum er en mere skalerbar teknologi end bitcoin, men har dog selv haft problemer med at skalere for nylig. Dette skete i forbindelse med spillet ”Crypto Kitties”, hvor man kan bytte og opfostre krypto-killinger, som derefter kan sælges videre. Spillet blev så populært, at det næsten lagde Ethereum-netværket ned, og det satte spørgsmålstegn ved Ethereums skalerbarhed. På trods af det er det sandsynligt, at det store Ethereum-community vil kunne løse problemerne, og da Ethereum sandsynligvis vil blive introduceret på flere børser i 2018, kan der være adskillige kurstriggere forude. I den modsatte ende trækker naturligvis risikoen for, at bitcoin – og kryptovalutaterne – kan være inde i en prismæssig boble, og hvis bitcoin begynder at falde drastisk, vil det også kunne smitte af på Ethereum. Det kan derfor give mening i højere grad at se Ethereum som en langsigtet investering. Om 10 år kan kryptovalutaen være enten 0, eller en kurs, som er mange gange højere end den nuværende.

Du kan løbende følge kursen på ether hos coinmarketcap.com– eller se den herunder:

Kursen på Ethereum (ether) over for dollars:


Sådan køber du ether med en wallet

Har du valgt at købe ether “på den lette måde”, så behøver du ikke at læse resten af teksten, som fokuserer på, hvordan du skal gøre, hvis du skal købe rigtige ether og opbevare dem på en wallet. Når du læser den følgende beskrivelse, så vil det stå klart for dig, hvor udfordrende det kan være at købe ether.

Før du køber ether, er det vigtigt at blive fortrolig med, hvordan en “wallet” fungerer. Både dens transaktioner og dens software. Når man vil købe rigtig kryptovaluta, er der ingen nåde. Hvis man laver en enkelt fejl, kan man tabe alt, hvad man har på kontoen. Denne risiko kan dog blive formindsket, hvis man følger guiden nedenfor og har en forsigtig tilgang til området.

En Ethereum-wallet er et stykke software, som opbevarer den værdi, du har i ether. Ethereum-wallets kan være en applikation, som kører på din computer, på en mobil som en app, eller som en såkaldt “hardware wallet” eller en onlinebørs. Den officielle Ethereum-wallet kan downloades på Ethereum.org.

Hvis du vil købe Ethereum og selv sikre dine penge, så skal man downloade en wallet. Her kan man vælge imellem en “light client” eller en “full node”. Hvis det er nyt for dig at købe ether, så anbefaler vi, at du downloader light-versionen, da man med en “full node” downloader hele Etheruem-blockchainen, som fylder adskillige gigabytes.

Her er links til to light-versioner af wallets:

MyEtherWallet
Jaxx.io

Sidstnævnte understøtter også andre kryptovalutaer.

Hvad er en private key?

Efter at du har valgt en Ethereum-wallet, så vil du få en private key. Det er nøglen til din wallet. Hvis andre får fat på den, så har de fuld adgang til din wallet og alle penge på den. Når du skaber din wallet, så vil du blive bedt om at tage en kopi af din private key. De wallets, som vi har linket til ovenfor, genererer en nøgle offline, den bliver aldrig sendt til en server og kan derfor ikke opfanges af andre. Det er nu op til dig, hvordan du vil opbevare din private key. Der er desværre en del eksempler på, at brugere har glemt, hvor de har gjort af deres private key, og hvis det sker, så er der ikke nogen måde at få den igen på. Pengene på din wallet er tabt.

Nogle brugere vælger at lave et print af deres private key og opbevare den offline. Har man et større beløb i ether, så kan man vælge at få en hardware-wallet, som er beskrevet nedenfor.

Du kan investere i Bitcoin, Ethereum, Ripple, m.fl. hos Markets. Se mere her

Transaktioner og adresser

Når du har downloadet en wallet og sikret din private key, så er det tid til at overføre penge. Men inden da bør man gøre sig fortrolig med, hvordan en simple ether-transaktion ser ud. Din wallet vil automatisk generere end række modtager-adresser, som også kaldes “public keys”, og de kan i modsætning til din private key distribueres uden risiko. Betalinger til disse adresser vil blive sendt til din wallet. Alle transaktioner på Ethereum-blockchainen er synlige gennem en “block explorer” som etherscan.io

Dette er en transaktion på 10 ether. Øverst indsætter man adressen på den person, man ønsker at overføre til, derefter beløbets størrelse, og en såkaldt gas limit, som er et gebyr for transaktionen. Det vil som regel være angivet under selve transaktionen, hvor meget gebyret er i ether eller dollars. Gebyret bliver automatisk fastsat af den wallet-software, man bruger.

Når transaktionen er gennemført, vil den blive skrevet ind i blockchainen. Den vil altså blive bekræftet af computere rundt omkring i verden. Den bliver mere og mere integreret, og når den er blevet bekræftet over 30 gange, bliver overførslen betragtet som ekstremt sikker, og vil stå indført i Ethereums blockchain for altid.

De samme principper som kan benyttes, når man er modtager af en transaktion. Hvis du vil købe ether, så vil børsen, du køber på, bede om din wallet-adresse. I begyndelsen vil de stå som “pending” i din wallet, mens transaktionen bliver bekræftet af computere over hele verden.

Sådan overfører du sikkert

Selv om det sjældent sker, så har man hørt en del skrækhistorier om folk, der mister titusindvis af kroner på at lave en forkert overførsel. Her er nogle af de ting, man skal være opmærksom på:

  • Copy-paste wallet-adressen. Skriv den aldrig ud selv. Adresser er lange, og inkluderer både små og store bogstaver, og en enkelt fejl vil resultere i, at dine penge er tabt for altid. Der findes ingen mulighed for at overføre penge tilbage, og der er intet kundesupport-telefonnummer, du kan ringe til hos Ethereum.
  • Tjek transaktions-gebyrer. En god wallet vil vise dig, hvad dit gebyr er i dollars og cents. Tjek altid at beløbet er rimeligt
  • Dobbelttjek adressen. Når du har copy-pasted adressen, som du vil sende ether til, så tjek den igen og igen, indtil du er sikker på, at den er korrekt. Hvis du kigger på de første og sidste karakter, så kan du sikre dig, at det er blevet kopieret korrekt.
  • En god wallet vil også bekræfte den adresse, som du sender til. Det mindsker risikoen for, at malware opfanger og erstatter den adresse, som du overfører til.
Vi anbefaler handelsplatformen Markets til effektiv trading: Klik her

Vi opfordrer dig også til at at prøve at foretage en test-transaktion. En af de drivende kræfter bag Ethereum er de lave transaktionsgebyrer. Det kan derfor være en god ide at sende et minimalt beløb ether for at afprøve din forståelse af processen, og at du har fået fat i alle detaljerne. Dette vil sikre, at alt går, som det skal, når du sender større beløb.

Sådan sikrer du dine ether (den lette, men usikre måde)

Ønsker du en simpel måde at sikre dine ether på, så kan du overlade det til den børs, som du har handlet på. Dette giver dog noget risiko, blandt andet i forhold til platformen. Man har tidligere set, at Mt Gox-bitcoin-børsen blev hacket, hvorefter brugerne tabte tæt på en halv milliard dollars. Der er også risiko for digitalt tyveri, sådan som man så det med Bitfinex-børsen.

Nogle brugere vælger dog alligevel at overlade store summer af ether eller bitcoin til bitcoin-børserne, og at lade dem sikre det, men når de gør det, så har de ikke mulighed for selv at sikre pengene. Man bør her overveje, hvor meget man stoler på den børs, man handler på, og hvor meget man vil overlade til dem.

Har man mindre beløb på en kryptovaluta-børs i forhold til det samlede beløb, man investerer, så kan man godt overveje at overlade det til børsen. Men når man opbevarer dem på en børs, så har man ikke selv en private key. Det betyder altså, at man har overgivet ansvaret for sine ether til børsen. Man bør her være opmærksom på, at kryptovaluta-børserne ikke er det samme som en bank og ikke er reguleret af samme finansielle lovgivning. Går børsen konkurs, kan det resultere i, at dine penge er tabt.

Sådan sikrer du dine ether (den hårde og sikre metode)

Hardware-wallets er en af de sikreste måde at sikre dine ether. De kan generere og opbevare din private key offline, og den vil på ingen måde være eksponeret mod en computer eller mobil, som er forbundet til internettet. Hvis du opbevarer kryptovaluta offline, så mindsker du risikoen for digitalt tyveri, som er en af de største risici for folk, der investerer i kryptovaluta.

Når enheden tages i brug, skabes der en gendannelsesnøgle, og man vælger en PIN-kode. Begge deles skal beskyttes ekstremt godt, da man kan miste sine penge, hvis uvedkommende får adgang til det. De to mest respekterede hardware-wallet for kryptovaluter er Trezor og Ledger Nano S.

To-faktor-identifikation

Man kan også beskytte sig yderligere ved hjælp af to-faktor-identifikation og multi-signature-wallets. Når du opbevarer ether på en børs, eller en form for wallet, så er to-faktor-identifikation et godt, ekstra beskyttelseslag. Denne proces sikrer, at bruger skal skrive endnu et engangspassword ind, før man kan logge ind på sin wallet og sende ether. Google Athenticator er en af de mest brugte inden for dette område, og den bruges af flere Ethereum-wallets. Denne ekstra sikring medfører, at en potentiel tyv ikke bare skal have fat i dit password, men også være i besiddelse af for eksempel din mobil for at modtage det engangs-password, som er blevet genereret.

Det opfattes som meget sikkert at benytte en app som Google Authenticator. Nogle platforme vælger dig at sende dig et engagskodeord over SMS. Det bør man undgå at benytte sig af, da et sådant kodeord i mange tilfælde vil kunne ses uden at åbne telefonen.

Man kan også vælge at benytte sig af multi-signature wallets. Disse wallets tillader brugeren at sikre deres ether ved at lade flere brugere signere hver transaktion. Typisk skal man benytte 2 ud af 3 private keys for at signere transaktionen. De 3 private keys kan så blive opbevaret på forskellige fysiske placeringer, sådan at man ikke kan få adgang ved bare at være et enkelt sted.

Hvilket niveau af sikkerhed man vælger, er op til ens egen risiko-tolerance. Hvordan man sikrer kryptovaluta, er dog et område, som hele tiden er under udvikling, og har man en wallet, bør man spørge firmaet bag om, hvilke metoder de anbefaler.

Som det kan ses af ovenstående forklaring, er det en noget snørklet og teknisk proces at købe ether som kryptovaluta, og som nævnt anbefaler vi derfor, at man spekulerer i prisen via en kontrakt, f.eks. på den EU-regulerede handelsplatformen Markets.

Oversigt over artikler om kryptovaluta:

>>> Handelsplatform til at handle kryptovaluta
>>> Daytrader.dk's foretrukne kryptovaluta
>>> Bitcoin eller Ethereum?
>>> Køb Ripple (XRP)
>>> Køb Ethereum (ether)
>>> Køb NEO
>>> Forstå bitcoin på 5 minutter
>>> Invester i kryptovaluta via profitable tradere
>>> Køb bitcoin - sådan gør du
>>> Køb Stellar Lumens
>>> Køb Bitcoin Cash
>>> Køb Ethereum Classic (ETC)
>>> Køb Cardano ADA
>>> Køb EOS
>>> Køb DASH
>>> Kryptotrader viser vejen: 330% aflast i kryptovaluta


Disclaimer: Medarbejdere hos daytrader.dk ejer positioner i Ethereum.

image_pdfimage_print
Del denne artikel